joi, 2 octombrie 2008

La bisericani a avut loc ultima proclamare locală de canonizare

La Mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ a avut loc pe 1 octombrie, proclamarea locală a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani. Cei doi sfinţi au fost prăznuiţi ieri pentru prima dată de la hotărârea canonizării lor în şedinţa Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, înconjuraţi de peste 60 de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, arhim. Dosoftei Şcheul, marele eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a citit sinaxarul celor doi sfinţi, iar PS Ioachim Băcăuanul tomosul de canonizare.

Ceremonia festivă, care a avut loc în prezenţa a sute de credincioşi din Moldova, s-a încheiat cu un pelerinaj la peştera de lângă mănăstire, în care s-a nevoit mai mulţi ani Sfântul Chiriac de la Bisericani.

Menţionăm că evenimentul de ieri de la Bisericani încheie ciclul proclamărilor locale a canonizării celor nouă cuvioşi nemţeni, care au avut loc pe rând (în zilele lor de pomenire), în această vară, după ceremonia proclamării solemne a sfinţeniei acestora, de la Mănăstirea Neamţ, de pe 5 iunie. În ediţia de mâine a „Ziarului Lumina“, vom reveni cu detalii de la acest eveniment. (Ziarul Lumina)

Niciun comentariu: