luni, 18 mai 2015

Împlinire şi pomenire întru numele Episcopului Melchisedec

Zilele „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ s-au încheiat sâmbătă, 16 mai 2015, prin oficierea Sfintei Liturghii şi a Parastasului pentru eruditul episcop al Romanului. Cu acest prilej, au fost lansate două volume şi au fost premiaţi elevii participanţi la concursul dedicat Episcopului Melchisedec Ştefănescu şi copiii calificaţi la faza naţională a olimpiadelor şcolare.
 
Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost arhiplină sâmbătă, 16 mai 2015, de numărul mare de credincioşi şi clerici care s-au rugat pentru odihna sufletului Episcopului Melchisedec Ştefănescu. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi consilieri şi inspectori de la Centrul eparhial Roman şi de la Centrul eparhial Iaşi, dar şi părinţi stareţi. În cadrul slujbei, protos. Serafim Huzdup, consilier în cadrul Sectorului agricol şi silvic al Eparhiei Romanului şi Bacăului, şi protos. Andrei Ioniţă, Mare Eclesiarh al Catedralei din Roman, au primit rangul de arhimandrit. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Gramata de ridicare în rang a fost citită de către arhimandritul Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitate din Iaşi. IPS Ioachim a remarcat că prin acodarea celui mai înalt rang bisericesc pentru monahi, s-a dorit transfigurarea celor doi arhimandriţi în oameni angajaţi pe mai departe în lucrarea sinergică a Bisericii.

Episcopul Melchisedec, luptător pentru identitatea naţională

Programul zilei a continuat cu o procesiune spre Parcul Melchisedec, unde se află mormântul ierarhului de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc 123 de ani. La slujba Parastasului a asistat şi un grup de credincioşi din Parohia Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ. Pomenirea Episcopului Melchisedec a fost urmată de premierea parohiilor câştigătoare la etapa eparhială a concursului naţional de miniproiecte de educaţie filantropică intitulat „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“. Premiul I a fost acordat Parphiei Păltinata din Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău, care va reprezenta Eparhia Romanului şi Bacăului la etapa naţională ce se va desfăşura joi, 21 mai 2015, la Bucureşti. În acelaşi timp, mai multe parohii înscrise în concurs au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim diplome şi premii. Tot cu această ocazie, elevii din zona Romanului participanţi la faza naţională a olimpiadelor şcolare, care s-au remarcat la concursuri cu specific umanist şi nu numai, au fost recompensaţi de ierarhul locului cu premii şi daruri consistente. „Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, şi primarul comunei Gârcina, Aurora Bălan, au primit diplome de excelenţă pentru implicarea în susţinerea Zilelor «Episcop Melchisedec Ştefănescu». De asemenea, profesoarei Ana Bobu i-a fost înmânată o diplomă pentru implicarea consecventă, de-a lungul a 15 ani, în derularea unui concurs şcolar interjudeţean, legat de promovarea personalităţii Episcopului Melchisedec Ştefănescu“, a relatat pr. Constantin Gherasim. Evenimentul festiv s-a încheiat cu un cuvânt al Arhipăstorului Eparhiei Romanului şi Bacăului, care şi-a manifestat recunoştinţa faţă de toţi cei care s-au implicat în organizarea serbărilor închinate Episcopului Melchisedec Ştefănescu. „Episcopul Melchisedec a ştiut să lupte pentru identitatea naţională a neamului românesc, pentru salvgardarea spiritualităţii lui, întrucât o naţiune care nu îşi prezintă cultura şi spiritualitatea riscă să fie ştearsă din istorie“, a accentuat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.

„Ipostaze ale românirii cântării la strană“

Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman a găzduit vineri, 15 mai 2015, simpozionul naţional „Ipostaze ale românirii cântării la strană“. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în colaborare cu Asociaţia pentru Antropologie Urbană - filiala Roman, cu Primăria municipiului Roman şi cu Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“. Cele două părţi ale simpozionului au consemnat conferinţe, având ca subiect muzica bisericească, susţinute de profesori doctori din Bucureşti, Suceava, Piteşti şi Roman, dar şi programe muzicale prezentate de solişti ai Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ din Bucureşti. În programul evenimentului a fost inclusă şi lansarea volumului „Iraclie şi Ciprian Porumbescu“, avându-l ca autor pe Leca Moraru, ediţie îngrijită şi prefaţată de profesorul Vasile Vasile.

Expoziţie la Muzeul de Istorie din Roman

În cadrul celei de-a XV-a ediţii a Zilelor „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, la Muzeul de Istorie din municipiul Roman a avut loc joi, 14 mai 2015, vernisajul expoziţiei „Sfântul Antimis, istorie şi continuitate în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului“. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Părintele Florin Aurel Ţuscanu, organizatorul evenimentului, a vorbit despre demersul organizatorilor, prezentând cele 32 de antimise. De asemenea, pr. Florin Ţuscanu a amintit celor prezenţi de momentul sfinţirii noilor antimise ce poartă semnătură Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim, care conţin părticele din moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi.

Niciun comentariu: