joi, 2 iulie 2015

Moldova Sfântul Ştefan cel Mare, cinstit în Moldova


Sfântul Ştefan cel Mare, cinstit în Moldova
Sfântul Voievod Ştefan cel Mare va fi sărbătorit astăzi, 2 iulie 2015, în toată Moldova prin rugăciune şi prin intermediul unor manifestări culturale. La Mănăstirea Putna Sfânta Liturghie va fi săvârşită de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Zi deosebită este astăzi şi la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi, unde a avut loc aseară deschiderea oficială a Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“.
 
Biserica noastră îl pomeneşte astăzi, 2 iulie 2015, pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Mai multe locaşuri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îmbracă straie de sărbătoare. Pelerinii din toată ţara şi de peste hotare sunt aşteptaţi să-l cinstească pe Slăvitul Voievod la mormântul acestuia, aflat în biserica Mănăstirii Putna din judeţul Suceava. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, suntem în cel de-al cinci sute unsprezecelea an de când Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a fost strămutat la locaşurile de veci. An de an, mii de pelerini vin la mormântul Sfântului Ştefan pentru a-i aduce un prinos de recunoştinţă şi de mulţumire pentru ceea ce el a făcut, în mod deosebit pentru neam, pentru ţară şi pentru credinţa noastră ortodoxă. Aşteptăm preoţi şi pelerini din Bucovina de nord şi din Basarabia“, a menţionat arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care este şi exarhul mănăstirilor din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc o paradă militară, urmată de depunerea coroanelor de flori. De asemenea, se va da onorul militar de către Poliţia de Frontieră şi de către Jandarmeria Română. „Toate acestea sunt un prinos de recunoştinţă faţă de cel care nu a avut odihnă întru apărarea ţării şi a credinţei noastre sfinte strămoşeşti“, a amintit stareţul Mănăstirii Putna. Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi îşi serbează astăzi hramul. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar apoi a avut loc deschiderea oficială a Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“. În această dimineaţă se vor sluji Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău. Tot astăzi, de la ora 19:00, în Biserica Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt se va organiza un concert de muzică psaltică, în cadrul Festivalului-Concurs „Gavriil Musicescu“.

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan la Orbic

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare va fi cinstit astăzi, 2 iulie 2015, în Parohia Orbic din Protopopiatul Buhuşi, judeţul Bacău. După oficierea Sfintei Liturghii ân Biserica „Sfântul Gheorghe“, credincioşii, alături de soborul preoţilor, vor merge în procesiune cu icoana Slăvitului Voievod Ştefan spre centrul oraşului Buhuşi, unde se află statuia acestuia. „În faţa statuii va fi oficiată de către IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, o slujbă de Te Deum. De asemenea, se va citi Acatistul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. La Orbic, în anul 1457 a avut loc o bătălie în urma căreia voievodul şi-a consolidat domnia pe scaunul Moldovei. Aici se păstrează ruinele unui han foarte vechi, dar, cu toate acestea, importanţa acestor locuri rămâne legată de biserica ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan, închinată Sfântului Gheorghe. În cadrul slujbei, IPS Ioachim va sfinţi drapelul ştefanian, care are imprimată icoana Sfântului Gheorghe. Acesta va fi păstrat de Parohia Orbic la loc de cinste, alături de cel al Eparhiei Romanului şi Bacăului, ce poartă icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, aşezată pe scaunul arhieresc“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Amintim faptul că în perioada 1-2 iulie 2015, Parohia Borzeşti, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău, îl serbează pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Aici se organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, „Zilele Betleemului Ştefanian“, ediţia a III-a.

Niciun comentariu: