joi, 7 ianuarie 2016

Procesiune de Bobotează pe Valea Jijiei

Ziua Botezului Domnului a fost marcată în mod deosebit în Parohia Andrieşeni din Protopopiatul Iaşi 1. Ieri, 6 ianuarie 2016, după oficierea Sfintei Liturghii, a avut loc o procesiune de la biserica parohială spre fântânta din incinta dispensarului comunal. 

Locuitorii din Parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, au cinstit într-un mod aparte sărbătoarea Botezului Domnului. De dimineaţă, oamenii au venit la Sfânta Liturghie pentru a se ruga pentru cele de folos sufletului lor. Întreaga biserică a cântat precum un cor de îngeri în timpul slujbei, slăvind pe Cel ce s-a botezat în apa Iordanului. În sunetul clopotelor şi al toacei, cu prapuri şi cruci în mâini, a fost organizată o frumoasă procesiune, devenită tradiţie pe Valea Jijiei. În faţă a fost purtată icoana Botezului Domnului, acoperită cu un prosop tradiţional. Bunul Dumnezeu a binecuvântat sărbătoarea din acest an atât cu zăpada cea mult aşteptată, cât şi cu gerul Bobotezei. Prin grija preotului paroh Mihai Cepeliuc şi a gospodarilor din parohie, au fost confecţionate două cruci de gheaţă, ce au fost îmbrăcate cu tricolor. Prima a fost aşezată în curtea bisericii parohiale, aflată într-un stadiu avansat de reconsolidare şi extindere, iar cea de-a doua a fost pusă în apropierea unei fântâni din curtea dispensarului din sat. Poate deloc întâmplător acest lucru, întrucât aici oamenii caută vindecarea trupească, de care au nevoie, pe lângă cea sufletească, pe care o primesc prin rugăciunile Bisericii prin spovedanie, prin Sfânta Împărtăşanie şi prin apa cea sfinţită în ziua de Iordan. După ce s-a ajuns în curtea punctului sanitar al comunei, a început slujba Sfinţirii celei mari a apei.

„Această apă este folositoare vieţii noastre“

Aşa cum se obişnuieşte la Andrieşeni, oamenii au aşezat paie de fân în preajma crucii de gheaţă şi a butoaielor cu apă. Acestea au fost luate de oameni la casele lor, pentru a le da animalelor ca să le ferească de boli. „Am sfinţit fântâna din curtea dispensarului, care de ani şi ani nu a mai fost folosită. Ne-a ajutat Dumnezeu să o curăţim, pentru ca mai apoi tinerii din satul nostru să aducă aceste cruci frumoase de gheaţă. Dacă acum o săptămână nu nădăjduiam să avem zăpadă, iată că acum ne bucurăm de acest dar. Oamenii sunt plini de bucurie pentru că iau la casele lor Agheasma Mare. Această apă este folositoare vieţii noastre, fiind har de sfinţenie prin rugăciunile înălţate“, a remarcat preotul paroh Mihai Cepeliuc. Oamenii au mers în cimitirul parohiei pentru a stropi mormintele cu apa sfinţită, iar apoi s-au îndreptat bucuroşi la casele lor, strigând în cor „Chiraleisa!“, care înseamnă „Doamne, miluieşte!“. Copiii, tinerii şi bătrânii din Andrieşeni s-au împărtăşit de harul şi de binecuvântarea lui Dumnezeu revărsate în ziua Bobotezei. Prezenţa lor în număr mare la această slujbă au arătat încă o dată credinţa lor nestrămutată moştenită de la strămoşi, pe care o transmit şi copiilor mai departe.

Niciun comentariu: