miercuri, 11 februarie 2015

Sinaxe preoţeşti în protopopiatele Roman şi Moineşti

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost prezent, în zilele de 9, respectiv 10 februarie 2015, în protopopiatele Roman şi Moineşti. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie alături de preoţii parohi şi le-a oferit acestora Sfântul Antimis.

În Biserica „Înălţarea Domnului“ din Cotu Vameş, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ, a fost săvârşită în prima zi a acestei săptămâni Sfânta Liturghie de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Slujba a fost prilejuită de sinaxa preoţilor din Protopopiatul Roman. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ierarhul locului a fost întâmpinat de tinerii elevi ai şcolii din localitate, îmbrăcaţi în portul naţional, precum şi de slujitorii sfintelor altare. Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, IPS Ioachim a vorbit despre motivaţia întâlnirii în comuniunea de slujire liturgică, dar şi despre Sfântul Antimis pe care l-a primit fiecare preot din protoierie. Părintele Dragoş Munteanu, protopop al Protopopiatului Roman, a amintit cele mai importante momente care  au marcat începutul de an pentru Eparhia Romanului şi Bacăului, iar apoi a subliniat importanţa întâlnirii în sinaxă a preoţilor din acest protopopiat. În cadrul întâlnirii a fost comemorat vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, de la a cărui naştere s-au împlinit recent 100 de ani. Programul manifestărilor s-a încheiat cu oferirea Sfântului Antimis tuturor părinţilor parohi din Protopopiatul Roman.

Liturghie arhierească la Dărmăneşti

În ziua pomenirii Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, ieri, 10 februarie 2015, la Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Dărmăneşti a avut loc sinaxa preoţilor din Protopopiatul Moineşti. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul celor aproape 100 de slujitori a făcut parte şi pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti. Aşa cum s-a întâmplat şi la întrunirile din celelalte protopopiate, ierarhul locului a oferit preoţilor Sfântul Antimis, dar şi alte obiecte liturgice necesare sfintelor slujbe. În cadrul Sfintei Liturghii a fost pomenit arhimandritul Justin Pârvu (96 de ani de la naştere), arhimandritul Ioanichie Bălan (85 de ani de la naştere), dar şi vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca. La finalul întrunirii de la Dărmăneşti preoţii au fost îndemnaţi să încheie parteneriate cu şcolile din parohiile pe care le păstoresc. „Fiecare preot va trebui să încheie un parteneriat de colaborare între parohie şi şcoală. În acelaşi timp, preoţii trebuie să accentueze mai mult legătura între credincioşi, astfel încât să fie combătută sărăcia în rândul familiilor defavorizate. Întrucât Protopopiatul Moineşti se află la graniţa cu Eparhia Covasnei şi Harghitei, slujitorii sfintelor altare au fost sfătuiţi să realizeze legături de prietenie şi de întrajutorare cu preoţii de dincolo de munţi. Acestea au fost câteva sfaturi în plus pe care le-am oferit părinţilor noştri. Nădăjduim că ei vor pune în aplicare aceste îndemnuri aşa cum am făgăduit, mai ales în contextul Sfintei Liturghii şi al rugăciunilor înălţate împreună“, ne-a relatat IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Sfânta Liturghie a fost încununată de două hirotonii. Diaconul Andrei Alexandrescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Poiana din Dărmăneşti, iar tânărul Constantin Popa a fost hirotonit diacon.

Niciun comentariu: