luni, 14 septembrie 2015

Daruri pentru mii de copii din Eparhia Romanului şi Bacăului

 În perioada 10-17 septembrie 2015, în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului se derulează proiectul eparhial „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!“, ediţia a III-a. Programul din acest an cuprinde o serie de pelerinaje cu icoane făcătoare de minuni, dar şi cu moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. 

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în perioada 10-17 septembrie, în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului este implementat proiectul eparhial „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!“, ajuns anul acesta la cea de-a III-a ediţie. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim este prezent în cele şase protopopiate din eparhie, unde sunt organizate manifestări cultural-religioase, care au ca scop binecuvântarea copiilor şi a anului şcolar. În cadrul acestui proiect, tinerii elevi primesc rechizite, îmbrăcăminte şi ajutoare financiare necesare desfăşurării în bune condiţii a începutului de an şcolar. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, proiectul se desfăşoară în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în colaborare cu protoieriile şi parohiile eparhiei.

Rugăciuni de binecuvântare la Bacău

În Protopopiatul Bacău a fost adusă joi, 10 septembrie 2015, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Sfânta icoană a fost depusă spre închinarea credincioşilor la Biserica „Sfântul Dumitru“ - Narcisa din Bacău. Rugăciunea de binecuvântare a copiilor a fost citită de Arhipăstorul Eparhiei Romanului şi Bacăului vineri, 11 septembrie 2015, după oficierea Tainei Sfântului Maslu. Sâmbătă, 12 septembrie 2015, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bacău a fost adusă în procesiune icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. În aceeaşi zi, slujitorii sfintelor altare, împreună cu ierarhul lor, s-au rugat pentru ca Dumnezeu să reverse binecuvântarea Sa asupra şcolarilor băcăuani. Programul liturgic din cadrul proiectului eparhial a continuat şi ieri, 13 septembrie 2015.

Procesiune în oraşul Moineşti

Şi în Protopopiatul Moineşti sunt organizate ample manifestări în acest zile. Vineri, 11 septembrie 2015, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Moineşti a ajuns racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ. În zilele de 12 şi 13 septembrie 2015, în locaşul de închinare amintit rugăciunea a fost neîncetată, astfel încât credincioşii să primească mult folos duhovnicesc. Manifestările au culminat aseară cu procesiunea „Calea Sfinţilor - Maica Domnului şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - ocrotitorii noştri“, la finalul căreia IPS Părinte Ioachim a citit mai multe rugăciuni de binecuvântare pentru elevi la început de an şcolar. Astăzi, 14 septembrie 2015, programul duhovnicesc va continua la Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Moineşti cu Utrenia, Acatistul Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie, Vecernia şi Taina Sfântului Maslu, urmând mai apoi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului să fie dusă înapoi la Mănăstirea Secu.
La Oneşti, proiectul eparhial „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!“ se va derula astăzi, 14 septembrie 2015, la Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt“ din oraş. După Slujba Aghesmei mici, va avea loc un program artistic oferit de gimnastele de la Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci“, urmând ca mai apoi IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim să citească rugăciunile de binecuvântare şi să împartă daruri elevilor oneşteni.
În Protopopiatul Sascut, rugăciunile de binecuvântare a tinerilor la început de an şcolar, în contextul programului eparhial „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!“, vor fi citite joi, 17 septembrie 2015, de la ora 14:00, după sfinţirea Aşezământului cultural-filantropic „Sfântul Spiridon“ şi a casei parohiale din Parohia Parava. Amintim că proiectul eparhial în Protopopiatul Buhuşi s-a desfăşurat cu prilejul săptămânii duhovniceşti, sub genericul „Privegheaţi şi vă rugaţi“, din perioada 31 august - 5 septembrie 2015.

Biserica investeşte în educaţia şi susţinerea copiilor

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului investeşte peste 75.000 de lei în susţinerea şi ajutorarea elevilor defavorizaţi din cuprinsul eparhiei, pe parcursul anului şcolar 2015- 2016. Această precizare a fost făcută de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în prezenţa a peste 5.000 de băcăuani, vineri, 11 septembrie 2015, la Catedrala „Sfântul Dumitru“ - Narcisa din municipiul Bacău. Copiii defavorizaţi, dar şi cei cu posibilităţi materiale reduse primesc şi la începutul acestui an şcolar burse de studiu, echipament şcolar şi ajutor sub multe alte forme în cadrul proiectului „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!“. „Aceştia au fost selectaţi în baza unor anchete sociale derulate de parohii în colaborare cu instituţiile de învăţământ. Acesta este cel de-al treilea an când, sub coordonarea directă a Înaltpreasfinţitului Ioachim, în toate cele şase protoierii din eparhie se desfăşoară activităţi social-caritabile prin care, într-un cadru religios şi festiv deopotrivă, copiilor li se oferă sprijin. Totul pentu ca aceştia să-şi poată continua studiile, să rămână ataşaţi de şcoală, de adevărate valori şi pentru a înţelege, încă o dată, că Biserica promovează şi susţine educaţia şi cultura în rândul tinerei generaţii“, a menţionat pr. inspector Constantin Gherasim.

Niciun comentariu: