luni, 29 septembrie 2008

Biserica Inaltarea Domnului din CUG Iasi a fost sfintita

Biserica „Înălţarea Domnului“ din cartierul ieşean CUG I a fost sfinţită ieri de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Parohia „Înălţarea Domnului“ a fost înfiinţată în 1990 Piatra de temelie a bisericii actuale a fost pusă în aprilie 1993, iar lăcaşul de cult a fost ridicat până în anul 2000 Pictura bisericii a fost executată între anii 2004-2007

Sute de credincioşi au participat ieri la slujba de sfinţire a Bisericii „Înălţarea Domnului“ din cartierul ieşean CUG I, oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe o scenă special amenajată lângă biserică. În predica rostită în faţa credincioşilor prezenţi, IPS Teofan a vorbit despre semnificaţia textului scripturistic din Evanghelia după Luca, capitolul 5, versetele 1-11.

„Astăzi, la această sfinţire de biserică, în această duminică, biserica a rânduit să ofere bogăţia unui text din Evanghelie, bogăţie care şi adapă, şi hrăneşte, şi adânceşte, şi înalţă sufletul care caută lumină, binecuvântare şi sens. O întâmplare care, la prima vedere, n-ar fi atât de importantă. Câţiva pescari se ostenesc să-şi câştige pâinea pe malul unui lac. Se ostenesc toată noaptea, se întâlnesc de dimineaţă cu Domnul Hristos şi se plâng Acestuia, spunând: «Doamne, toată noaptea ne-am străduit şi n-am prins nimic». Hristos le spune: «Mânaţi la adânc». «Mână mai la adânc», înseamnă a spune un «da» categoric seriozităţii, căutării după adâncime, căutării lucrurilor şi realităţilor care au consistenţă. Adică, mânând la adânc, vei vedea câtă bogăţie de har, de putere încape în sufletul tău“.

Recunoştinţa Mitropoliei pentru preoţii slujitori şi pentru ctitori

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop al Protopopiatului Iaşi II, Vilie Doroşincă, a citit actul de sfinţire, care a fost introdus în piciorul sfintei mese din altarul bisericii sfinţite. Au urmat apoi mesajele de mulţumire din partea preoţilor slujitori Vasile Vicovan şi Petru Oatu, adresate celor care au sprijinit ridicarea acestei biserici, după care cei doi au primit distincţia de iconom stavrofor. De asemenea, IPS Mitropolit a oferit Crucea Moldavă, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ctitorilor Maricica Vacaru şi Gheorghe Cojocaru, pentru contribuţia deosebită pe care au avut-o în ultimii ani la ridicarea Bisericii „Înălţarea Domnului“. Au mai fost acordate diplome de onoare şi distincţii de vrednicie şi altor ctitori, atât din parohia „Înălţarea Domnului“, cât şi din alte parohii.

Parohia „Înălţarea Domnului“ a fost înfiinţată în 1990, iar la 1 octombrie acelaşi an, Preasfinţitul Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit locul de biserică. „La început, am slujit într-o bisericuţă improvizată. Imediat, în anul următor, a fost construită o casă care a ţinut loc de capelă până ce s-a zidit biserica propriu-zisă, parohială. Piatra de temelie a bisericii actuale a fost pusă în aprilie 1993. În biserica parohială ne-am mutat în luna octombrie a anului 2000, iar capela a devenit casă de prăznuire şi am început şi alte activităţi social-caritative. Pictura bisericii a fost executată între anii 2004-2007 de către pictorul Gogu Dan, iar mobilierul şi catapeteasma au fost executate de fraţii Apostol Ioan şi Costel din Grumăzeşti - Neamţ. Icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate de către maică stareţă Mihaela Stroiescu de la Mănăstirea Miclăuşeni“, ne-a explicat părintele Vasile Vicovan, preot paroh la Biserica „Înălţarea Domnului“ - CUG I.(Ziarul Lumina)

Niciun comentariu: