duminică, 7 februarie 2016

Trei ani de jertfă în Parohia Ortodoxă Montecatini Terme - Italia

Credincioşii din Montecatini Terme şi din împrejurimi au participat în număr mare duminică, 7 februarie 2016, la programul duhovnicesc "Misiune şi slujire - trei ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din Montecatini Terme".

Locaşul de închinăciune al Parohiei Ortodoxe "Sfânta Muceniţă Pelaghia" - Montecatini Terme a fost neîncăpător duminică, 7 februarie 2016, de numărul mare de credincioşi care au participat la evenimentele prilejuite de împlinirea a trei ani de zile de înfiinţarea parohiei. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de preotul paroh Matei Tulan, răspunsurile liturgice au fost oferite de toţi cei prezenţi, atmosfera duhovnicească fiind una deosebită. Cu acest prilej, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în cei trei ani de la înfiinţarea parohiei. În acelaşi timp, s-a săvârşit Parastasul pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, în contextul împlinirii a 101 ani de la naşterea Preafericirii Sale, şi pentru enoriaşii din Montecatini Terme plecaţi la Domnul. Personalitatea vrednicului ierarh a fost evocată de ipodiaconul Nuli Geniu Frânculescu, care a amintit de realizările celui de-al cincilea Patriarh al României. S-a menţionat că Episcopia Ortodoxă a Italiei a fost înfiinţată cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist.

Binecuvântare arhierească din partea Preasfinţitului Siluan


Bucuria aniversării a fost cu atât mai mare cu cât, Preasfinţitul Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a transmis un mesaj de binecuvântare:

Preacucernicului Părinte Paroh Matei Tulan,
membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial,
iubiţi credincioşi,

Cu prilejul împlinirii a trei ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române "Sfânta Muceniţă Pelaghia" din Montecatini Terme, în numele tuturor clericilor şi credincioşilor din cuprinsul Episcopiei noastre, Vă adresăm acest cuvânt de apreciere pentru rodnica activitate pastorală desfăşurată de Părintele Matei Tulan, pentru strădaniile îndreptate spre o autentică creştere duhovnicească a enoriaşilor şi pentru grija voastră faţă de casa Domnului. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile şi împlinirile de până acum şi Îl rugăm să vă binecuvânteze şi să vă împuternicească pentru a putea susţine cele necesare dobândirii lăcaşului de slujire şi pentru a duce la bun sfârşit lucrările de amenajare şi înzestrare a acestuia. Fiţi încredinţaţi că tot ce faceţi pentru Biserică, faceţi pentru Domnul şi veţi primi răsplata nedeşartă în veşnicie.

Dumnezeu să primească jertfele voastre de iubire şi să binecuvânteze zilele ostenitorilor şi donatorilor cu sănătate, spre căştigarea mântuirii, iar obştea voastră parohială să crească şi să se împlinească duhovniceşte şi prin rugăciunile Sfintei Muceniţe Pelaghia.

Cu toate doririle de bine tuturor şi fiecăruia în parte, cu arhiereşti şi părinteşti binecuvântări,

† Episcopul SILUAN al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Roma, 7 februarie 2016

Primarul oraşului Montecatini Terme, Giuseppe Bellandi, a asigurat că va susţine comunitatea românească din Montecatini Terme în proiectele aflate în desfăşurare. În continuare, au luat cuvântul viceprimarul oraşului Montecatini Terme, Ennio Rucco, monsignor Roberto Filippini, Episcop de Pescia, consilier Regiunea Toscana Marco Niccolai şi inspector Andreea Ghilardi, vicecomandantul Poliţiei Municipale Montecatini Terme. Cu toţii au apreciat lucrarea misionară şi administrativă a Parohiei Ortodoxe Montecatini Terme, rememorând momente din trecutul acesteia.

Misiunea diplomatică de la Bologna, alături de comunitatea românească din Montecatini Terme


A urmat conferinţa "Trei ani de misiune şi slujire ortodoxă la Montecatini Terme", în debutul căreia preotul paroh Matei Tulan a salutat prezenţa invitaţilor de marcă prezenţi la această sărbătoare. Vizibil emoţionat, parohul ortodox de la Montecatini Terme a conturat evoluţia locaşului de închinăciune, unde se săvârşesc în prezent sfintele slujbe pentru creştinii ortodocşi români. De asemenea, părintele Matei Tulan a amintit de evenimentele misionare şi culturale organizate de Parohia Ortodoxă Română Montecatini Terme, cu sprijinul Parohiei "Corpus Dominiʺ din Montecatini Terme dar şi al autorităşilor italiene. Excelenţa Sa Cătălin Toşcuţă, consul în cadrul Consulatului Bologna, a transmis salutul Excelenţei Sale Eugen Şerbănescu, consulul general al României la Bologna. "Vă mulţumesc pentru invitaţia la acest eveniment. Misiunea diplomatică a României la Bologna este alături de dumneavoastră şi de toate comunităţile române de aici din zonă. Vă sfătuiesc să vorbiţi limba română cu copiii dumneavoastră, iar când vor creşte mari ei vor avea libertatea să aleagă ce limbă să vorbească. Felicitări părintelui Matei Tulan pentru tot ceea ce a realizat aici! Acest loc este extraordinar iar comunitatea noastră de aici este foarte frumoasă, întrucât ţine la tradiţiile româneşti. Când vezi costumul popular românesc te simţi ca acasă. Consider că aici sunt acasă! Nu se realizează uşor ceea ce s-a început aici. Fără o colaborare şi o comunicare continuă cu autorităţile italiene, nu s-ar fi făcut atât de multe lucruri. Mulţumesc autorităţilor italiene pentru tot suportul! Românii sunt oameni buni, iar lucrul acesta trebuie să se vadă şi dincolo de zidurile acestei clădiri", s-a exprimat Excelenţa Sa Cătălin Toşcuţă.

"Fotografia cuprinde amintirile şi sentimentele noastre"


Programul a cuprins vernisarea expoziţiei de fotografie aniversară "Trei ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din Montecatini Terme". Aceasta a fost organizată de Clubul Fotografilor Iaşi, în cadrul evenimentului "Misiune şi slujire" şi a fost prezentată de Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, care a făcut referire la imaginile expuse, explicând importanţa şi valoarea acestora. "Fotografiile de faţă surprind modul cum a evoluat această parohie, înfiinţată acum trei ani de zile, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Într-o fotografie realizată la sfinţirea acestui aşezământ, am observat pe chipurile românilor din Montecatini Terme o oarecare tristeţe şi pesimism. Uitându-mă la expresia feţelor dumneavoastră acum trei luni de zile, dar mai ales astăzi, am văzut o schimbare radicală. Aceasta înseamnă că v-aţi regăsit în acest loc, unde rugăciunea se înalţă la fel precum într-o biserică din ţară. Dacă priveşti cele 140 de fotografii expuse, pot fi observate activităţile derulate în această parohie. În acelaşi timp, imaginile de faţă au surprins şi chipurile multora dintre cei care nu mai sunt printre noi. Fotografia cuprinde amintirile şi sentimentele noastre şi de aceea vă sfătuiesc să aveţi imprimate imaginile pe hârtie pentru a nu se pierde odată cu trecerea timpului", a remarcat Constantin Ciofu. Preotul paroh Matei Tulan a apreciat expoziţia de fotografie, pregătită prin efortul enoriaşilor ortodocşi români din Montecatini Terme. Totodată, preotul Matei Tulan a amintit că imaginile surprind activitatea parohiei de la începuturi şi până în prezent. În cadrul evenimentului, a fost prezentat şi albumul aniversar care cuprinde o parte dintre imaginile din expoziţia vernisată.



Niciun comentariu: