miercuri, 7 ianuarie 2015

Tradiţii strămoşeşti de Bobotează la Pojorâta


Copii, tineri şi bătrâni au cinstit ieri în mod deosebit ziua Botezului Domnului în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Pojorâta, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Sfinţirii celei mari a apei şi de o procesiune în jurul locaşului de închinăciune.

Sărbătorile de iarnă se apropie de final, odată cu prăznuirea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul în ziua de 7 ianuarie. În cea de-a şasea zi a lunii ianuarie, credincioşii Bisericii noastre vin la biserică, atât pentru a participa la Sfânta Liturghie, cât şi pentru a se ruga în cadrul slujbei Aghesmei Mari, oficiată potrivit rânduielii bisericeşti în această zi. Tradiţiile moştenite de la înaintaşi se mai păstrează în satele de munte din Bucovina, şi nu numai, în ziua de Bobotează. Pregătirea pentru ziua Botezului Domnului începe odată cu primirea preotului, care vine să binecuvânteze casele oamenilor cu agheasmă. Apoi, pentru ajunul Bobotezei se pregătesc bucate de post, o parte din credincioşi reuşind să ajuneze până la apusul soarelui. Tot în ajun, se pregătesc hainele tradiţionale pentru Liturghia din ziua de 6 ianuarie. De la primele ore ale dimineţii, enoriaşii din Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Pojorâta, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, au venit la biserică pentru a participa la Utrenie, urmată de Litie şi de Sfânta Liturghie. Câţiva dintre pojorenii prezenţi în locaşul de închinăciune au purtat costumul naţional specific, însoţit de suman sau cojoc. Alături de corul bisericii, au cântat şi copiii din două clase primare de la şcoala din localitate, care au ales împreună cu profesorul lor să participe la slujbă în timpul orei de religie. La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi de toate vârstele au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Părintele paroh George Fediuc a rostit la finalul slujbei un cuvânt de învăţătură în care a menţionat că la Botezul Domnului Dumnezeu se arată lumii prin intermediul Sfântului Ioan Botezătorul.

Procesiune în jurul bisericii

A urmat slujba Aghesmei Mari, oficiată în dreptul celor două cruci din apropierea bisericii parohiale. Pentru acest eveniment religios, în faţa locaşului de închinăciune au fost aşezaţi mai mulţi brazi. Aproape de locul desfăşurării sfintei slujbe copiii şi tinerii au ţinut în mâini prapuri, cruci şi icoane. Credincioşii au ascultat cu multă evlavie rugăciunile deosebite, având nădejdea că apa sfinţită le va dărui sănătate sufletească şi trupească. După ce s-a intonat de trei ori troparul Botezului Domnului, a avut loc procesiunea în jurul Bisericii „Sfântul Nicolae“. În tot acest timp, copiii şi bărbaţii au strigat de mai multe ori „Chiraleisa“. „Aşa cum este tradiţia, după oficierea slujbei Aghesmei celei Mari, se înconjoară biserica de trei ori. Această procesiune este înfrumuseţată de clopotele bisericii. După ce înconjurăm sfântul locaş cu Sfânta Cruce, cu Sfânta Evanghelie şi cu icoane, fiecare credincios este stropit cu Agheasma Mare“, a explicat pr. paroh George Fediuc. Oamenii au participat cu multă bucurie la slujbele din ziua Bobotezei, mai ales că anul acesta sărbătoarea a fost completată de frumuseţea mantiei de zăpadă şi de ger. „An de an, Bunul Dumnezeu ne ajută să ajungem la biserică pentru a participa la slujba din ziua Botezului Domnului. De la străbunii noştri am moştenit tradiţia de a veni la această sărbătoare îmbrăcaţi în portul naţional. De asemenea, este deosebit de frumos în timpul procesiunii din jurul bisericii, când strigăm cu toţii «Chiraleisa», de la cel mai mic până la cel mai bătrân“, a mărturisit Gheorghe Fuior, enoriaş.

Niciun comentariu: