luni, 18 ianuarie 2016

Eparhia Romanului şi Bacăului l-a comemorat pe Eminescu

Ziua de 15 ianuarie 2016 a fost marcată în mod deosebit de parohiile din Eparhia Romanului şi Bacăului, în amintirea lui Mihai Eminescu. Pe lângă slujba Parastasului, care s-a săvârşit în sfintele locaşuri, au avut loc manifestări culturale, menite să arate frumuseţea operei eminesciene. 

Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat vineri, 15 ianuarie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, prin oficierea slujbei Parastasului de către un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, au fost pomenite personalităţile vieţii culturale romaşcane, poeţi şi prozatori, care au trecut în viaţa veşnică de-a lungul timpului. În partea a doua a programului, elevii clasei a IV-a A de la Şcoala „Vasile Alecsandri“ din Roman, coordonaţi de învăţătoarea Cristina Sorlescu, elevii clasei a IV-a de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“, coordonaţi de învăţătoarea Anişoara Cojocaru, şi elevii de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ au prezentat un program cultural-religios dedicat „Luceafărului poeziei româneşti“. De asemenea, elevul Bogdan Blanaru de la Liceul Teologic Ortodox din Roman a citit un eseu în care a surprins elemente din viaţa religioasă a lui Eminescu. La final, Corala „Laudamus“ a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec“, dirijată de prof. Gheorghe Gozar, a interpretat trei piese pe versuri de Eminescu. În sala de festivităţi a liceului s-a desfăşurat apoi un program artistic şi un concurs de poezie eminesciană. „Am marcat cei 166 de ani de la naşterea poetului nepereche al românilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Astfel, am deschis seria evenimentelor cultural-religioase dedicate tinerilor, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox în Patriarhia Română“, a amintit părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Recital din creaţia eminesciană, la Buhuşi

La Şcoala Generală  „Mihai Eminescu“ din municipiul Roman, a avut loc joi, 14 ianuarie 2016, un program cultural dedicat poetului Mihai Eminescu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim. După cuvântul de deschidere adresat celor prezenţi de către prof. Mihaela Rusu, directorul instituţiei de învăţământ, părintele Dragoş Munteanu, protopop al Protopopiatului Roman, a prezentat viaţa şi activitatea „Luceafărului poeziei româneşti“, subliniind influenţa religioasă a familiei Eminovici asupra devenirii tânărului Mihai Eminescu. Părintele Mario Doro Ciucanu, secretar al Protopopiatului Roman, a citit referatul „Legătura poetului Mihai Eminescu cu Biserica Ortodoxă“, iar părintele Ionuţ Amărinei, directorul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“, a evidenţiat legătura strânsă dintre Şcoală şi Biserică, în opera gazetărească a lui Eminescu. Marele poet naţional Mihai Eminescu a fost omagiat vineri, 15 ianuarie 2016, şi la Biserica „Sfânta Înviere“ din Buhuşi, unde s-a oficiat Parastasul, iar apoi elevii Şcolii „Mihai Eminescu“ din Buhuşi, coordonaţi de înv. Ana Nona Pâslaru şi de prof. Elena Sandu, au susţinut un recital de cântece şi poezii din creaţia eminesciană. Ziua Culturii Naţionale a fost serbată vineri, 15 ianuarie 2016, şi de copiii de la grădiniţa particulară din cadrul Fundaţiei „Melchisedec Ştefănescu“ din Roman. Ei au participat la concursul „Mihai Eminescu - poetul nostru naţional“.

„Eminescu a fost un om cu suflet mare“

În Biserica „Sfântul Gheorghe“ din municipiul Bacău, a fost organizat vineri, 15 ianuarie 2016, un eveniment cultural-religios la care au participat profesori şi elevi de la Şcoala Numărul 10, în cinstea „Luceafărului poeziei româneşti“. Pentru un timp, şcolarii mari şi mici au ales să-l readucă în memorie pe poetul Mihai Eminescu. „Nu se putea un cadru mai nimerit pentru această acţiune, gândindu-ne la faptul că Biserica şi credinţa se regăsesc în universul liric eminescian, Tudor Arghezi numindu-l pe acesta, icoană a poeziei româneşti“, a subliniat prof. Iulia Jicu, directorul Şcolii Gimnaziale Numărul 10, la începutul manifestărilor. Prin vers, eseuri şi cântec, elevii l-au readus pe Mihai Eminescu în inimile ascultătorilor. Micuţii recitatori din clasele pregătitoare au dat glas nestematelor lirice eminesciene. Pentru a sublinia universalitatea operei eminesciene, elevii din ciclul gimnazial au recitat poeziile lui Eminescu în limba franceză. La final, preoţii şi copiii s-au reunit în rugăciunea de pomenire a marelui poet şi a tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea culturii româneşti. „Înainte de a fi un geniu sau un mare poet, Mihai Eminescu a fost un om cu suflet mare, fapt pe care vi-l transmite vouă, copiilor, prin fiecare vers al lui“, a mărturisit părintele paroh Constantin Gherasim, care este şi inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Niciun comentariu: