vineri, 8 iulie 2016

Tradiţiile populare, promovate prin dans de tinerii din Negreni

În Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul“ - Negreni a luat fiinţă acum doi ani un ansamblu folcloric format din tinerii şi copiii din localitate. Din cauza lipsei fondurilor, costumele populare au fost confecţionate de femeile din sat. Până în prezent, formaţia a adunat numeroase premii de la concursurile şi festivalurile din ţară. 

Ansamblul folcloric „Plaiuri Negrene“ s-a înfiinţat în luna martie a anului 2014, ca urmare a entuziasmului şi a dorinţei copiilor de a da mai multă valoare şi mai multă rezonanţă localităţii Negreni, din judeţul Botoşani. Acesta este format din 48 de copii, dansatori şi solişti, iar muzica este asigurată de Formaţia „Company“ din Săveni, în timp ce de coregrafie se ocupă Mihai Fediuc, iar Ciprian Gherasim este instructor. Coordonatorii acestui ansamblu sunt preotul paroh Dan Muraru şi preoteasa Florentina Muraru din Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul“ - Negreni, Protopopiatul Săveni. „Drumul pe care l-am parcurs până în acest moment a fost unul greu, început cu mult entuziasm şi continuat de multă muncă şi multe sacrificii“, a explicat preotul paroh Dan Muraru. În cadrul ansamblului sunt interpretate trei suite, una mixtă, una de fete, una de băieţi şi şase solişti. În Parohia Negreni sunt foarte mulţi copii care participă la orele de cateheză şi la alte activităţi recreative şi de relaxare. Astfel, ei şi-au dorit să-şi folosească talentul pentru a le fi de folos în viaţă. Tinerii au aflat că preoteasa Florentina Muraru a făcut parte din Ansamblul „Datina“ din Botoşani timp de trei ani şi din Ansamblul „Doina Carpaţilor“ a Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi, astfel că s-au gândit ca ar fi frumos dacă ar înfiinţa un mic ansamblu folcloric. „Prin acest ansamblu, nu facem altceva decât să continuăm tradiţia poporului român. De asemenea, copiii petrec timpul într-un mod plăcut, având satisfacţia muncii şi aprecierea celor din jur“, a mărturisit preotul paroh Dan Muraru.

Costumele dansatorilor, realizate în parohie

Din lipsa fondurilor financiare, costumele populare au fost realizate în întregime de către mâinile dibace ale femeilor din sat, în cadrul şezătorilor ce s-au organizat la biserică. Cu acest prilej, tinerele fete au învăţat şi ele, la rândul lor, să coase şi să croşeteze. „La început, prima problemă au fost costumele populare. Am încercat să găsim diferite sponsorizări, dar de fiecare dată am fost refuzaţi. Dorinţa copiilor de a face parte din ansamblu, împletită cu dorinţa părinţilor de a-şi vedea copiii fericiţi, ne-a ambiţionat să pornim la drum cu forţe propii, cu mâinile goale, însă cu multă dorinţă de a face ceva frumos în satul natal. Nimeni nu mai făcuse în acest sat vreun costum popular, însă câteva femei mai în vârstă ştiau să mânuiască acul de cusut şi cunoşteau arta cruciuliţelor pe pânză. Aşa că am început sa căutam modelele autentice specifice zonei. Datorită domnişoarei Margareta Mihalache de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, am intrat în posesia unor cărţi în care era prezentat portul popular din zonă. Astfel, am început să ne interesăm de materiale, de aţe, iar mamele copiilor s-au apucat de cusut şi de ţesut cele nesesare pentru costumaţiile complete. Deoarece aveam peste 40 de copii interesaţi de acest ansamblu, a fost nevoie de foarte multe mâini de lucru. La început, ştiau să coase foarte puţine mămici aşa că am făcut şezători în biserica din sat (deoarece nu avem casă praznicală). La aceste şezători au venit cu mare interes şi multe fete de gimnaziu, liceu şi unele chiar din clasele primare. Totul era de vis, deoarece treburile erau împărţite: unele persoane depănau aţa, altele coseau, altele croşetau, altele împleteau şi mâinile dibace erau însufleţite de poveştile, durerile şi bucuriile din sufletele adunate la şezătoare“, a spus preotul Muraru, parohul de la Negreni.

Aplauzele, „răsplata muncii tinerilor“

Costumele naţionale prindeau contur când preotul Dan Muraru a luat legătura cu coregraful Mihai Fediuc de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, care a venit în sat şi i-a învăţat pe copii primii paşi de horă, de ciobănaş, de coasă şi de bătută, s.a. Mihai Fediuc a oferit primele sfaturi şi i-a încurajat pe copii în acest drum de fiecare dată. „În zilele în care domnul coregraf nu putea veni, ne-a fost alături instructorul Ciprian Gherasim, dansator la Ansamblul «Balada», care, împreună cu doamna preoteasă, a continuat să-i înveţe pe copii paşii de dans şi astfel au prins contur trei suite de dansuri, respectiv o suită de fete, una de băieţi şi una mixtă. Tot cu această ocazie, am descoperit că la noi în sat există şi câteva voci minunate care au fost ascultate şi îndrumate de muzicantul Petrişor Boghiţoi de la Formaţia «Company» din Săveni. Tot această formaţie a fost cea care ne-a asigurat linia melodică atât pentru solişti, cât şi pentru suitele de dansuri“, şi-a amintit preotul Muraru. Răsplata muncii tinerilor şi a celor implicaţi în acest proiect inedit a venit odată cu primele aplauze. Debutul ansamblului a avut loc de ziua satului Negreni, 20 iulie 2014. Au urmat apoi primele invitaţii la spectacole în Botoşani, la Festivalul de coregrafie „Vasile Andriescu“, „Septemberfest“, Festivalul „Agro-Zoo“ la Staţiunea de Cercetare Popăuţi, apoi şi alte spectacole în judeţul Botoşani şi chiar în alte judeţe, respectiv la Suceava şi Vaslui. „Deoarece în sat la noi singurul venit se obţine din vânzarea laptelui şi pentru că am descoperit frumoasa îndeletnicire de a realiza costume populare, am preluat comenzi şi pentru două mari ansambluri din judeţul Botoşani“, a adăugat parohul de la Negreni.

Participare la Festivalul „Cânt şi dans pe plai dobrogean“

În perioada 24-30 iunie 2016, Ansamblul folcloric „Plaiuri Negrene“ a participat la Festivalul de folclor „Cânt şi dans pe plai dobrogean“, desfăşurat în staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord din judeţul Constanţa. „Am participat la acest festival din dorinţa de a oferi copiilor din parohie posibilitatea de a vedea una dintre cele mai mari bogaţii ale ţării noastre, şi anume Marea Neagră. Din cauza posibilităţilor financiare reduse ale părinţilor, copii noştri nu au posibilitatea de a merge la mare cu familia. Această invitaţie din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani a oferit copiilor oportunitatea de a ajunge la malul mării într-un cadru organizat. Astfel s-a împletit, într-un mod armonios, plăcerea de a arăta dansul nostru tradiţional moldovenesc şi altor iubitori de folclor cu relaxarea pe plajele Mării Negre“, a relatat preotul Dan Muraru. Pentru Ansamblul „Plaiuri Negrene“, participarea la acest festival înseamnă o recunoaştere a muncii depuse de copii în ceea ce priveşte învăţarea dansurilor şi a cântecelor populare, însă totodată reprezintă şi o recunoaştere a muncii părinţilor pentru a realiza frumoasele costume populare. „Este importantă participarea ansamblului la diferite festivaluri din ţară, deoarece ne dorim să promovam şi micuţul nostru sătuc Negreni, fiind populat de oameni buni, harnici şi iubitori ale tradiţiilor româneşti“, a mai spus preotul Dan. Festivalul de folclor „Cânt şi joc pe plai dobrogean“ este organizat de Primăria Eforie Sud, în colaborare cu Casa de Cultură Eforie Sud. Acesta se bucură de participarea ansamblurilor din toate zonele ţării, cu acest prilej copiii având posibilitatea să-şi îmbogăţească cunoştinţele generale despre specificul folclorului din celelalte zone etnografice ale ţării. Totodată, copiii interacţionează şi leagă prietenii cu alţi tineri din ţară.

Niciun comentariu: