duminică, 14 decembrie 2008
Receptie la casele ridicare de MMB la Radauti Prut - reportaj
Sinistraţii din Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani, care au primit ajutor din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, se vor putea muta în curând în noile case. Săptămâna trecută a avut loc o recepţie a lucrărilor, la care a participat o comisie condusă de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a ridicat zece case, iar parohia „Sfântul Ierarh Nectarie“ din Iaşi, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a construit o casă. Chiar dacă cele 11 familii locuiesc încă în module, viitoarele gospodării sunt în stadiul de finisare. Oamenii îşi doresc ca până de Crăciun să fie racordaţi la reţeaua de energie electrică.
În doar două luni, cele 11 case de la Rădăuţi-Prut, ridicate cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), au ajuns în stadiul de finisare. În urmă cu patru zile, pe 11 decembrie, a avut loc o recepţie a lucrărilor, la care au fost prezenţi PS Calinic Botoşăneanul, preşedintele comisiei, pr. Iulian Necula, consilier economic al Arhiepiscopiei Iaşilor, ing. Mircea Precupan, consilier al Sectorului monumente şi construcţii al acestei eparhii, pr. Mihai Prodan, inspector pentru asistenţa religioasă în Arhiepiscopia Iaşilor, pr. Costică Pânzariu, protopop de Darabani, pr. Constantin Rumega, parohul de la Rădăuţi-Prut, Valentin Adascălului, diriginte şantier, Viorel Roman, preşedintele Centrului de Afaceri Internaţional Iaşi, Liliana Ion, director general al Autorităţii Naţionale a Vămilor, şi Grigore Guzun, directorul Lukoil Iaşi. Această comisie a verificat calitatea lucrărilor executate de Firma SC VICTOR CONSTRUCT SRL din Botoşani.
„Am avut două case şi nu a mai rămas nimic“
Oamenii au aşteptat cu lacrimi în ochi vizita comisiei, au luat binecuvântare de la PS Episcop Calinic, cel care a monitorizat şi supravegheat lucrările la casele ridicate. O parte dintre sinistraţi au schimbat câteva vorbe cu oaspeţii de seamă, negăsindu-şi cuvinte potrivite să mulţumească pentru binefacerea primită.
Prima locuinţă în care a ajuns comisia a fost a Mariei Filiuţă. Femeia a spus că deocamdată stă tot în vechea gospodărie, într-un fost chioşc rămas de prin anii â90 ai secolului trecut. Cu lacrimi în ochi, bătrâna povesteşte cum şi-a pierdut agoniseala de-o viaţă, neştiind în acelaşi timp cui să mulţumească mai întâi pentru faptul că în curând va sta într-o nouă casă: „Am avut două case şi nu a mai rămas nimic. Suntem trei persoane, nepoata noastră fiind la şcoală la Iaşi. Nu ne-am mutat încă în casa cea nouă, pentru că mai este de finisat. Nu ştiu ce se întâmplă cu stâlpii de lumină, pentru că nici astăzi nu i-au pus. Mulţumim lui Dumnezeu, mulţumim Înalt Preasfinţitului Teofan, Preasfinţitului Calinic, firmei care a ridicat casa şi tuturor celor care ne-au ajutat. Parcă nu am cuvinte să spun cât ne-au ajutat aceşti oameni. Nu sunt în stare să le pot mulţumi. Mă rog la Dumnezeu ca să-i ajute şi să le dea sănătate pentru că prea mult am fost ajutaţi. La început nu ştiam ce voi face. Cu toate acestea, Dumnezeu ne-a ajutat mult“.
Sătenii care au primit ajutor din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îşi doresc să se mute cât mai repede în noile case. Sunt mulţumiţi de ceea ce s-a realizat, iar în acelaşi timp se gândesc cui ar trebui să-i mulţumească. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru că El S-a îndurat de noi. Ne bucurăm tare mult că lucrările sunt aproape de final, în comparaţie cu celelalte case care sunt abia în stadiul de tencuială. Firma a fost foarte serioasă şi a lucrat foarte bine. Cred că a contat şi faptul că au fost inspectate mereu lucrările. Nu ştiu dacă am fi avut sprijin din altă parte, dacă nu exista această iniţiativă a Mitropoliei“, ne-a spus Angela Baciu.
„Mulţumesc tuturor preoţilor care au venit cu ajutoare“
O altă familie necăjită îi aşteaptă pe cei care au avut o contribuţie importantă la ridicarea locuinţei cu mansardă în care se vor adăposti în curând. Carmen Jitaraşi are cinci copii, unul dintre ei fiind luat cu salvarea sâmbăta trecută de acasă. Soţul femeii nu munceşte, pentru că este bolnav, iar singurul venit lunar îl reprezintă alocaţia copiilor. Cu vocea răguşită şi ochii înroşiţi de plâns, femeia spune că „Primăria nu a putut să facă ce a făcut Mitropolia. Suntem şapte persoane în casă, iar fata de 13 ani este internată în spital pentru că trebuie să fie operată de apendicită. Nu am cum să stau la spital cu ea, pentru că nu-i pot lăsa pe ceilalţi copii singuri. A fost foarte greu după ce am pierdut casa, pentru că noi trăim doar din alocaţia copiilor, iar soţul este foarte bolnav. Ne-au ajutat foarte mulţi oameni. Din fosta casă au rămas trei paturi şi un şifonier. Trebuie să mulţumesc tuturor preoţilor care au venit cu ajutoare şi celor care au ajutat la ridicarea casei“.
În urmă cu câţiva ani, Olimpia Alexa, împreună cu soţul ei, a lăsat Braşovul pentru Rădăuţi-Prut. Dar Prutul i-a distrus toată gospodăria. Cu toate acestea, se consideră fericită pentru că a primit ajutor pentru ridicarea casei. „Eu am fost operată anul trecut - am avut tumoră pe creier -, iar soţul a avut două accidente vasculare. Apa a avut la noi patru metri şi jumătate. Nu am putut salva nimic din ce agonisisem o viaţă întreagă. Acum nu ne dorim decât să fim sănătoşi, pentru că Dumnezeu a avut milă cu noi şi ne-a ajutat să putem vedea casa aceasta frumoasă. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi parohiei, care a fost alături de noi“.
„Am trecut printr-o spaimă pe care nu o voi putea uita niciodată“
Ultima gospodărie vizitată de comisia de recepţie a fost cea ridicată de parohia „Sfântul Nectarie“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Părintele Petrică Lehaci, preot paroh la parohia „Sfântul Nectarie“, i-a adus Mariei Popa, viitoarea proprietară a casei, o icoană cu Sfântul Nectarie, dar şi alte daruri. „A fost groaznic atunci când a venit Prutul. Am trecut printr-o spaimă pe care nu o voi putea uita niciodată. Chiar şi acum când trec pe la fosta casă am acelaşi sentiment de tristeţe că am părăsit locul în care am trăit atâţia ani de zile. Mulţumesc lui Dumnezeu şi părintelui Petrică Lehaci care ne-a vizitat de foarte multe ori. Sfinţia sa ne-a adus aragaz, butelie şi multe alte lucruri necesare. Să-i dea Dumnezeu sănătate sfinţiei sale, doamnei preotese şi celor doi copii. Să-i binecuvinteze Dumnezeu şi pe cei care au răspuns apelului făcut de părintele în Biserica «Sfântul Nectarie» din Iaşi. Se vede că părintele este foarte iubit de credincioşii din parohia sa, pentru că altfel nu-mi explic compasiunea acestor binefăcători care îşi vor lua plata înaintea lui Dumnezeu. Să dea Dumnezeu sănătate la toată lumea şi să o ferească de greutăţile prin care am trecut noi. Nu m-am gândit că voi avea o nouă casă într-un timp aşa de scurt“, a mărturisit Maria Popa.
Preotul paroh din Rădăuţi-Prut a fost mereu aproape de enoriaşii săi care şi-au pierdut casele. Părintele Constantin Rumega a avut misiunea de a monitoriza lucrările la cele 11 şantiere. „A fost un ajutor binevenit, iar oamenii sunt mulţumiţi. Atât cât am putut, am supravegheat lucrările care s-au desfăşurat pe parcursul acestor săptămâni. Mă bucur că preoţii din mai multe protopopiate i-au ajutat pe enoriaşii noştri, venind fiecare cu alimente sau cu cereale pentru animale. Toţi oamenii au fost implicaţi şi le mulţumim pe calea aceasta“, a menţionat părintele paroh.
Până în acest moment, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a achitat 70% din valoarea lucrărilor, urmând ca în perioada următoare să fie viraţi şi restul banilor către firma care a executat lucrările. Suma necesară pentru ridicarea celor zece case de la Rădăuţi-Prut, s-a strâns astfel: Protopopiatul Botoşani - 48.644 lei, Protopopiatul Iaşi I - 45.000 lei, Protopopiatul Iaşi II - 24.069 lei, Protopopiatul Săveni - 18.592 lei, Protopopiatul Piatra Neamţ - 50.000, Protopopiatul Ceahlău - 25.404 lei, Protopopiatul Roznov 32.448 lei, Protopopiatul Hârlău - 60.501 lei, Protopopiatul Târgu Neamţ - 58.500 lei, Protopopiatul Darabani 14.421 lei, Unicredit Ţiriac - 106.260 lei, Episcopia Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei - 85.500 lei, Arhiepiscopia Alba-Iuliei - 225.000 lei, Episcopia Dunării de Jos - 100.000 lei, Episcopia Severinului şi Strehaiei - 41.156 lei, Fundaţia Gazeta - 23.775 lei, SILNEF Braşov - 60.000 lei, SIMENS Braşov - 17.891 lei, Direcţia Regională de Poştă - 2.495 lei, Vasile Dumitraş - 289.000 şi alte diverse persoane fizice - 99.323 lei. Firma Lukoil SA şi Direcţia Regională a Vămilor din Moldova au promis că vor dona bani pentru sinistraţii de la Rădăuţi Prut în perioada următoare.
Implicare şi compasiune pentru sinistraţi
Casele de la Rădăuţi-Prut s-au ridicat atât prin contribuţia MMB, a firmelor private, a mai multor oameni generoşi din diferite instituţii, cât şi prin cei doi bani ai văduvei de la parohiile din mai multe zone ale ţării. Ridicarea caselor, în doar două luni de zile s-a materializat datorită comisiei formate în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Directorul Centrului de Afaceri Internaţional Iaşi, Viorel Roman, ne-a spus că ideea de a ajuta cele 10 familii de sinistraţi din Rădăuţi-Prut a venit chiar în ziua în care gospodăriile din Rădăuţi-Prut au fost inundate. „Eu am fost sensibil la ceea ce se întâmplase, mai ales că sunt născut pe malul Prutului, în comuna Prisăcani. M-am gândit cum am putea ajuta. Am făcut o echipă formată din oameni de la diferite firme. Am luat legătura cu IPS Teofan şi a dat binecuvântare ca sub egida Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei să demarăm lucrările la cât mai multe case pentru cei care aveau mare nevoie. Am contactat o firmă de arhitectură, eu personal m-am implicat în alegerea şi realizarea proiectelor, bineînţeles cu o comisie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Am ales două modele, o casă cu mansardă pentru cei care au mai mulţi copii şi o casă pentru bătrâni. S-au identificat locurile pentru case, s-a făcut o licitaţie şi s-a dat drumul la construcţie. Firma SC VICTOR CONSTRUCT SRL, care a câştigat licitaţia, a avut oameni serioşi care au lucrat foarte bine. În urma demersurilor făcute la o firmă din Bucureşti, ni s-a promis că aceste case vor fi mobilate“, a menţionat Viorel Roman.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu