joi, 19 martie 2020

Parastas pentru arhimandritul Zenovie Ghidescu la Mănăstirea Nechit


Proinstareţul Mănăstirii Nechit din judeţul Neamţ, arhimandritul Zenovie Ghidescu, a fost pomenit miercuri, 18 martie 2020, la şase ani de când a plecat la Domnul. La mormântul părintelui, situat în apropierea Bisericii „Schimbarea la Faţă” a aşezării monahale s-a oficiat slujba Parastasului.

La Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a fost oficiată miercuri, 18 martie 2020, slujba Parastasului pentru arhimandritul Zenovie Ghidescu, proistareţul Mănăstirii Nechit. Aceasta s-a săvârşită de către arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, după Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Împreună cu părinţii mănăstirii, la mormântul vrednicului slujitor, aflat în dreptul Sfântului Altar al Bisericii „Schimbarea la Faţă”, s-au rugat câţiva fii duhovniceşti. Lângă mormântul frumos împodobit cu flori au răsunat cântările tânguitoare ale părinţilor slujitori şi ale monahilor. „Am urmat sfaturile arhimandritului Zenovie Ghidescu, pe care mi-l amintesc ca un părinte duhovnicesc, din tinereţe. Părintele Zenovie era foarte căutat de oameni pentru că le oferea sfaturi bune şi pentru că se ruga pentru aceştia”, a amintit monahia Anastasia Ifrim. „L-am cunoscut pe arhimandritul Zenovie în momente grele din viaţa noastră, când am căutat un om prin intermediul căruia Dumnezeu să lucreze. Am ajuns la părintele plângând din cauza unor necazuri. Dumnezeu a făcut minuni în urma rugăciunilor pe care părintele proinstareţ le-a înălţat către cer. Am aflat de părintele Zenovie Ghidescu de la părinţii mei, care s-au folosit la rândul lor de sfaturile sale. De fiecare dată după ce plecam de la părintele simţeam puterea lui Dumnezeu. Ţin minte că atunci când ne certa, avea o blândeţe rar întâlnită, iar sfaturile ni le oferea cu dârzenie”, s-a exprimat Lăcrămioara Pintilie din Piatra Neamţ.

Mai bine de două decenii de slujire la Mănăstirea Nechit

Arhimandritul Zenovie Ghidescu, proinstareţul Mănăstirii Nechit s-a născut pe 25 martie 1919, în satul Hociungi, din judeţul Neamţ, din părinţii Gheorghe şi Măria, având numele de botez Vasile. Şi-a petrecut copilăria în satul natal alături de părinţii săi, iar în anul 1926 a fost înscris la şcoala primară din localitate. După absolvirea celor patru clase primare a urmat clasele a V-a şi a VI-a în şcoala din sat. În luna octombrie a anului 1935 s-a înscris la şcoala monastică din Mănăstirea Slatina, iar la 5 decembrie 1935 îmbracă haina monahală. În anul 1943 este tuns în monahism, primind numele de Zenovie, naş de călugărie fiindu-i stareţul Mănăstirii Predeal, Valerie Nicolăeasa. Acesta l-a luat cu sine la Mănăstirea din Predeal, unde fusese numit stareţ, iar în tot acest timp ucenicul Zenovie a primit învăţăturile duhovnicului său şi ale tuturor bătrânilor îmbunătăţiţi duhovniceşte cu care s-a întâlnit, devenind un râvnitor şi harnic monah. Revenit la Nechit, a fost nevoit să plece de aici împreună cu toţi monahii din cauza Decretului comunist din anul 1959. În anii care au urmat, părintele Zenovie a fost preot misionar în parohia Ţarna Mare, de lângă Fălticeni, unde a renovat lăcaşul de închinăciune. În tot acest timp a lucrat şi la Schitul Nechit, aflat în ruină şi uitare, iar mai apoi a fost numit stareţ la Mănăstirea Horaiţa. După mulţi ani de slujire a Bisericii, în 1992 s-a retras definitiv la Nechit, devenit între timp mănăstire. Arhimandritul Zenovie Ghidescu a plecat la Domnul în seara zilei de marţi, 18 martie 2014, după o lungă suferinţă. (Constantin Ciofu)



d







Niciun comentariu: