miercuri, 3 iulie 2013

Sfântul Ştefan cel Mare cinstit la Putna

Pelerini din toată ţara au venit ieri la Mănăstirea Putna, din judeţul Suceava, pentru a se ruga şi pentru a se închina la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Oamenii au dorit astfel să-l cinstească pe cel care a ctitorit zeci de biserici şi care a fost apărător al neamului şi al credinţei străbune.

Pe un podium special amenajat lângă ctitoria în care îşi doarme somnul de veci Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul  Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul  Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi Preasfinţitul Episcop Longhin de Bănceni din Ucraina.
Un sobor de aproape 100 de slujitori ai Sfântului Altar din toate colţurile ţării, dar şi din Ucraina de Nord şi Basarabia, s-au rugat la Sfânta Liturghie alături de cei patru ierarhi. „Printre preoţii prezenţi am văzut ardeleni, bucovineni, munteni şi moldoveni din stânga sau din dreapta Prutului. Cu toţii ne-am adunat în jurul sfântului jertfelnic pentru a-l cinsti pe Sfântul Ştefan cel Mare“, a relatat arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care este şi exarh administrativ al mănăstirilor din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor. Înaltpreasfinţitul Teodosie a adresat un cuvânt de învăţătură despre viaţa şi activitatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cu prilejul împlinirii a 509 ani de când a trecut la cele veşnice.
În continuare, au depus  flori la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare reprezentanţi ai Prefecturii Suceava, Consiliului Judeţean Suceava, Primăriei Putna şi ai altor instituţii ale judeţului. „Ziua aceasta a fost una binecuvântată. Se cuvine să aducem mulţumire Preabunului Dumnezeu şi Sfântului Voievod Ştefan pentru toate aceste daruri. Îndemnul nostru este: să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte ca să păstrăm adevărul! Credinţa l-a călăuzit pe Slăvitul Voievod Ştefan şi i-a dat putere. Din credinţă să ne hrănim şi noi! Dacă această sevă va trece prin sufletul nostru, vom fi iubitori de adevăr, de dreptate, de frumos. Atunci, valorile noastre naţionale şi spirituale vor fi transmise mai departe urmaşilor noştri“, ne-a spus arhim. Melchisedec Velnic.







Niciun comentariu: