luni, 17 octombrie 2016

Eveniment deosebit închinat Sfintei Parascheva, la Iaşi

 Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi din Iaşi a susţinut vineri, 14 octombrie 2016, un concert de muzică religioasă dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva. Evenimentul, ce s-a bucurat de un public numeros, a reprezentat darul pe care membrii corului au dorit să-l ofere Ocrotitoarei Moldovei.
Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan“ a Ateneului Tătăraşi din Iaşi a găzduit vineri, 14 octombrie 2016, manifestarea „Concert de Sfânta Parascheva“. Aceasta a fost moderată de Mihaela Balan şi a fost organizată la invitaţia ateneului din Iaşi, condus de Andrei Apreotesei. Membrii Corului „Aletheia“, reuniţi în cercul studenţesc al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, dirijat de lect. univ. dr. Dorina Iuşcă, au încântat inimile ieşenilor prin 12 piese religioase, mare parte din cadrul Sfintei Liturghii. Părintele conferenţiar doctor Florin Bucescu, prezent la eveniment, a apreciat că repertoriul membrilor Corului „Aletheia“ a fost unul deosebit prin tematică. „Un concert coral de muzică religioasă se organizează mai rar. Oraşul Iaşi este leagănul muzicii corale româneşti, astfel că mă bucur că s-a iniţiat acest frumos concert. Corul «Aletheia» este realizarea unei idei minunate, aceea de a nu se pierde deosebita activitate artistică de cor religios la noi în Moldova. După 1940, activitatea corurilor din biserici a mai slăbit din cauza faptului că tinerii trebuiau să primească mai întâi educaţia ştiinţifică. Din păcate, în vremurile actuale, profesorii de muzică nu se dedică foarte mult muzicii corale religioase poate şi pentru că nu au învăţat-o în şcoală. Un alt motiv ar fi acela că nu s-a reuşit reînvierea cântării corale bisericeşti“, a explicat pr. conf. dr. Florin Bucescu, care a mai adăugat că lect. univ. dr. Dorina Iuşcă este „un om al Bisericii“. „Dirijoarea Corului «Aletheia» provine dintr-o familie de preoţi, astfel că a auzit muzica religioasă din copilărie. Dorina Iuşcă, care mi-a fost elevă, este un adevărat talent dirijoral al Bisericii din Moldova şi din întreaga ţară. Îi recomand să-şi facă o şcoală pe acest plan pentru a ajunge în bisericile oraşului Iaşi, ca să fie un model pentru tinerii ce iubesc muzica religioasă corală. Avem mari speranţe în Dorina Iuşcă şi în tinerii pe care îi formează“, a mai adăugat părintele Florin Bucescu.

„Sfânta Parascheva i-a ales pe cei mai buni spectatori“

Concertul din ziua Sfintei Parascheva de la Ateneul Tătăraşi din Iaşi a cuprins lucrări din componistica clasică şi contemporană preponderent ieşeană. „Majoritatea compozitorilor prezentaţi sunt din Iaşi sau au avut o legătură cu oraşul celor şapte coline. Am dorit să fie un repertoriu cu lucrări de suflet interpretate sensibil, astfel că ne-am bucurat de câţiva solişti de la Universitatea de Arte din Iaşi: Antonia Cucerenco, Daniela Goria, prof. Elena Cărăuţă şi studentul Paul Bâlha. Publicul a fost unul cald, elevat, care a receptat mesajul nostru, aşa cum am dorit să-l transmitem. Sfânta Parascheva i-a ales pe cei mai buni spectatori să participe la concertul nostru, fiind dintre cei ce îşi doresc din tot sufletul să asculte muzică religioasă. Ne considerăm binecuvântaţi pentru că am reuşit organizarea unui concert dedicat Sfintei Parascheva. Cuvioasa ne-a ocrotit când am fost în străinătate, astfel că am reuşit să ne întoarcem anul acesta cu premii frumoase“, s-a exprimat lect. univ. dr. Dorina Iuşcă. Concertul s-a încheiat cu intonarea troparului Sfintei Parascheva, a cărui compoziţie muzicală este realizată de George Dumitriu.

Niciun comentariu: