marți, 12 ianuarie 2016

Sinaxa preoţească în Protopopiatul Oneşti

La Mănăstirea cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfântul Proroc Ilie“ - metoc chiriarhal de pe Valea Oituzului s-a desfăşurat ieri, 11 ianuarie 2016, Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Oneşti. 

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat ieri, 11 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie, prilejuită de Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Oneşti. Slujba a fost săvârşită în Biserica cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfântul Proroc Ilie“ de pe Valea Oituzului. Pentru cel de-al XVI-lea an consecutiv, clerul şi ierarhul au trăit bucuria comuniunii depline prin împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Sfântul Sânge ale Mântuitorului Hristos. „În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit rugăciunile de dezlegare pentru preoţii şi credincioşii prezenţi. Totodată, în cadrul sărbătorii de astăzi, arhidiaconul Ciprian Ignat, secretar eparhial, a citit meditaţia lirică «Machiavelismul satanic», compusă de ierarhul Romanului şi Bacăului pentru Duminica după Botezul Domnului, iar preotul Ilarion Mâţă, directorul Centrului Rezidenţial de la Hârja, a prezentat comentariul şi semnificaţiile teologico-dogmatice ale meditaţiei“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

„Anul pe care l-am început să fie unul al milei Domnului“

În cuvântul rostit la finalul sinaxei, Înaltpreasfinţia Sa a îndemnat pe preoţi şi credincioşi să „înalţe rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu ca să dăruiască neamului românesc şi lumii întregi: pace şi linişte, să reverse harul şi binecuvântarea Sa care să ne sfinţească şi să ne ferească de orice primejdie care vine de la cel rău“: „Să ne rugăm ca anul pe care l-am început să fie unul al milei Domnului“. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Ioachim a precizat faptul că în  această vară, când se împlinesc 100 de ani de intrarea României în Primul Război Mondial, pe Valea Oituzului vor fi organizate mai multe activităţi social-filantropice şi cultural-misionare de către Eparhia Romanului şi Bacăului, cu implicarea Protopopiatului Oneşti, la care sunt aşteptaţi să participe tinerii din această zonă încărcată de istorie şi cultură românească. La rândul său, preotul Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, a mulţumit ierarhului şi preoţilor „pentru participarea la sinaxă, fapt ce constituie o mărturie a comuniunii de slujire şi rugăciune în această protoierie“. „De asemenea, părintele protopop Constantin Alupei a exprimat, în numele clerului oneştean, mulţumirea sufletească de a se fi rugat şi împărtăşit din acelaşi Sfânt Potir cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim“, a mai adăugat preotul inspector Constantin Gherasim.

Niciun comentariu: