marți, 28 iunie 2016

„Să vă străduiţi să terminaţi această biserică!“

De mai bine de un deceniu, enoriaşii din cartierul Poitiers din Iaşi se străduiesc să ridice o biserică închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Zidirea locaşului de închinare a fost începută de preotul Petru Însurăţelu, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc astăzi, 28 iunie 2016, şapte ani. În prezent, preotul paroh Grigore Roşcan continuă lucrările de construcţie, ajutat de membrii Consiliului parohial şi de enoriaşi.

Preotul Petru Însurăţelu, principalul ctitor al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Poitiers din Iaşi, a fost pomenit duminică, 26 iunie 2016, prin slujba Parastasului. Rugăciunile pentru odihna sufletului său bun au fost înălţate sub streaşina locaşului de închinare unde îşi doarme somnul de veci. Pe lângă membrii familiei, la slujbă au participat rude, prieteni, cunoscuţi şi enoriaşi, slujba fiind săvârşită de părintele Daniel Profir, protopop al Protopopiatului 2 Iaşi, care a făcut referire în cuvântul său la pacea pe care părintele Petru o răspândea în jur. „Părintele Petru a fost un slujitor şi un vestitor al Învierii. Era un om al păcii. Îmi aduc aminte că, atunci când venea la protopopiat, lăsa o stare de linişte, căutând să nu deranjeze prea mult. Acest lucru m-a impresionat în mod deosebit“, a spus părintele protopop Daniel Profir, care a transmis cu acest prilej un cuvânt de mângâiere familiei îndoliate din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, părintele protopop l-a încurajat pe preotul paroh Grigore Roşcan în demersurile pentru finalizarea lucrărilor de construcţie pe care le-a preluat din luna decembrie a anului 2009, din încredinţarea Părintelui Mitropolit Teofan.

Începuturile existenţei Parohiei Poitiers

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Poitiers se numără printre locaşurile de închinare noi din oraşul Iaşi. În anul 2006, prin strădania preotului paroh de atunci, părintele Petru Însurăţelu, după multe obstacole, au fost demarate lucrările de construcţie ale Sfântului Altar. Alături de preotul Petru, mutat la cele veşnice în luna iunie a anului 2009, au fost bunii credincioşi încredinţaţi spre păstorire. Deşi au muncit o viaţă în fabrici, în condiţii grele, oamenii, mulţi dintre ei ajunşi la pensie, s-au jertfit pentru ca urmaşii lor să aibă un loc în care să se pregătească pentru Împărăţia cerurilor. Gheorghe Dăscălescu este de la începuturi paraclisierul nou-înfiinţatei parohii şi îşi aduce aminte de începuturile acesteia: „A fost foarte greu la început, întrucât nu ne gândeam că vom reuşi dobândirea acestui loc pentru biserică. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat ca să reuşim obţinerea locului pentru construcţia locaşului. Îmi aduc aminte că părintele Petru a făcut multe demersuri la Bucureşti pentru a avea acest loc. De multe ori, părintele Petru spunea că nu ne rugăm suficient ca să împlinim cele necesare pentru biserică. Am reuşit apoi să ridicăm acest paraclis, ce a fost sfinţit în anul 2005 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei“.

„Şi-a dorit mult să vadă terminată această biserică“

Terenul unde s-a înălţat Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, acum acoperită, a fost sfinţit, iar sfintele slujbe au început să se oficieze chiar pe locul unde avea să fie turnată fundaţia. „Am început oficierea sfintelor slujbe la cantina CUG, unde am primit un spaţiu de doar câţiva metri pătraţi, iar de acolo am fost nevoiţi să ne mutăm. După ce am ajuns în actuala locaţie, s-a început oficierea sfintelor slujbe, urmând ca mai apoi să se ridice un paraclis din lemn. Cu ajutorul lui Dumnezeu au demarat săpăturile la biserica din zid“, şi-a amintit Alexandru Enache, epitrop emerit, care l-a susţinut pe preotul Petru Însurăţelu în toate demersurile pentru edificarea bisericii din Poitiers. Blândul păstor al parohiei este iubit de enoriaşii ce l-au cunoscut, ce îşi aduc aminte de bunătatea lui. „A fost un om calm şi bun. Am plâns după Preacucernicia Sa mult. Am pierdut un preot ce şi-a dorit mult să vadă terminată această biserică“, a mărturisit Gheorghe Dăscălescu. „A fost un om pe care nu îl întâlneşti foarte des în cale. Înainte de a pleca la Domnul, părintele m-a chemat în birou şi mi-a spus: «Alexandre, eu mult nu o să o mai duc. Să terminaţi biserica!», şi-a amintit cu lacrimi în ochi domnul Alexandru, ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani. Înainte de mutarea în lumea veşniciei a principalului ctitor al bisericii din cartierul Poitiers, preotul Petru, enoriaşii şi slujitorii rânduiţi să slujească în parohie au primit un testament, după cum ne-a dezvăluit epitropul Enache: „Să vă străduiţi să terminaţi această biserică!“. Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Poitiers din Iaşi are nevoie de sprijin din partea tuturor celor care au dragoste faţă de sfinţi şi faţă de casa lui Dumnezeu. Aceasta va fi finalizată când dragostea şi puţina jertfă a oamenilor se vor înmulţi.

Niciun comentariu: