sâmbătă, 14 februarie 2015

Părintele Teodor Moroşan, pe cărarea cerurilor

Enoriaşii din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ - Sadova I, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, împreună cu membrii familiei îndurerate şi cu numeroşi slujitori ai Sfântului Altar, l-au condus pe ultimul drum pe părintele Teodor Moroşan, protopop emerit. Slujba înmormântării a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în biserica parohială, unde, timp de trei zile, oamenii au venit să-şi ia rămas bun de la vrednicul slujitor, mutat în lumina cerească.

În seara zilei de 10 februarie, peste Sadova, un sat aflat lângă oraşul Câmpulung Moldovenesc, s-a aşternut o linişte întreruptă doar de bătaia clopotelor Bisericii „Sfântul Gheorghe“. O veste, venită parcă pe neaşteptate, a întrezărit lacrimi în ochii sătenilor şi tristeţe în suflete: părintele Teodor Moroşan, păstorul duhovnicesc al Parohiei Sadova I, a plecat la Domnul, după o suferinţă de câţiva ani, pe care a purtat-o cu demnitate. Acesta a fost momentul când mulţi şi-au dat seama că, prin mutarea preotului Teodor la ceruri, s-a stins o lumină, un far ce veghea prin rugăciune neîncetată către Preabunul Dumnezeu. Biserica unde a slujit până acum câţiva ani l-a primit pe părintele Teodor pentru ultima dată. Credincioşii au venit „în priveghi cu lumânare“, cum se spune în această parte a Bucovinei, au sărutat Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce şi au transmis condoleanţe familiei îndoliate. Timp de aproape trei zile, tineri şi bătrâni şi-au luat rămas bun de la părintele lor, cel care mereu a avut o vorbă bună pentru fiecare, care se remarca prin cuvântul de învăţătură deosebit, dar mai ales prin slujirea la Sfântul Altar. „A fost un preot bun! Ne-a ajutat mereu cu rugăciunea şi cu sfatul, fiind alături de noi atât la momentele de bucurie, cât şi la cele de tristeţe“, a mărturisit cu lacrimi în ochi Rodica Rusu din Sadova.

Rugător în cer pentru enoriaşii din Sadova

În seara zilei de 12 februarie, slujbele de Parastas au fost neîntrerupte timp de câteva ceasuri, preoţii veniţi de aproape şi de la mari distanţe dorind să înalţe o rugăciune pentru sufletul părintelui Teodor. Un sobor mare de preoţi a slujit slujba Stâlpilor, la finalul căreia părintele Teodor Giosan, de la Parohia Capu Satului din Câmpulung Moldovenesc, a menţionat că de fiecare dată când un preot trece la cele veşnice, oamenii îşi văd „propria înmormântare“. De asemenea, părintele Giosan a remarcat că preotul protopop emerit Teodor Moroşan a fost un slujitor execepţional. „Se simte că nu-l mai aveţi aici, în vârful dealului. Cu timp şi fără timp, mai bine de 30 de ani, ori de câte ori aţi avut nevoie, l-aţi găsit pe părintele acasă. Aţi pierdut un păstor de suflete extraordinar, însă aţi câştigat un rugător în cer, pentru că nu vă va uita niciodată“, a remarcat parohul de la Capu Satului.

„Mereu s-a silit să facă lucrul bun“

În dimineaţa zilei de 13 februarie, părintele protopop emerit Teodor a participat la ultima Sfântă Liturghie în biserica din Gura Sadovei, sicriul cu trupul neînsufleţit al vrednicului slujitor fiind aşezat în mijlocul locaşului de închinăciune. Într-o atmosferă de pace şi de binecuvântare, slujba înmormântării a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de 50 de preoţi. Aşa cum este tradiţia, prapurii şi crucile au fost frumos împodobite cu prosoape tradiţionale, ce au completat imaginea oferită de veşmintele părinţilor slujitori. IPS Arhiepiscop Pimen a adresat la final un cuvânt de învăţătură în care a arătat că părintele protopop Teodor Moroşan, pe vremea când era elev al seminarului monahal de la Mănăstirea Neamţ, a lucrat cu multă dăruire. „Mereu s-a silit să facă lucrul bun. Mi-am dat seama ulterior că omul născut în Bucovina este harnic şi se sileşte să facă lucrul aşa cum trebuie. La ceea ce a primit în casa părintească, a mai adăugat în timpul seminarului râvna pentru rugăciune şi nevoinţele duhovniceşti. Părintele Teodor a fost ca un frate pentru părinţii din protopopiat, trăindu-şi viaţa cu demnitate. Am un gând de mângâiere pentru familia îndoliată, pentru că părintele Teodor a fost un bun părinte, alături de doamna preoteasă“, a relevat Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Procesiune în jurul bisericii

Părintele Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a prezentat câteva date biografice din viaţa preotului Teodor, menţionând distincţiile pe care le-a primit de-a lungul timpului cel mutat la Domnul. Părintele Vasile Andreca, de la Parohia „Sfânta Parascheva“ - Terni (Italia), a mulţumit Înaltpreasfinţitului Pimen pentru că a oficiat slujba înmormântării. Un gând de recunoştinţă l-a avut pentru primarul comunei Sadova, Mihai Constantinescu, pentru părintele Teodor Giosan şi pentru părintele Ilie Macar de la Parohia „Sfântul Nicolae“ din Câmpulung Moldovenesc, care s-au implicat în mod deosebit în buna organizare a rânduielilor specifice acestui moment. Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Teodor a fost purtat apoi pe umeri de preoţi în jurul bisericii. Pe parcursul procesiunii cu prapuri şi cruci, în dangătul clopotelor, s-a cântat „Sfinte Dumnezeule“ şi s-au rostit ectenii. Părintele Teodor a fost înhumat lângă Biserica „Sfântul Gheorghe“, după o evocare a părintelui Ilie Macar. Aproape 400 de oameni au participat apoi la agapa frăţească oferită pentru odihna sufletului celui ce a păstorit Parohia Sadova I mai bine de 30 de ani.

Niciun comentariu: