marți, 7 iunie 2016

Eveniment cultural-duhovnicesc în Parohia „Sfântul Ioan“ din Bacău

În perioada 9-12 iunie 2016, băcăuanii vor avea ocazia să participe la o serie de manifestări religioase la Biserica „Sfântul Ioan“ din Bacău. Genericul acestora este „De la Înviere, prin Înălţare, spre Parusie“.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Biserica „Sfântul Ioan“ din Bacău va avea loc, timp de câteva zile, programul duhovnicesc „De la Înviere, prin Înălţare, spre Parusie“. Acesta este organizat între 9 şi 12 iunie 2016, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, de Protopopiatul Bacău şi de Parohia „Sfântul Ioan“ din Bacău. Tot în această perioadă, se va desfăşura şi simpozionul „Tinerii în lumina lui Hristos“. Prima zi a evenimentului, desfăşurat sub titlul „De la Înviere, prin Înălţare, spre Parusie“, stă sub semnul întâlnirii cu sfinţii, băcăuanii având bucuria de a primi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Antipa de la Calapodeşti, precum şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni. „Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul sfânt băcăuan, pe care grecii îl cinstesc cu numele de «Agios Antipa Athonites», ruşii îl numesc cu drag «Sveti Antipa Valaamski», iar românii îl cunosc sub numele de «Sfântul Antipa de la Calapodeşti». Este singurul sfânt din neamul nostru cinstit deopotrivă de trei popoare ortodoxe şi ale cărui sfinte moaşte se vor afla, zilele acestea, la Biserica «Sfântul Ioan» din Bacău“, a subliniat părintele Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău. Vineri, 10 iunie 2016, de la ora 18:00,  IPS Ioachim va sfinţi Centrul cultural catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul“, situat în imediata apropiere a bisericii parohiale. „Acest moment este mult aşteptat de credincioşii parohiei noastre. Sfinţirea va fi urmată de oficierea Tainei Sfântului Maslu de către IPS Părinte Ioachim“, a precizat părintele Marius Popescu, parohul Bisericii „Sfântul Ioan“ din Bacău. Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 18:00, va avea loc conferinţa „Paternitate naturală, spirituală şi duhovnicească în formarea tânărului creştin“, ce îi va avea invitaţi pe IPS Ioachim, pe arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, pe prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă şi pe pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Premierea şefilor de promoţie din Bacău

Programul liturgic al acestui periplu duhovnicesc va fi încununat de Sfânta Liturghie ce va fi oficiată duminică, 12 iunie 2016, de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare, va avea loc festivitatea de premiere a şefilor de promoţie din cele peste 40 de instituţii de învăţământ preuniversitar băcăuan. Ierarhul de la Roman va oferi distincţii şi premii celor care reprezintă excelenţa în învăţământul băcăuan, la eveniment fiind aşteptaţi să participe, alături de şcolarii premianţi, directorii instituţiilor de învăţământ şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, părinţi şi dascăli implicaţi în realizarea procesului instructiv-educativ. Întâlnirea Înaltpreasfinţiei Sale cu elita tinerei generaţii se înscrie în seria activităţilor pe care Eparhia Romanului şi Bacăului le derulează cu scopul de a susţine şi promova adevăratele valori cultural-educative, activităţi desfăşurate în cadrul proiectului „Lăsaţi copiii să vină la mine şi nu-i opriţi…“, care debutează la fiecare început de an şcolar, cu binecuvântarea elevilor şi cadrelor didactice. „Invităm pe toţi credincioşii băcăuani să ni se alăture pe parcursul întregii săptămâni, atât la programul de rugăciune, cât şi la manifestările culturale, răspunzând astfel îndemnului înalţilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române de a susţine tinerii şi educatorii, de a promova Familia, Biserica, Şcoala şi Comunitatea“, s-a exprimat părintele protopop Costică Busuioc.

Niciun comentariu: