miercuri, 16 septembrie 2015

Sfinţiri de biserici în protopopiatele Săveni şi Bacău

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, PS Calinic Botoşăneanul a resfinţit biserica Parohiei Cişmăneşti - Dobârceni, Protopopiatul Săveni. Tot duminică, 13 septembrie 2015, IPS Părinte Ioachim a binecuvântat lucrările de reabilitare a bisericii din Siretu - Schineni, judeţul Bacău.
Biserica „Sfântul Dumitru“ din Parohia Cişmăneşti, comuna Dobârceni, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, a fost resfinţită duminică, 13 septembrie 2015, de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Evenimentul a reprezentat o încununare a lucrărilor de pictură şi a altor reparaţii. Locaşul de închinare a fost pictat din nou la interior de către pictorul Sorin Florea din Suceava. „După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a sfinţit locaşul de închinăciune mai întâi la exterior, iar apoi la interior. În urmă cu 26 de ani, s-a oficiat prima sfinţire a bisericii noastre, suplinitor fiind atunci parohul de la Dobârceni, părintele Lucian Leonte, în prezent protopop al Protopopiatului Botoşani. Părintele Ioan Leonte a ridicat sfântul locaş în perioada 1982-1987, fiind sfinţit de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Iaşilor. Evenimentul a avut o semnificaţie deosebită, pentru că o parte dintre credincioşi au avut posibilitatea să participe la a doua sfinţire a bisericii închinate Sfântului Dumitru“, a relatat preotul paroh Mihai Adrian, care a primit cu acest prilej rangul de iconom stavrofor.

Poartă către cer în satul Siretu, judeţul Bacău

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci (n.r. duminică, 13 septembrie 2015), Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat slujba Sfinţirii Bisericii „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din filia Siretu, a Parohiei Schineni, Protopopiatul Bacău, judeţul Bacău. Cu acest prilej, ierarhul de la Roman a pus locaşul de închinare şi sub ocrotirea Sfântului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, biserica din Siretu datează din anul 1838, fiind ctitorie a boierului Ioan Iuraşcu. Aceasta a fost refăcută prin implicarea preotului paroh Nicolae Gavriliu, ajutat de credincioşi şi de fiii satului. „Biserica a fost pictată pentru prima oară în interior, tâmplăria a fost schimbată, iar Sfânta Masă a fost înlocuită şi îmbrăcată în marmură. În jurul bisericii a fost montat un gard, iar în faţa locaşului de închinare s-a ridicat o troiţă de către inginerul Vasile Savin dimpreună cu familia, fiu al satului, care s-a implicat mult în lucrările derulate“, a explicat preotul paroh Nicolae Gavriliu. Lucrările de construcţie au fost sprijinite de Consiliul Local Săuceşti, de credincioşii din zonă şi de fiii satului.

Niciun comentariu: