luni, 11 ianuarie 2016

Serbarea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti

Primul sfânt român din calendarul creştin ortodox, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti, a fost serbat ieri, 10 ianuarie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Ioachim şi de PS Macarie, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Pelerini şi credincioşi din zona Neamţului şi a Bacăului s-au rugat ieri, 10 ianuarie 2016, în 
Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu ocazia serbării Cuviosului Antipa de la Calapodeşti, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului şi Bacăului. Sărbătoarea primului sfânt român din calendarul creştin ortodox a fost încununată de Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de soborul preoţilor consilieri, inspectori şi protopopi ai Centrului eparhial de la Roman. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, PS Macarie a evocat personalitatea Sfântului Antipa, a cărui activitate misionară a ajuns cunoscută şi apreciată până în ţinuturile nordice ale Rusiei. „Deşi ultima parte a vieţii sale a petrecut-o departe de ţinuturile natale, Cuviosul Antipa a purtat cu el dorul de ţară. Ucenicul său, Pimen, care ne-a lăsat în scris viaţa sa, ne spune că acest mare sfânt avea permanent în chilia sa trei categorii de obiecte. Cel mai de preţ odor era icoana Maicii Domnului - «Dulcea sărutare», apoi cărţile româneşti de pravilă cu caractere chirilice şi o cergă moldovenească. Se ruga neîncetat şi făcea sute de metanii zilnic, socotind foarte importantă împlinirea zilnică a pravilei, a programului de rugăciune, şi pentru câteva clipe îşi odihnea trupul pe cerga moldovenească pe care o primise de la mama sa, care, după ce a rămas văduvă, s-a retras în mănăstire, cu numele Elisabeta. Sfântul Antipa, care ne îndeamnă neîncetat la rugăciune, este pildă de păstrare a identităţii ortodoxe strămoşeşti, oriunde ne-am afla în lume. Noi l-am rânduit să fie ocrotitor al centrelor de pelerinaje ale Europei de Nord, fiind unul din sfinţii români care au ajuns în aceste locuri“, a evidenţiat Preasfinţitul Episcop Macarie.

Dificultăţile misiunii în Occidentul secularizat

Ierarhul românilor din nordul Europei a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim distincţia onorifică „Crucea Nordului“, pentru slujirea sa rodnică şi folositoare Bisericii şi societăţii. La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, mulţumind pentru distincţia oferită, a prezentat credincioşilor prezenţi aspecte din slujirea misionară a ierarhului care reprezintă Biserica Ortodoxă Română în nordul Europei, subliniind dificultăţile acestei misiuni pe care Înaltpreasfinţia Sa o cunoaşte din perioada în care a slujit pentru promovarea valorilor creştine în Occidentul secularizat. „Ne bucurăm de faptul că Preasfinţitul Episcop Macarie, care are responsabilitate misionară pentru românii din nordul Europei, a fost prezent alături de noi. Preasfinţia Sa răspunde la nevoile spiritual-misionare ale păstoriţilor, păstrând tradiţiile care structurează identitatea sfintei noastre Biserici, a neamului românesc şi românităţii. De când a fost rânduit de Bunul Dumnezeu episcop, Sfântul Sinod i-a încredinţat această misiune deosebit de grea şi ostenitoare, iar Preasfinţia Sa împlineşte cu acrivie şi demnitate episcopală toate obligaţiile care decurg din statutul Bisericii Ortodoxe din diaspora, căutând, totodată, să le propovăduiască nordicilor Evanghelia, aşa cum a făcut şi Sfântul Cuvios Antipa“, a menţionat în cuvântul său IPS Arhiepiscop Ioachim.

Distincţii pentru Preasfinţitul Macarie

Apoi, în cadrul solemn şi binecuvântat, ierarhul de la Roman a oferit Preasfinţitului Macarie distincţia „Crucea Ţării de Jos“ a Eparhiei Romanului şi Bacăului, „Ordinul Melchisedec“, Clasa Întâi, precum şi Sfântul Antimis, sfinţit în anul 2015, în ziua de pomenire a Sfântului Antipa de la Calapodeşti, în data de 10 ianuarie, în urmă cu un an. Tot în cadrul slujbei din această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Ionuţ Alexandru Amărinii, directorul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman, care a aranjat în melos psaltic slujba şi acatistul Cuviosului Antipa, alcătuite de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. În acelaşi timp,diaconul Vlad Nicolae Samoilă, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi profesor de muzică la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec“, a fost hirotesit arhidiacon.

Niciun comentariu: