marți, 8 august 2023

Mănăstirea Nechit şi-a serbat hramul de Praznicul Schimbării la Faţă

Peste două mii de pelerini din mai multe părţi ale ţării s-au rugat împreună la hramul Mănăstirii Nechit din comuna Borleşti, judeţul Neamţ. În ajunul sărbătorii, sâmbătă, 5 august 2023, un sobor de preoţi a săvârşit slujba Privegherii, urmată de Taina Sfântului Maslu. 


Credincioşii au avut prilejul să se închine la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, dar şi la sfintele moaşte ale peste 200 de sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, aflate în patrimoniul aşezământului monastic. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către arhimandritul Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ, delegatul Centrului eparhial Iaşi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei au fost pomeniţi ctitorii aşezământului monastic mutaţi în lumea veşniciei. De asemenea, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra obştii monahale şi asupra fiilor duhovniceşti ai acesteia. La momentul împărtăşirii, peste 300 de oameni au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Cu acest prilej, arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, a citit rugăciunea de binecuvântare a strugurilor, aşa cum este rânduiala în această zi.

Rugăciunea de dezlegare a fost citită de către arhimandritul Hariton Negrea, care a adresat un cuvânt de învăţătură ce a avut ca subiect unitatea de credinţă, de neam şi de ţară.

Despre sărbătoarea Schimbării la Faţă a vorbit pelerinilor arhimandritul Zenovie Grigore, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că l-a delegat pe părintele Hariton la slujba hramului. De asemenea, şi-a arătat recunoştinţa faţă de miile de suflete creştin-ortodoxe care au înălţat rugăciuni în această zi de sărbătoare, dar şi către cei de aproape şi de departe care s-au ostenit zile în şir pentru organizarea hramului.

Atât după slujbele din ajunul hramului, cât şi în ziua praznicului Schimbării la Faţă, Mănăstirea Nechit a oferit oamenilor atât pachete cu alimente, cât şi hrană în cadrul agapei frăţeşti.

Mănăstirea Nechit este una dintre cele mai cunoscute aşezări monahale din ţara noastră. Aici, zilnic vin sute de oameni pentru a cere mijlocire sfinţilor şi cuvânt de folos. De asemenea, de-a lungul timpului, numeroşi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au slujit aici cu diferite prilejuri.













Niciun comentariu: