vineri, 13 decembrie 2013

Rugăciuni în cinstea Sfântului Spiridon în Moldova

Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Ierarh Spiridon. Acest sfânt ocroteşte mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii care au participat la Vecernia unită cu Litia de la Mănăstirea Nechit au primit câte o pâine binecuvântată, făcută după o reţetă din Insula Corfu, locul unde se află moaştele Sfântului Ierarh Spiridon.

Una dintre cele mai reprezentative biserici din Iaşi şi-a serbat ieri hramul. Aflată în centrul oraşului, Biserica „Sfântul Spiridon“ a fost neîncăpătoare de numărul mare de credincioşi care au venit să participe la Sfânta Liturghie. Programul liturgic dedicat sărbătorii a început miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de un sobor de 25 de preoţi. Din soborul slujitorilor sfântului altar au făcut parte părinţi consilieri şi inspectori de la Centrul eparhial Iaşi, preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, precum şi preoţi parohi din Eparhia Iaşilor. Credincioşii au venit în număr mare la rugăciunea înălţată în cinstea Sfântului Spiridon, aducând făină, untdelemn şi pâine pentru a fi binecuvântate. Oamenii s-au închinat cu acest prilej icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, îmbodobită cu flori ca în fiecare an. La finalul slujbei, cei prezenţi au fost miruiţi, iar apoi li s-a oferit câte o gustare din partea consiliului parohial.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, în prezenţa a 1.000 de pelerini veniţi din mai multe zone ale ţării. Un sobor de preoţi a oficiat Vecernia unită cu Litia în Paraclisul „Sfântul Ierarh Spiridon“. După ce s-au închinat raclei în care se află papucul Sfântului Ierarh Spiridon, credincioşii au primit pâini sfinţite în cadrul Litiei, numite şi „pâinile Sfântului Spiridon“. „La Mănăstirea Nechit s-a format obiceiul de a se oferi celor care vin la slujba de seară litia sau pâinea Sfântului Spiridon. Această litie are în compoziţia ei ingrediente speciale, care au fost aduse din Insula Corfu. Numărul mare de credincioşi la slujba Vecerniei arată faptul că Sfântul Ierarh Spiridon se face prezent în viaţa lor prin ajutorul pe care îl oferă fiecăruia“, a spus arhim. Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit. În biserica mare a aşezării monahale s-a oficiat apoi Utrenia. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu Ceasurile, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.
În municipiul Piatra Neamţ şi-a serbat ieri hramul capela Spitalului Municipal Piatra Neamţ, iar în Botoşani a fost sărbătoare la Biserica „Sfântul Spiridon“ de pe str. Independenţei, în timp ce în Protopopiatul Dorohoi şi-a cinstit ocrotitorul Capela „Sfântul Spiridon“ - Leorda. Sărbătoare a fost ieri şi în parohia Sabasa din Protopopiatul Ceahlău. În Protopopiatul Hârlău, biserica parohiei Oneşti şi-a cinstit ocrotitorul. În Protopopiatul Bacău a fost hram în parohiile Viforeni şi Ungureni, în timp ce în Protopopiatul Oneşti şi-a serbat hramul capela Centrului de Plasament Tg. Ocna.

Niciun comentariu: