duminică, 7 decembrie 2008

Biserica militara din Botosani a fost tarnosita

Peste cinci mii de botoşăneni au participat ieri, 2 noiembrie 2008, la sfinţirea bisericii militare cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din cadrul Unităţii Militare 01251 din Botoşani Preotul militar Ştefan Grădinaru a primit din partea IPS Teofan distincţia de iconom stravofor

În jurul orei 8:30, în sunetul clopotelor, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost întâmpinat de un grup de militari ai garnizoanei Botoşani, de conducerea unităţii şi de un sobor de 28 de preoţi şi diaconi. IPS Teofan a oficiat mai întâi slujba de sfinţire a sfântului lăcaş ridicat în doar cinci ani, prin truda şi osteaneala atât a conducerii Garnizoanei Botoşani şi a militarilor, cât şi a simplilor credincioşi. Sfânta Liturghie arhierească, la care a asistat conducerea Unităţii Militare din Botoşani şi autorităţi locale, a început la ora 10:00 şi fost oficiată de IPS Teofan, în prezenţa a peste 5.000 de credincioşi.

Un nou stâlp al Botoşaniului

În prima parte a cuvântului de învăţătură, rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a vorbit despre semnificaţia Evangheliei din duminica a XXII-a după Rusalii, iar în cea de-a doua parte a predicii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut legătura dintre Biserică şi sfinţii care au apărat credinţa: „Ne bucurăm pentru acest moment pe care Dumnezeu ni l-a oferit. Ne bucurăm pentru această clipă oferită de strădania preotului militar din această localitate, înconjurat de militarii destoinici şi cu dare de mână din acest oraş. Să ne bucurăm că, într-o formă sau alta, militarii au dorit să semene ceva, în speranţa că vor secera, că vor prinde momentul în care să culeagă un rod. O nouă biserică ne aminteşte, ne cheamă şi ne provoacă. Unde vedem o cruce, o biserică, ne amintim că marele Împărat Constantin cel Mare a biruit păgânătatea. Sfântul Ştefan cel Mare prin cruce a biruit. Steagul său de luptă îl înfăţişa pe Sfântul Gheorghe, marele Purtător de biruinţă, iar după fiecare război, fie că se încheia cu o victorie, fie cu o înfrângere, zidea o biserică. Când spui militar, spui jertfă. Şi cine este jertfa întruchipată, dacă nu Iisus Hristos, Care a spus un lucru, pe lângă care parcă trecem prea uşor: «Eu sunt păstorul cel Bun. Păstorul cel Bun viaţa sa îşi pune pentru oile sale». Când spui militar, te gândeşti la chemarea pe care el o are şi, prin extindere, pe care noi toţi o avem, ca viaţa noastră să ne-o dăm pentru fratele nostru. Începând cu această zi, oraşul acesta are un nou stâlp, un nou har care îţi aminteşte ţie multe, care te cheamă la adevăr şi care te provoacă să meditezi la mersul vieţii tale pe acest pământ“.

IPS Teofan a citit apoi rugăciunea mare de dezlegare, timp în care unii credincioşi s-au aşezat în genunchi.

„A fost o dulce şi frumoasă povară“

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, a mulţumit IPS Teofan, în numele preoţilor şi al credincioşilor din protoieria pe care o conduce, pentru prezenţă. De asemenea, părintele Ştefan Grădinaru, preot militar al bisericii din cadrul Garnizoanei Botoşani a mulţumit, cu lacrimi în ochi, celor care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaş care a fost sfinţit ieri: „În 2002, când a venit la comanda brigăzii domnul general Teodor Frunzeti, la două-trei zile, în cadrul discuţiilor cu ofiţerii, mi-a spus: «Părinte, nu voi pleca din Botoşani decât atunci când va fi gata capela militară». Mi-am făcut o cruce mare, am cerut ajutorul lui Dumnezeu şi nu au fost doar vorbe. La numai un an de zile de la şederea domniei sale, pe 31 martie 2003, a pus piatra de temelie, dimpreună cu toţi cei ce eram atunci. La sfârşitul anului 2004, biserica era deja acoperită. În 2005, am primit binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel de a sluji în această biserică. În 2006, am început pictura bisericii, care a fost finalizată anul acesta. A fost o dulce şi frumoasă povară, cea mai frumoasă, pe care am dus-o cu toată dragostea, cu tot dorul de a-L sluji pe Dumnezeu. Acum îmi doresc să zidim biserica cea dinlăuntrul nostru, cea cu care trebuie să ne prezentăm în faţa Dreptului Judecător“.

Ca semn de gratitudine din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, părintele Ştefan Grădinaru a primit distincţia de iconom stavrofor. De asemenea, „Crucea Moldavă“ a fost oferită de IPS Mitropolit Teofan col. Nistor Găitan, gen. lct. dr. Teodor Frunzeti, cmd. col. Lucian Sandu, iar alţi ctitori au primit distincţii de vrednicie.

Niciun comentariu: