marți, 5 mai 2015

Poartă a cerului, sfinţită în Parohia Icuşeşti

 Ansamblul parohial din Icuşeşti, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ, a fost sfinţit duminică, 3 mai 2015, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi.

În Duminica a IV-a după Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Icuşeşti, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările de construcţie ale Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, ale Aşezământului cultural-filantropic „Sfânta Parascheva“, ale bibliotecii parohiale şi ale clopotniţei. După cum a menţionat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în cuvântul adresat celor prezenţi, IPS Ioachim a făcut referire la semnificaţiile slujbei de sfinţire a unui locaş de cult. „Această biserică devine o poartă a cerului şi un loc de întâlnire cu Dumnezeu. De astăzi (n.r. duminică, 3 mai), Sfânta Masă, care este inima acestui loc de închinare, va deveni simbolic mormântul lui Hristos. Această biserică se înscrie în salba locaşurilor de cult zidite în acest spaţiu de când poporul român a devenit liber să-şi manifeste misiunea sa eternă, aceea de închinare a adevăratului Dumnezeu“, a reliefat IPS Ioachim, care a mai adăugat că biserica din Icuşeşti, dincolo de materialele din care este confecţionată, devine în mod simbolic o casă a lui Dumnezeu, un pridvor al Împărăţiei cerurilor. „Vă îndemn să vă rugaţi ca Dumnezeu să prelungească harul Său în templele trupurilor voastre ca să le reînoiască, căci Duhul Sfânt purifică, reînoieşte, luminează, încălzeşte de fiecare dată când suntem receptacole ale harului“, a evidenţiat Înaltpreasfinţia Sa. La finalul slujbei, preotul paroh Daniel Tuchiac a primit distincţia de iconom, iar părintele Valentin Băltoi, consiler cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a păstorit enoriaşii din Parohia Icuşeşti, a primit distincţia „Crucea Moldavă“. De asemenea, ctitorii au primit distincţii de vrednicie.

Un deceniu de lucrări

Piatra de temelie a bisericii din Icuşeşti a fost pusă în anul 2003, în ziua de serbare a Schimbării la Faţă, de către IPS Ioachim, preot paroh fiind pr. Ionel Teodorescu. Începând cu anul 2008, odată cu numirea noului preot paroh Valentin Gheorghe Băltoi, a fost demarat proiectul zidirii din temelii a acestei biserici, finalizată în anul 2012, precum şi al ansamblului parohial. Din noiembrie 2013, lucrările au fost continuate şi finalizate de către preotul paroh Daniel Tuchiac, în timpul căruia s-a ridicat o anexă ce deserveşte ca spaţiu pentru biblioteca parohială şi biroul parohial. Alături de eforturile materiale ale credincioşilor parohiei, s-a adăugat şi sprijinul unor fii ai satului, între care se regăseşte şi părintele Constantin Catană, duhovnic la Mănăstirea Varatec din judeţul Neamţ.

Niciun comentariu: