marți, 30 iulie 2013

„Şansa de a împlini dorinţa înaintaşilor noştri“

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit duminică, 28 iulie 2013, Biserica „Sf. Gheorghe“ din parohia Iacobeni - Vlădeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi. Pentru osteneala depusă alături de enoriaşi, pr. paroh Mihai Ovidiu Mancaş a primit rangul de iconom stavrofor.

Credincioşii din comunele Vlădeni şi Andrieşeni, dar şi din alte zone ale Moldovei au participat în ultima duminică a lunii iulie la resfinţirea bisericii parohiei Iacobeni - Vlădeni, Protopopiatul Iaşi 1. Lăcaşul de rugăciune, închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, a primit veşmântul sfinţirii de la Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. Ierarhul a fost aşteptat cu bucurie la orele dimineţii de soborul mare de preoţi, de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale şi de oamenii din parohie. Slujba târnosirii a început la exterior şi a continuat în interior. După ce au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese, cei prezenţi au participat la Sfânta Liturghie. Pr. paroh Mihai Ovidiu Mancaş a citit la final hrisovul de sfinţire al bisericii din Iacobeni în care a amintit etapele reabilitării şi reconsolidării sfântului lăcaş. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a citit textul distincţiei de vrednicie semnată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin intermediul căreia pr. paroh Mihai Ovidiu Mancaş a primit rangul de iconom stavrofor. În continuare au fost oferite distincţiile de vrednicie pentru cei care au sprijinit lucrările la Biserica cu hramurile „Sfântul Gheorghe“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

Recunoştinţă faţă de ctitori

Predica din Duminica a V-a după Rusalii a fost ţinută de pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a îndemnat oamenii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Hristos. „Să ne rugăm Mântuitorului Hristos să rămână cu noi în necazuri şi să ne ajute ca să ne izbăvim de toate greutăţile vieţii. Să ne ajute Domnul Iisus să ne mântuim sufletele“, a spus pr. protopop Toma Gradinaciuc. Cătălin Brânzanu, primarul comunei Vlădeni, şi-a exprimat bucuria pentru că, după mulţi ani de muncă, biserica satului Iacobeni a primit veşmântul sfinţirii, prin slujba oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, alături de soborul preoţilor şi diaconilor. „Dumnezeu ne-a oferit şansa de a împlini dorinţa înaintaşilor noştri, unii plecaţi la cele veşnice, de a contribui prin munca şi efortul nostru la repararea şi înfrumuseţarea bisericii din Iacobeni. Tânărul preot Mihai Mancaş a biruit dificultăţile reconstrucţiei şi renovării acestei biserici, astfel că astăzi vedem acest frumos lăcaş de cult. Acest sfânt lăcaş îmbină armonia construcţiei şi pictura religioasă tradiţională cu necesitatea utilizării permanente a bisericii pentru slujbele săptămânale care însoţesc viaţa noastră de creştini“, a remarcat primarul Cătălin Brânzanu. Pr. paroh Mihai Ovidiu Mancaş a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan, Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, părintelui Toma Gradinaciuc, autorităţilor locale, ctitorilor, binefăcătorilor şi donatorilor pentru contribuţia pe care au adus-o la împlinirea lucrărilor bisericii din Iacobeni. La final, Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a vorbit despre importanţa bisericii în viaţa credincioşilor.

Niciun comentariu: