sâmbătă, 13 august 2016

Manifestări religioase de Adormirea Maicii Domnului

Biserica noastră sărbătoreşte luni, 15 august 2016, Adormirea Maicii Domnului. La sfintele mănăstri, dar şi la bisericile parohiale se obişnuieşte să se oficieze Prohodul Maicii Domnului.
Pelerinii din toată ţara sunt aşteptaţi luni, 15 august 2016, la hramul Mănăstirii Varatic din judeţul Neamţ. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Mâine-seară, în ajunul hramului, de la ora 18:00, se vor sluji Privegherea şi Prohodul Maicii Domnului.
Hram va fi luni şi la Mănăstirea Cozancea din judeţul Botoşani. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Istoricul Mănăstirii Cozancea începe în anul 1656, când trei pustnici ridică o biserică din lemn. În anul 1684, Constantin Balş va ridica şi el un sfânt locaş din lemn. Biserica de zid, ce se păstrează până astăzi, datează din anul 1732, fiind construită de Vasile Balş. Schitul a fost închis în 1960 şi redeschis abia în anul 1983. În anul 1990, schitul este ridicat la rangul de mănăstire.
Credincioşii care vor participa la hramul Mănăstirii Zosin vor avea bucuria să se roage în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal.
Sărbătoare deosebită va fi la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava. În seara zilei de 14 august, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va oficia Privegherea. A doua zi, un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi va oficia Sfânta Liturghie. După cum a menţionat arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, la acest eveniment deosebit vor fi invitaţi de marcă, atât din ţară, cât şi din străinătate. Evenimentele vor continua şi în după-amiaza zilei de luni, precum şi în ziua de marţi cu slujbe dedicate ctitorilor. În contextul serbării Adormirii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, la Biserica Precista din municipiul Bacău a fost adusă joi, 11 august 2016, în pelerinaj, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ. „Aducerea acestei icoane este o binecuvântare de mare preţ. Câteva sute de credincioşi au aşteptat-o cu multă bucurie sufletească, întâmpinând-o cu flori şi lumânări, după care a fost pusă în biserică spre închinare, unde va rămâne până pe data de 15 august, când se va sărbători hramul bisericii noastre“, a declarat preotul paroh Constantin Tomozei. Venirea acestei icoane la Biserica Precista din Bacău face parte dintr-un amplu program cultural-religios, intitulat „Zilele Parohiei Precista“, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim în perioada 11-15 august 2016.

Niciun comentariu: