vineri, 21 iunie 2013

Părintele Justin Pârvu, pe ultimul drum

Mii de credincioşi l-au condus ieri pe ultimul drum pe părintele Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, din judeţul Neamţ. Slujba înmormântării a fost săvârşită de un sobor de arhierei din care au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. La final, a fost citit mesajul  Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Părintele Justin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, din judeţul Neamţ, a fost înmormântat ieri în incinta aşezării monahale pe care a păstorit-o vreme de peste două decenii. Dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al aşezării monahale. Pe lângă ierarhi şi cei peste 150 de preoţi şi diaconi, la momentul de rugăciune au participat monahi şi monahii de la toate mănăstirile din judeţul Neamţ, dar şi din alte zone ale ţării. Într-o atmosferă plină de încărcătură duhovnicească, slujba înmormântării a fost săvârşită de ierarhi, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. PS Ioachim Băcăuanul a citit la final mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Părintele Xenofont Horga de la Mănăstirea Petru Vodă a prezentat câteva repere din viaţa arhimandritului Justin, care a fost părinte duhovnicesc pentru aşezările monahale de la Petru Vodă şi Paltin. A urmat cuvântul Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, care a vorbit despre testamentul pe care părintele Justin Pârvu l-a lăsat obştilor mănăstirilor Petru Vodă şi Paltin, precum şi credincioşilor. IPS Mitropolit Teofan a vorbit apoi despre principalele valori care l-au ghidat pe arhim. Justin Pârvu în întreaga sa viaţă. „Părintele Justin Pârvu şi-a consacrat întreaga viaţă lui Dumnezeu, neamului şi familiei creştine. Pe aceste trei altare, el s-a rugat şi în cele din urmă s-a jertfit“, a spus IPS Teofan, care a îndemnat oamenii să păstreze vie amintirea marelui duhovnic. Credincioşii prezenţi la Petru Vodă ne-au mărturisit aprecierea şi evlavia pe care o au pentru părintele Justin. Oamenii ne-au spus că vor veni şi de acum înainte la Petru Vodă pentru părintele lor drag. „L-am cunoscut pe părintele Justin Pârvu acum un an de zile, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Îmi aduc aminte că am rămas la Priveghere. Atunci părintele Justin a venit la slujbă şi ne-a binecuvântat pe toţi“, a mărturisit Maria Anca din Buzău. „Îmi pare foarte rău că părintele nu mai este printre noi. Un părinte precum cuvioşia sa întâlneşti foarte rar. A ajutat foarte multă lume atunci când a avut necazuri. De fiecare dată când veneam la părintele cu o supărare în suflet, mă întorceam acasă cu o mare bucurie. Vom veni la această mănăstire şi de acum înainte pentru a lăsa grijile noastre la crucea de la mormântul părintelui Justin. Un părinte aşa de bun ne va ajuta şi din ceruri“, a mărturisit Elena din Bodeşti, judeţul Neamţ. - pagina national

Niciun comentariu: