sâmbătă, 4 iulie 2015

Manifestări dedicate Sfântului Voievod Ştefan în Eparhia Romanului şi Bacăului

În ziua pomenirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, joi, 2 iulie 2015, în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului s-au desfăşurat o serie de manifestări religioase şi misionare. Un eveniment deosebit s-a desfăşurat la Buhuşi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Ioachim. 

Oraşul Buhuşi l-a serbat joi, 2 iulie 2015, pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, prin evenimente spiritual-religioase, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Ierarhul locului a sfinţit cu acest prilej steagul ştefanian în dreptul monumentului închinat celui ce a apărat Moldova şi credinţa neamului nostru. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Parohiei Orbic, şi de o procesiune spre statuia Slăvitului Voievod, din Buhuşi. IPS Arhiepiscop Ioachim a intonat apoi imnul Acatist al lui Ştefan şi a rostit rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu. Manifestarea a continuat cu un program cultural şi cântece închinate Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, evenimentele fiind coordonate de pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi, cu sprijinul preoţilor din parohiile oraşului.

Cercuri pastorale în cinstea Sfântului Ştefan

Împlinirea a 511 ani de la plecarea către cer a Sfântului Voievod Ştefan a fost marcată în zilele de 1 şi 2 iulie 2015 în Parohia Borzeşti, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim la Sfânta Liturghie din ziua cinstirii ctitorului locaşului de închinăciune din Borzeşti a fost arhim. Serafim Huzdup, consilier în cadrul Sectorului agricol şi silvic al Eparhiei Romanului şi Bacăului.
Zi de mare bucurie a fost în urmă cu două zile şi la Aşezământul social-filantropic „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ - Hârja. Programul liturgic obişnuit pentru o zi de hram a fost întregit de o întâlnire dedicată activităţilor asociaţiei, urmată de un recital de poezii şi de un documentar despre slăvitul Voievod Ştefan. În seara zilei de 1 iulie 2015, în Parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ - Ungureni s-a desfăşurat întrunirea Cercului pastoral-misionar „Părintele profesor Constantin Galeriu“ al Protopopiatului Bacău. Tema întâlnirii a fost pregătită şi prezentată de pr. Gelu Frasin, de la Parohia Viforeni, care a făcut „un portret al marelui domnitor, scoţând în evidenţă înţelepciunea cu care a cârmuit Moldova aproape jumătate de veac“. Pe 2 iulie 2015, în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Negri s-a desfăşurat întrunirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ al Protopopiatului Bacău. Cu acest prilej, a fost adusă spre închinare de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman racla ce adăposteşte fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, dar şi veşmântul Sfintei Parascheva din Parohia Filipeşti, Protopopiatul Buhuşi, judeţul Bacău. Cu acest prilej, pr. Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău, a vorbit despre modelul şi pilda vie a Binecredinciosului Vodă al Moldovei, „ctitor de locaşuri sfinte şi apărător al dreptei credinţe“.Niciun comentariu: