vineri, 6 martie 2015

Bucurie şi binecuvântare în Parohia Buda

Sfântul Gherasim de la Iordan a fost sărbătorit, în urmă cu două zile, în Parohia Buda din Protopopiatul Botoşani. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Parohia misionară Buda este formată din 120 de enoriaşi, iar lucrările la complexul parohial au început în anul 2000.

Cea de-a patra zi a lunii martie este an de an prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii din mai multe părţi ale Moldovei care participă la hramul bisericii din Buda, comuna Coşula, judeţul Botoşani. Oamenii lasă pentru o zi grijile din familiile lor şi îşi fac timp să participe la hramul locaşului de rugăciune al acestei comunităţi, închinat Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan, pomenit de Biserica noastră pe 4 martie. De mai mulţi ani, este tradiţia ca la această sărbătoare să slujească Sfânta Liturghie Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Astfel, Preasfinţia Sa a venit din nou în Parohia Buda ce aparţine de Protopopiatul Botoşani pentru a se ruga împreună cu enoriaşii de aici, cu pelerinii veniţi de aproape şi de departe, dar şi cu slujitorii sfintelor altare. Binecuvântarea ierarhului a fost aşteptată şi dorită de toţi cei prezenţi, mai ales că de fiecare dată Preasfinţia Sa citeşte rugăciunile de dezlegare. Aceste rugăciuni sunt la începutul Postului Mare parcă mai dorite de sufletul omului, ce râvneşte să ajungă la praznicul Învierii cu sufletul despovărat de necazuri şi păcate. „Am avut bucuria ca la hramul bisericii noastre să participe stareţi de la mai multe mănăstiri din Moldova, precum şi preoţi de la parohii. Trebuie să remarc prezenţa arhimandritului Gherasim Curaciuc de la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, unul dintre principalii ctitori ai bisericii din Buda, dar şi a părintelui Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Au venit mulţi credincioşi de la Putna, de la Suceava, din Piatra Neamţ, din Iaşi, din Botoşani. Parohia noastră are 56 de case în care locuiesc în jur de 120 de oameni. Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Domnului şi ale Sfântului Gherasim, a rânduit ca la agapa frăţească să participe peste 300 de persoane, care au asistat mai întâi la Sfânta Liturghie. A fost o mare bucurie şi o mare binecuvântare pentru noi“, a transmis cu emoţie părintele paroh Iulian Sauciuc.

„Luptă şi vei fi puternic!“

Lucrările la biserica din Buda au început în anul 2000 şi au fost finalizate în anul 2007. Pe 2 iulie 2008, PS Calinic Botoşăneanul a târnosit sfântul locaş. Preotul paroh a mărturisit că în toată lucrarea misionară pe care a depus-o de-a lungul anilor a contat foarte mult ascultarea. „Ori de câte ori Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a poposit în parohia noastră şi ne-a oferit sfaturi, în toate l-am ascultat. De asemenea, am făcut ascultare de părintele Gherasim, duhovnicul meu. Multe şi grele au fost încercările pe care le-am înfruntat de-a lungul vremii, însă părinţii duhovniceşti mi-au spus mereu: «Luptă şi vei fi puternic!». Astăzi (n.r. miercuri, 4 martie), fiica mea Antonia, de 5 ani, mi-a spus «Tată, te iubesc!». Am avut o mare împlinire în acel moment“, a mărturisit preotul paroh de la Buda, care a continuat să amintească de viaţa minunată a Sfântului Gherasim de la Iordan. „Îi rog pe toţi credincioşii să citească slujba sfântului nostru ocrotitor, pentru a vedea cât este de frumoasă. Sunt convins că vor exista oameni care se vor schimba după ce vor afla ce viaţă deosebită a avut Sfântul Gherasim“, s-a exprimat părintele paroh Iulian Sauciuc.

Niciun comentariu: