marți, 22 decembrie 2015

Gală de Crăciun în cadrul proiectului „Cantus Mundi“, la Iaşi

Peste 1.000 de copii din toată Moldova au colindat vineri, 18 decembrie 2015, la Iaşi, în cadrul proiectului „Cantus Mundi“. Gala a fost un prilej unic pentru participanţi de a vesti Naşterea Domnului alături de alţi tineri din diferite judeţe moldave. 

Unul dintre cele mai importante şi ample evenimente dedicate sărbătorii Naşterii Domnului a avut loc la finalul săptămânii trecute la Iaşi. Manifestarea, desfăşurată la Palas Mall din Iaşi, a adunat mai bine de 1.000 de copii din toate judeţele Moldovei, care fac parte din proiectul „Cantus Mundi“. Aceasta a fost organizată sub denumirea „Gala de Crăciun Cantus Mundi“, în colaborare cu Asociaţia „Iubire şi Încredere“ din Iaşi, coordonată de dr. Daniela Doroşincă. „Este o perioadă de sărbătoare pentru noi, dar şi pentru cei ce facem parte din proiectul «Cantus Mundi». Acest proiect reuneşte multe coruri de copii iubitori de muzică, de frumos şi de artă, fiind susţinut de Guvernul României. Ne-am gândit ca în această seară, la Iaşi, să organizăm această primă ediţie ce reuneşte copii din Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Bârlad s.a. Copiii care s-au înscris în acest proiect îşi doresc să comunice prin muzică şi să trăiască împreună aceleaşi sentimente şi trăiri muzicale. Ei doresc să relaţioneze, să socializeze şi să se împlinească prin muzică (n.r. corală). Ne dorim ca tinerii să se înscrie în acest proiect pentru ca acest gen de muzică să fie cântat mai mult“, s-a exprimat dr. Daniela Doroşincă, coordonatorul proiectului „Cantus Mundi“ în Moldova.

Gală organizată cu pasiune

Repertoriul abordat de corurile participante a cuprins colinde şi cântece naţionale şi internaţionale. Ieşenii care au avut prilejul să fie părtaşi pentru prima dată la o astfel de gală, aflată la prima ediţie, au ascultat cu drag glasurile copiilor, fiind mândri că tinerele vlăstare sunt iubitoare de frumos şi de tradiţie. „Dacă munca este făcută cu multă pasiune, aproape că nu se simte. Corurile participante au răspuns pozitiv imediat solicitării noastre, manifestându-şi astfel dorinţa de a se prezenta într-o gală de Crăciun“, a adăugat dr. Daniela Doroşincă. Proiectul „Cantus Mundi“ a fost iniţiat în 2011 de dirijorul Ion Marin şi se dezvoltă sub bagheta dirijorului Anna Ungureanu, director artistic. Acesta se derulează pe baza voluntariatului membrilor Corului Naţional de Cameră „Madrigal“. Proiectul a fost instituţionalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel o direcţie a instituţiei aflate în subordinea Ministerului Culturii sub denumirea: „Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin“. „Faptul că avem evenimente la nivel naţional în colaborare cu prietenii noştri din Corul «Madrigal», dar şi cu instituţiile abilitate ne determină să fim încrezători şi să ne gândim la planuri mari“, s-a exprimat dr. Daniela Doroşincă.

„Am fost atât de onoraţi de invitaţie“

Concertul din cadrul galei ce a avut loc în capitala Moldovei a fost un prilej pentru copii de a se face cunoscuţi. Mai mult de atât, îndrumătorii acestora au arătat pe scenă rodul muncii lor. „Am răspuns cu drag invitaţiei adresate de Daniela Doroşincă şi de Asociaţia «Iubire şi Încredere», mai ales că din luna iunie a acestui an facem parte din proiectul «Cantus Mundi». Am luat un premiu important la un concurs, astfel că am fost în atenţia Corului Naţional «Madrigal». Am venit astăzi (n.r. vineri, 18 decembrie) cu formula restrânsă a corului, noi având în total 73 de copii. Am fost atât de onoraţi de invitaţie, încât am ajuns cu drag la Iaşi“, a mărturisit prof. Ana Maria Rusu, dirijorul Corului de copii „Ding-Dong“ al Şcolii Gimnaziale „George Tutoveanu“ din Bârlad, judeţul Vaslui. Corul „Ding-Dong“ îşi doreşte ca în anul 2016 să se prezinte onorabil la olimpiada corală, dar şi să participe la concursuri naţionale şi chiar internaţionale.

Zece coruri de copii din judeţele Moldovei

Gala de Crăciun „Cantus Mundi“ a reunit zece coruri participante, după cum urmează:
- Corul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi, dirijor: prof. Mirela Iordachi;
- Corul „Diamond“ al Şcolii Gimnaziale Erbiceni, judeţul Iaşi, dirijor: prof. Liliana Coşarcă;
- Corul „Crai Nou“ al Şcolii „Ion Creangă“ şi „Mihai Codreanu“ din Iaşi, dirijor: prof. Lăcrămioara Matei;
- Corul de copii al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, coordonatori: Alina Bădiliţă şi Lucian Isaicu;
- Corul de copii „Musica Viva“ al Asociaţiei „Iubire şi Încredere“ din Iaşi, dirijor: Daniela Doroşincă;
- Corul „Resurrectio“ de la Liceul Teoretic „Spiru Haret“ din Moineşti, judeţul Bacău, dirijor: prof. Gabriela Biea;
- Corul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, dirijor prof. Iulia- Elena Buraciuc;
- Corul Colegiului de Artă „Ştefan Luchian“ din Botoşani, dirijor: prof. Daniela Tănase;
- Corul de copii „Ding-Dong“ al Şcolii Gimnaziale „George Tutoveanu“ din Bârlad, judeţul Vaslui, dirijor: prof. Ana Maria Rusu;
- Corul de copii „Gură de rai“ al Şcolii Gimnaziale din Zăneşti, judeţul Neamţ, coordonator: prof. Claudiu Sandu.

Niciun comentariu: