marți, 27 ianuarie 2009

La paraclisul Seminarului din Dorohoi s-a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ“ a fost înfiinţat în anul 1923. Anul trecut au fost finalizate lucrările la un nou corp de clădire care include şi viitorul paraclis al seminariştilor, aflat în acest moment în stadiul de finisare. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de 11 preoţi şi diaconi, a oficiat în urmă cu două zile, pentru prima dată, Sfânta Liturghie în noul paraclis, iar la final a vizitat cele două clădiri ale şcolii.

Zeci de credincioşi din oraşul Dorohoi au participat duminică, 25 ianuarie a.c., la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la noul paraclis al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ“ din oraş. La slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pentru prima dată în noul paraclis al seminarului, au participat pr. Constantin Muha, directorul seminarului, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, precum şi preoţi profesori ai şcolii. La finalul Sfintei Liturghii, părintele director Constantin Muha şi-a exprimat bucuria de a-l avea în mijlocul corpului profesoral şi al seminariştilor pe IPS Teofan, pentru a binecuvânta lucrările desfăşurate până în prezent la noul corp de clădire care include şi paraclisul unde s-a slujit pentru prima dată. „De 13 ani visam la un sediu nou, cu clase mari, cu condiţii bune pentru copii, la o capelă frumoasă şi iată că, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, acest vis s-a împlinit, fiind prima Liturghie săvârşită de către un ierarh în paraclisul seminarului nostru“, a spus părintele director.

Sfântul Grigorie Teologul era numit „vulturul rănit“

IPS Teofan a vorbit în prima parte a cuvântului său de învăţătură despre semnificaţia Sfintei Liturghii din ziua duminicii, urmând ca mai apoi să spună câteva cuvinte despre noul sfânt lăcaş din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ“, care „reprezintă pentru oraşul Dorohoi un nou turn de apărare care susţine localitatea“, urmând ca mai apoi să facă referire la viaţa Sfântului Grigorie Teologul şi la Evanghelia citită în ziua prăznuirii sale. „Sfântul Grigorie Teologul era numit în vremea sa «vulturul rănit», adică cel care are capacitatea să se înalţe, să privească frumuseţea lumii creată de Dumnezeu. A fost un om, pe de o parte, de o inteligenţă rară, cultivat în universităţile din Constantinopol, dar în acelaşi timp, un om smerit şi care avea o durere, adică Îl iubea din toată fiinţa sa pe Dumnezeu. În rugăciunile sale nu spunea «Sfântă Treime, ajută-mă!», ci «Treimea mea, ajută-mă!», adică o simţea ca fiind a lui. Biserica a ales ca această Evanghelie (Pilda Păstorului cel Bun) să fie citită astăzi, de ziua Sfântului Grigorie, pentru a ne spune nouă, preoţilor, arhiereilor, viitorilor preoţi, seminariştilor, cum trebuie să fie păstorul cel bun; să dea păşune oilor, să le cunoască, să-l doară inima de oi şi chiar să-şi pună viaţa sa pentru ele“, a spus Mitropolitul, care, apoi, însoţit de primarul oraşului Dorohoi, Dorin Aexandrescu, şi de părintele director, a vizitat sălile de clasă din noul corp de clădire al seminarului.

Clasă cu profil bilingv, din toamnă

Lucrările la noul corp de clădire al seminarului au început în luna iunie a anului 2007 şi au fost finalizate în luna octombrie 2008, fiind finanţate de Banca Mondială, Guvernul României, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani. Corpul de clădire cuprinde parterul, un etaj, are şase săli de clasă, un paraclis, un laborator de informatică, precum şi alte spaţii administrative. Pe viitor urmează asfaltarea aleelor pietonale, pictarea paraclisului, turnarea unei şarpante şi reabilitarea instalaţiilor interioare. Din vară se va deschide un profil de filologie, română-engleză, la care vor preda profesori de gradul I (engleză-geografie, engleză-istorie). Din toamna anului trecut, Seminarul Teologic a preluat o grădiniţă ca structură, iar pe viitor se intenţionează înfiinţarea de clase tip primar sau gimnazial. „Într-un viitor apropiat, Liceul Teologic presupune ca, pe lângă clasa de pastorală, să dezvolte şi alte profile, în ideea faptului că şcoala asigură o calitate a învăţământului, cadre didactice calificate, o securitate sporită a elevilor, o discutare a problematicii generaţiei tinere din toate punctele de vedere, prin consiliul educativ, prin preoţii profesori. La grădiniţa din cadrul seminarului nostru sunt copii de altă confesiune, dar nu se pune problema în acest mod. Idealul comun este al educaţiei şi al colaborării. Cred că ar fi un mod de sporire a comuniunii în cadrul Bisericii“, a explicat părintele director.

Înfiinţat în urmă cu 86 de ani

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi a fost înfiinţat în anul 1923, la iniţiativa pr. Dumitru Furtună, sub numele de „Seminarul Teologic «Pimen Mitropolitul»“. În anul 1933, seminarul îşi închide porţile, iar clădirea acestuia este trecută în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale până în 1952, când este preluată de Ministerul Învăţământului, devenind „Casa de Copii nr. 1 Dorohoi“. În anul 1993, seminarul este reînfiinţat la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Primul director al seminarului a fost pr. Mihai Toma, iar din anul 1995, şcoala teologică este condusă de pr. Constantin Muha. Din anul 1997, prin Decizia mitropolitană nr. 61, seminarul are ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ.

Niciun comentariu: