joi, 12 decembrie 2013

„Colindele mărturisesc adevărul Naşterii Domnului“

 Vestea Naşterii Domnului a fost adusă la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi de trei coruri ieşene. Prin acest eveniment au debutat astfel manifestările dedicate hramului acestui străvechi sfânt lăcaş, în jurul căruia s-a înfiinţat Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

La Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a avut loc marţi, 10 decembrie 2013, de la ora 18:00, tradiţionalul concert de colinde „Deschide uşa, creştine!“, ediţia a IX-a. În cadrul evenimentului, moderat de pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef la Radio TRINITAS, redacţia din Iaşi, au concertat Corul „Mira“ al Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Domnesc din Iaşi, Corul „Nicolaus“ al Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Socola din Iaşi şi Corul „Spiridonia“ al Bisericii „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. „Colindele pe care le-am ascultat în această seară (n.r. marţi seara) fac trecerea de la un eveniment, în aceeaşi măsură, cultural şi duhovnicesc spre unul pur duhovnicesc. Cultura în Biserică este valoroasă dacă duce spre duhovnicie. De când am venit la această parohie, de la începutul anului 2005, s-a înfiinţat un cor mixt în care au cântat studenţi şi absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi ai Conservatorului din Iaşi. Corul bisericii noastre oferă răspunsurile în mod obişnuit la strană în fiecare duminică şi sărbătoare, iar în proximitatea hramului bisericii noastre organizăm acest concert, înainte de sărbătoarea Sfântului Spiridon. Anul acesta au răspuns invitaţiei noastre Corul «Mira» şi Corul «Nicolaus» care au interpretat colinde alături de Corul «Spiridonia» al bisericii noastre“, a spus pr. paroh Marian Timofte, care este şi consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Colindele au o linie melodică accesibilă

În cântările de la Vecernia şi de la Utrenia sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, se găsesc texte care fac referire la perioada de înainteprăznuire a praznicului Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. „Având în vedere această apropiere dintre slujba Sfântului Ierarh Spiridon, ocrotitorul bisericii noastre, şi Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cred că este un motiv întemeiat să adăugăm la manifestările duhovniceşti şi o manifestare cu caracter cultural, dar nu numai, pentru că, în aceeaşi măsură, colindele mărturisesc adevărul Naşterii Domnului înt-un mod popular, de cele mai multe ori folosind adevărurile dogmatice, sau susţin învăţătura de credinţă a Bisericii legată de semnificaţia Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos“, a explicat pr. paroh Marian Timofte. Odată cu sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, conform Tipicului bisericesc, la strană se cântă Catavasiile Naşterii Domnului. Aceste cântări referitoare la praznicul Naşterii Domnului întreţin atmosfera în conştiinţa şi sufletele credincioşilor. „Această atmosferă este intensificată în ultimele două săptămâni în care, în majoritatea bisericilor, deja la strană, la Chinonic sunt cântate colinde. Colindele au un fond catehetic îmbrăcat într-o formă populară, nu doar ca text, ci şi ca linie melodică, aceasta fiind accesibilă tuturor, pentru că nu pretind calităţi vocale ieşite din comun. Poate şi datorită faptului că le cântăm de când eram copii, colindele ne sunt atât de dragi şi ne sensibilizează“, a remarcat parohul Bisericii „Sfântul Spiridon“.

Icoana care a construit biserica şi spitalul

Programul din cadrul hramului Bisericii „Sfântul Spiridon“ a continuat ieri- seară, de la ora 17:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Astăzi se vor sluji Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul. Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a fost clădită în forma actuală în anul 1804, pe locul unui alt lăcaş mai vechi, distrus de un cutremur în 1802. De o deosebită valoare în acest sfânt lăcaş este icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon.
„Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon este cea care a construit biserica şi spitalul. Potrivit unei inscripţii, icoana atrăgea în prima jumătate a sec. al XVIII-lea mulţime de oameni care sufereau de anumite boli. Astfel, călugării care vieţuiau pe lângă chiliile aşezării monahale de atunci au amenajat camere speciale pentru îngrijirea bolnavilor. La 1 ianuarie 1757 s-a înfiinţat oficial Spitalul «Sfântul Spiridon», în cadrul mănăstirii cu acelaşi nume, care a cunoscut o dezvoltare deosebită. În prima jumătate a sec. al XX-lea, ajunsese să fie cea mai mare unitate spitalicească din România, cu finanţare proprie şi cu o excepţională activitate din toate punctele de vedere. La începutul sec. al XX-lea, aşezarea monahală s-a desfiinţat. Lăcaşul de închinăciune a fost închis, apoi, în perioada comunistă, sfintele slujbe au fost săvârşite în duminici şi sărbători de pr. Nicolae Stoian care avea o responsabilitate în cadrul Centrului eparhial Iaşi. Din anul 1990, biserica a devenit parohială“, a amintit pr. paroh Marian Timofte. pagina 2

Niciun comentariu: