marți, 27 ianuarie 2009

Viaţa parohiilor: Lupta înaintaşilor a păstrat credinţa la Rediu

Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din satul Rediu, Protopopiatul Iaşi I, şi-a serbat hramul duminică, 25 ianuarie a.c., când în calendarul Bisericii Ortodoxe Române este pomenit Sfântul Grigorie Teologul Cu acest prilej, peste 500 de credincioşi au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de patru preoţi

Parohia Rediu nu este doar încărcată de istorie, ci şi de credinţă. Credinţa enoriaşilor a rămas nealterată, în ciuda vitregiilor vremii, a încercărilor, a necazurilor, a suferinţelor. Părintele paroh Ştefan Tulan îi păstoreşte pe sătenii din Rediu de aproape 27 de ani. Oamenii sunt credincioşi şi răspund apelului făcut de preotul paroh, mai ales că sfinţia sa este în mijlocul lor în orice activitate. Astfel se explică faptul că lucrările de construcţie la biserica din satul Breazu au fost terminate în doar trei ani. Pe lângă această lucrare, părintele a întreprins şi alte activităţi cu enoriaşii din parohie. „În fiecare duminică, copiii din parohie citesc la strană. Consiliul parohial răspunde afirmativ oricărei acţiuni şi îşi face datoria în fiecare sărbătoare, ducând alimente sau lemne celor care sunt neajutoraţi. Noi facem aceste acţiuni din anul 1982. În aproape fiecare sâmbătă, până la Crăciunul trecut, am organizat pelerinaje la mănăstiri cu tinerii sau cu vârstnicii din parohie. Ne-am fixat ca obiectiv diferite puncte turistice din ţară. Am făcut şapte devize de când sunt în această parohie, şi anume pentru casa parohială, cimitirul eroilor, casa de prăznuire, drumul de acces şi altele“, a spus părintele paroh.

Biserica Rediu-Tătar necesită reparaţii urgente

Sfântul lăcaş de cult din Rediu este amplasat pe un teren instabil, frecvent având loc alunecări de teren. În aceste condiţii de risc, reconsolidarea bisericii nu a fost autorizată de autorităţi după 1990, motiv pentru care s-a întocmit documentaţia pentru ridicarea unei noi biserici în satul Breazu. Astfel, în anul 1997, au fost demarate lucrările de construcţie la noua biserică a enoriaşilor din Rediu, iar în anul 2000, sfântul lăcaş de cult ajunge în stadiu de finisare. La acea vreme, nu s-a dat aprobare pentru restaurare şi s-a propus ca biserica-monument din satul Rediu să rămână capelă de cimitir. În anul 2002 a fost numit un alt preot la Breazu, iar părintele Ştefan Tulan a început din nou demersurile pentru reconsolidarea bisericii vechi. În acest moment, biserica are autorizaţia pentru restaurare, expertiza tehnică este întocmită, iar lucrările vor începe când va decide Consiliul parohial. Cei care pot ajuta la reconsolidarea Bisericii Rediu-Tătar pot dona sume de bani în contul RO07RNCB0175040504280001, deschis la Banca Comercială Română, filiala Iaşi.

Cimitirul Eroilor

La Rediu s-au purtat, de-a lungul timpului, lupte grele pentru apărarea credinţei strămoşeşti şi a pământului românesc. Acest lucru este dovedit în primul rând de zecile de morminte care străjuiesc Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, dar şi de zicerile bătrânilor ce au trecut prin război, care îşi amintesc cum satele din jur erau pârjolite în urma atacurilor cu bombe sau a incendiilor create de acestea. Bătrânii povestesc şi astăzi că dealurile din jurul Rediului erau pline cu cadavre, iar sângele curgea ca după o ploaie torenţială. În jurul bisericii se află mormintele eroilor căzuţi în timpul Războiului de Independenţă din 1877, în timpul Primului Război Moldial, cei mai mulţi soldaţi morţi pe câmpurile de luptă fiind înhumaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Soldaţii care nu au fost identificaţi au fost îngropaţi la grămadă. La deal de biserică este o movilă de soldaţi de diferite naţiuni, îngropaţi în timpul celui de-al Doilea Război Moldial. De Ziua Eroilor au avut loc slujbe de pomenire, chiar şi cu episcop, ale tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Printre ierarhii care au vizitat biserica-monument de la Rediu, implicit cimitirul eroilor căzuţi la datorie, se numără: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, şi vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist.

Niciun comentariu: