sâmbătă, 6 septembrie 2008

Mănăstirea Sihăstria a sărbătorit-o pe Sfânta Teodora de la Sihla

Mii de credincioşi din toate colţurile ţării au participat ieri la hramul Mănăstirii Sihăstria Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în aer liber, în faţa bisericii mari, care poartă hramul Sfintei Teodora de la Sihla, de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi

Ieri, de Sfânta Teodora de la Sihla, biserica mare a Mănăstirii Sihăstria şi-a serbat hramul. Încă de dimineaţă, dar cei mai mulţi de seara, mii de credincioşi de toate vârstele au început să sosească rând pe rând la mănăstire. S-au închinat în biserică, iar mai apoi au mers, ca de obicei, să aprindă o lumânare la mormintele duhovnicilor lor, care îşi dorm acum somnul de veci în cimitirul mănăstirii, apoi s-au îndreptat spre chiliile părinţilor Cleopa şi Paisie.

Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată pe o scenă amenajată în aer liber, în faţa bisericii mari, care poartă hramul Sfintei Teodora de la Sihla, de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit, IPS Părinte Teofan a vorbit despre semnificaţia celor două texte din evangheliile citite, despre dorul sfinţilor după Hristos, despre lepădarea de sine şi despre luarea crucii. „Au fost alese cele două texte evanghelice, pentru a înţelege de ce Sfânta Cuvioasă Teodora a ajuns ceea ce a ajuns. Sfinţi precum Sfânta Teodora au simţit în adâncul inimii lor că Dumnezeu îi iubeşte şi, de aceea, au hotărât să părăsească această lume, să se retragă în sihăstrie. Această cale a ales-o şi Sfânta Teodora, pentru a fi acolo cu Mirele pe care Îl iubea, cu Domnul Hristos. Credem că rugăciunea Sfintei Teodora revărsată asupra lumii din vremea sa a fost manifestarea iubirii ei faţă de Dumnezeu“, a spus IPS Părinte Teofan.

„Să facem din viaţa noastră un dar oferit lui Dumnezeu“

Înalt Preasfinţia Sa a punctat apoi câteva aspecte semnificative din viaţa Sfintei Teodora: „Sfânta Teodora s-a născut într-o familie binecuvântată de creştini. În prima parte a vieţii sale, Sfânta Teodora a trăit în ascultare, într-o sfântă mănăstire din Munţii Vrancei. Din cauza năvălirii turcilor, schitul a fost ars şi, împreună cu stareţa ei, s-a retras în sihăstriile Carpaţilor. Sfânta Teodora a înţeles că viaţa ei în Sihăstrie nu poate fi împlinită decât prin împărtăşirea cu Sfintele Taine. Un duhovnic al Mănăstirii Sihăstria o cerceta din când în când, pentru a o împărtăşi“, îndemnându-i pe credincioşii prezenţi la urmarea exemplului sfintei din Carpaţi: „Se cuvine să plecăm la casele noastre cu aceste gânduri: să facem din viaţa noastră un dar oferit lui Dumnezeu, să facem loc în inima noastră darului lui Dumnezeu revărsat asupra noastră, pentru că aceasta este semnificaţia cuvântului «Teodora», «dar al lui Dumnezeu» către oameni şi dar al oamenilor către Dumnezeu“.

„Astăzi voi merge şi la peştera Sfintei şi o voi ruga să mă ajute ca şi până acum“

Pelerinii care au venit la hramul Mănăstirii Sihăstria au mărturisit că simt ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciunile Sfintei Teodora de la Sihla. „Am venit aici în speranţa că mai putem şi noi să ne mai curăţim de păcate şi să încercăm ca măcar de acum înainte să facem mai mult voia Domnului şi să ne ajute Dumnezeu să fim mai buni. Am vizitat tot ce se putea vizita la această mănăstire“, a declarat doamna Steluţa din Buzău.

„Ne simţim mult mai bine după ce plecăm de aici. Te încarci cu o energie pozitivă, care ţine ceva timp. Totul este plăcut când vin aici. Este a doua oară când vin la hramul Mănăstirii Sihăstria, dar am mai venit în restul anului sâmbăta sau duminica“, ne-a spus Maria, care urca aleea spre chilia părintelui Cleopa.

„Vin mereu la Mănăstirea Sihăstria, pentru că m-am spovedit multă vreme la părintele Cleopa. Nu aş fi putut să lipsesc de la hramul Cuvioasei Teodora. Îmi place totul aici, biserica, locul, peisajul. Aş putea spune că Sihăstria rămâne un colţ de rai în care îmi găsesc liniştea în orice perioadă a anului. Astăzi voi merge şi la Peştera Sfintei şi o voi ruga să mă ajute ca şi până acum“, a mărturisit Ilie din Vatra Dornei. Ziarul Lumina

IPS Teofan, predica la hramul Manastirii Sihastria, 7 august 2008

Niciun comentariu: