luni, 2 decembrie 2013

Moment omagial în cinstea lui Dimitrie Suceveanu

Compozitorul Dimitrie Suceveanu a fost omagiat sâmbătă, 30 noiembrie 2013, la Cimitirul Eternitatea din Iaşi. Un sobor de preoţi a oficiat slujba sfinţirii crucii de pe mormânt, apoi a fost săvârşit un Trisaghion pentru fostul protopsalt al Catedralei mitropolitane din Iaşi.
În ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, compozitorul Dimitrie Suceveanu, fost protopsalt al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a fost evocat la mormântul în care îşi doarme somnul de veci din Cimitirul Eternitatea din Iaşi. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la naşterea compozitorului Dimitrie Suceveanu şi 115 ani de când a plecat la Domnul. Un sobor de preoţi a săvârşit slujba de sfinţire a crucii de pe mormântul lui Dimitrie Suceveanu, aflat în apropierea Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Cimitirul Eternitatea. Monumentul funerar al marelui compozitor a fost restaurat la iniţiativa Departamentului cimitire, monumente şi servicii funerare din cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Răspunsurile din cadrul slujbei au fost oferite de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de dr. Costel Mirel Nechita.

„Dimitrie Suceveanu are un rol important în psaltică“

Pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, a mărturisit că pe vremea când era elev a luat contact cu Idiomelarul lui Dimitrie Suceveanu, cu alfabet chirilic. „Atunci, uitându-mă în acea carte, am realizat că preotul şi cântăreţul bisericii la care mergeam atunci interpretau cântări deosebit de frumoase care m-au marcat. Deşi în ultimii ani muzica bisericească de la stranele bisericilor noastre copiază mai mult cântarea grecească, eu m-am format cu stilul muzicii bisericeşti românizate. Dimitrie Suceveanu are un rol important în psaltică, acesta imprimând un stil românesc în muzica bisericească. Idiomelarul lui Dimitrie Suceveanu este lucrarea cea mai des folosită la strană şi în ziua de astăzi. Slujind la Biserica «Sfântul Spiridon» din Iaşi, am alcătuit o monografie a lăcaşului de închinăciune. Am fost surprins de faptul că Dimitrie Suceveanu a avut o legătură strânsă cu epitropia şi egumenia Mănăstirii «Sfântul Spiridon», la înmormântarea acestuia participând şi episcopul care era pe atunci egumenul acestei aşezări monahale. Dimitrie Suceveanu a lăsat din averea sa sume importante de bani la numeroase biserici. A fost nu doar un teoretician, ci a simţit şi a cântat cu credinţă la strana Catedralei mitropolitane din Iaşi, bucurându-se de atenţia şi respectul ierarhilor şi personalităţilor culturale bisericeşti din timpul său. Memoria şi respectul său trebuie păstrate în continuare“, a spus pr. Marian Timofte.

Donaţii pentru Biserică şi pentru săraci

Pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea a menţionat că Dimitrie Suceveanu, pe lângă înaintaşii lui, a fost conştient că românul trebuie să priceapă ceea ce se cântă la slujbe, la Utrenie, în special, şi la Sfânta Liturghie: „Spunea cineva că românul stătea la slujbă şi nu înţelegea nimic, deoarece se cânta în greceşte. Aceşti oameni mari au tradus şi au tălmăcit cântările, adaptând muzica bisericească pe gustul şi pe firea românului, potrivit simţirii acestuia. Astfel s-au romanizat cântările şi s-a adaptat firul melodic potrivit simţirii românilor“. În continuare, dr. Costel Mirel Nechita a prezentat câteva date biografice ale compozitorului Dimitrie Suceveanu. În urmă cu câţiva ani, părintele Grigore Timoftescu, de la parohia „Sfântul Nicolae“ - Socola din Iaşi, a avut ocazia să studieze, la Arhivele Naţionale din Iaşi, testamentul lăsat de Dimitrie Suceveanu. Părintele Grigore Timoftescu a dezvăluit că marele compozitor a donat Bisercii „Sfântul Nicolae“ o casă şi câţiva stânjeni de pământ. „De asemenea, Dimitrie Suceveanu a împărţit agoniseala sa Bisericii, lăsând bani în avans pentru pomenirile până la şapte ani. Este interesant de amintit faptul că înmormântarea fost plătită în galbeni. Tot în testament, Dimitrie Suceveanu spune că agoniseala sa a fost strânsă cu mari eforturi şi economii, împreună cu soţia sa Ecaterina. Din ceea ce le-au prisosit, în timpul vieţii, au dat şi săracilor, pentru ca după moarte să lase totul Bisericii“, a adăugat pr. Grigore Timoftescu.

Niciun comentariu: