miercuri, 17 august 2016

„Maica Domnului are în grijă întreaga Biserică“

 Hramul tradiţional al Mănăstirii Zosin din judeţul Botoşani a adunat anul acesta peste 2.000 de credincioşi din mai multe părţi ale ţării. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. 

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost sărbătorit luni, 15 august 2016, în mod deosebit la Mănăstirea Zosin din judeţul Botoşani, pe amplasamentul nou al aşezării monahale. Mai bine de 2.000 de oameni au cinstit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în ziua când Biserica noastră îi pomeneşte adormirea. Credincioşii de toate vârstele au venit la Zosin pentru a înălţa rugăciuni şi pentru a o slăvi pe ceea ce este mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii. Prin grija părintească a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal. Alături de Preasfinţia Sa, au slujit părinţi stareţi şi parohi, la slujbă asistând stareţe şi maici din câteva aşezări monahale ale Eparhiei Iaşilor. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la semnificaţiile sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Episcopul-vicar Patriarhal a mai adăugat cât de importantă este cinstirea Maicii Domnului de către credincioşii care îi cer ajutorul. „Maica Domnului are în grijă întreaga Biserică până la sfârşitul istoriei. Pe Cruce, Iisus şi-a manifestat atât grija pentru Maica Domnului, cât şi pentru întreaga Biserică, atunci când îi spune: «Femeie, iată Fiul tău». Hristos s-a referit la Sfântul Ioan Evanghelistul, care reprezenta în acel moment colegiul celor 12 Apostoli şi întreaga Biserică, de la întemeierea ei până la sfârşitul lumii. Să o rugăm pe Maica Domnului să ne ajute cu rugăciunile ei adresate Mântuitorului. Să avem nădejde că întru adormirea ei nu ne-a lăsat pe noi şi mijloceşte veşnic pentru mântuirea sufletelor noastre“, a explicat Preasfinţia Sa.

Gând de recunoştinţă către IPS Părinte Teofan

Arhimandritul Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin, şi-a exprimat bucuria pentru că la slujba de hram a participat un număr mare de credincioşi, iar apoi a făcut referire la istoria primului locaş de închinare al aşezării monahale. „De peste 250 de ani, acest loc este ocrotit şi binecuvântat de Maica Domnului. Mulţumesc în mod deosebit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru părinteasca dragoste şi pentru că a ţinut să ne facă bucuria de a îngădui Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul să slujească la hramul mănăstirii noastre. Mulţumesc Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru efortul de a veni să ne împărtăşească binecuvântarea arhierească“, s-a exprimat arhim. Teodosie Pleşca. La finalul slujbei, pelerinii au primit anafură şi un pachet cu alimente din partea obştii Mănăstirii Zosin. Ieri, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a slujit Sfânta Liturghie la Zosin, cu prilejul hramului altarului de vară, închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, serbaţi de Biserica noastră în fiecare an pe 16 august.

Niciun comentariu: