luni, 29 decembrie 2014

Copiii săraci au primit daruri la Mănăstirea Hadâmbu

Copiii de la grădiniţele şi şcolile din satele învecinate Mănăstirii Hadâmbu, comuna Mironeasa, judeţul Iaşi, s-au întâlnit în dimineaţa zilei de 24 decembrie 2014 cu Moş Crăciun. Ei au colindat şi au ascultat câteva îndemnuri ale arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul străvechii aşezări monahale. Darurile pregătite timp de câteva ore de obştea mănăstirii au ajuns la cei mici, prin dragostea unor buni credincioşi.

Ajunul Crăciunului a fost trăit cu multă emoţie de peste 600 de copii din localităţile învecinate Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Încă de la primele ore ale dimineţii, micuţii au venit să-l întâlnească pe Moş Crăciun, cel care împarte daruri celor cuminţi. Moşul a ascultat timp de aproape un ceas colindele frumoase, împreună cu părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă şi cu obştea aşezării monahale. Glasurile colindătorilor au format astfel o singură voce. Ei au vestit Naşterea Domnului şi au arătat prin cântare întâmplările minunate legate de venirea Pruncului Hristos în lume. În tot acest timp, cu lacrimi de bucurie, părintele Nicodim Gheorghiţă i-a ascultat pe copii, retrăind astfel clipele minunate din copilăria grea, când mergea la colindat prin satul natal. „Sărbătoarea lui Hristos/ Să vă fie de folos“, spunea una dintre colinde, a fost urmată de câteva sfaturi duhovniceşti ale stareţului de la Hadâmbu: „Fiţi binecuvântaţi! Să vă ajute Bunul Dumnezeu ca şi la anul să puteţi veni la mănăstirea aceasta ocrotită de Maica Domnului“.

„Să vă rugaţi la Măicuţa Domnului“

Bucuria copiilor prezenţi la Hadâmbu a fost deosebit de mare, întrucât au avut prilejul de a se reîntâlni cu Moş Crăciun. Pe lângă faptul că au cântat şi au spus poezii, ei au vorbit cu moşul şi i-au promis că vor fi cuminţi şi buni la învăţătură. Părintele stareţ Nicodim a mulţumit în cuvântul Preacuvioşiei Sale „oamenilor destoinici“ care au prilejuit ca şi în acest an să aducă bucurie în sufletele şi inimile copiilor. „Dragi copilaşi, să ascultaţi de părinţii voştri, de preoţii parohi şi de învăţătorii voştri. Viitorul vostru este în mâna lui Dumnezeu. În fiecare duminică şi sărbătoare să mergem la biserică, să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu. Fără supunere, fără ascultare şi fără credinţă în Dumnezeu, nu veţi reuşi în viaţă. Veţi avea binecuvântarea lui Dumnezeu atât timp cât veţi sluji lui. Să vă spovediţi şi să vă împărtăşiţi în posturile de peste an şi să învăţaţi rugăciuni. Să vă rugaţi la Măicuţa Domnului ca an de an această mică obşte destoinică să vă stea în faţă. Personal, vă mărturisesc că nu am avut parte de copilăria unora dintre voi. De aceea, Dumnezeu vine atât în inima celui bogat, cât şi în cea a celui sărac. Vă mulţumim pentru că an de an veniţi la mănăstirea noastră pentru a ne vesti Naşterea Domnului. Noi am încercat în cei 24 de ani să menţinem această frumoasă tradiţie din Ajunul Crăciunului, pentru a fi alături de sufletele îngeraşilor din satele învecinate mănăstirii noastre“, a amintit arhim. Nicodim Gheorghiţă.

„Am ascultat cu atenţie îndemnurile părintelui stareţ“

În continuare, darurile de la Moş Crăciun, alături de tradiţionalul colăcel, au fost oferite la poarta aşezării monahale celor 600 de copii. „Sunt emoţionată pentru că l-am văzut pe Moş Crăciun. Am ascultat cu atenţie sfaturile şi îndemnurile părintelui stareţ Nicodim. Mulţumim părinţilor acestei mănăstiri şi fiilor duhovniceşti ai părintelui Nicodim pentru că l-au ajutat pe Moş Crăciun să ne împartă daruri“, a spus Andreea, 11 ani din Urşiţa. „Am şase copii, iar soţul meu nu are un loc de muncă. Ne descurcăm foarte greu, mai ales acum că a venit iarna. De multe ori venim la Mănăstirea Hadâmbu, unde primim o farfurie cu mâncare. Acum, dacă părintele Nicodim nu s-ar fi gândit la copiii noştri, moşul nu ar fi venit la ei“, a mărturisit cu lacrimi în ochi Maria din Hadâmbu.

Liturghie arhierească la Hadâmbu, în a doua zi de Crăciun
 
Paraclisul cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Nicodim de la Tismana“ al Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi şi-a serbat vineri, 26 decembrie 2014, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat câteva sute de credincioşi din satele învecinate mănăstirii, dar şi din alte părţi ale judeţului Iaşi. Slujba a fost săvârşită într-o atmosferă duhovnicească, încărcată de bucuria sărbătorii Naşterii Domnului. Un moment deosebit din cadrul slujbei a fost reprezentat de cântarea Axionului în faţa icoanei Maicii Domnului. Apoi, la momentul Chinonicului, credincioşii au ascultat câteva dintre colindele autentice româneşti. La final, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a adresat un bogat şi deosebit cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Naşterii Domnului, dar şi despre monahism, întrucât pe 26 decembrie Biserica noastră îl serbează pe Sfântul Nicodim de la Tismana. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie şi a amintit câteva date despre paraclisul ce a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Niciun comentariu: