sâmbătă, 21 iunie 2008

550 de ani de atestate documentara la Buhalnita

Parohia Buhalniţa, comuna Hangu, judeţul Neamţ, şi-a sărbătorit acum două zile hramul Cu acest prilej, au fost aduse spre închinare, de la Mănăstirea Durău, moaştele Sf. Mc. Pantelimon Biserica din Buhalniţa a fost atestată de Sf. Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, la 13 februarie 1458, când a dăruit-o Mănăstirii Neamţ

Slujba de hram de la Biserica „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ a devenit o tradiţie în ultimii zece ani, de când paroh este părintele Cristian Dăscălescu. Anul acesta, Sfânta Liturghie a fost condusă de părintele arhimandrit Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi.

Hramul bisericii din Buhalniţa este sărbătorit în prima joi după Pogorarea Sfântului Duh, această tradiţie explicându-se prin faptul că în 1415, în prima joi de după Duminica Mare, în drumul lor spre Suceava, moaştele Sfântului Ioan cel Nou au poposit şi în biserica Mănăstirii Buhalniţa de atunci. În semn de recunoştinţă pentru binecuvântarea pe care o primiseră, credincioşii şi slujitorii mănăstirii au hotărât ca al doilea hram al bisericii să fie prăznuit întotdeauna joi, după Duminica Mare. „Este un hram cu dată schimbătoare, în funcţie de data Paştilor, care a luat naştere în decursul vremii. Iată că noi păstram această tradiţie, pomenind patronul acestei biserici, pe Sfântul Ioan cel nou de la Suceava, ale căror moaşte erau aduse în pelerinaj în aceste locuri“, a explicat părintele Vichentie Amariei. Chiar dacă pe parcursul dimineţii a plouat, mulţimea de credincioşi a rămas neclintită în faţa scenei amplasate în curtea bisericii, unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie. Părintele Vichentie i-a apreciat în câteva cuvinte pe cei ce s-au rugat, în ciuda vremii ploioase: „Această jertfelnicie este un lucru foarte important şi credem că va fi primit în faţa lui Dumnezeu, pentru iertarea multor păcate, desigur însoţită cu spovedania şi împărtăşania“.

Dublă sărbătoare

În acest an, locuitorii din satul Buhalniţa au marcat aniversarea a două evenimente importante. Părintele paroh Cristian Dăscălescu a evidenţiat în cuvântul de bun venit, adresat oaspeţilor, istoricul bisericii. „Anul acesta nu facem doar pomenirea şi prăznuirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ci aniversăm în acelaşi timp şi 550 de ani de atestare a acestei vechi aşezări monahale, a acestui vechi aşezământ creştinesc“, a spus preotul paroh.

Moaşte, aduse spre închinare

Credincioşii care au venit la hramul Bisericii Buhalniţa au avut prilejul să se închine la moaştele Sfântului Mucenic Pantelimon, aduse de la Mănăstirea Durău de maica stareţă, stavrofora Raisia.

„Oamenii care s-au închinat la finalul Sfintei Liturghii moaştelor Sfântului Mucenic Pantelimon au cerut, prin rugăciunile Tămăduitorului, sănătate, spor şi putere de muncă. „M-am rugat la moaştele Sfântului Pantelimon pentru sănătate, pentru copii. Vin la acest hram de vreo trei ani. Mă atrage frumuseţea locurilor. Slujba de astăzi a fost parcă mai frumoasă decât în alţi ani“, a mărturisit Maria Buftea.

„Am cerut de la Sfântul Pantelimon să ne dea sănătate, putere de muncă şi tot ce avem nevoie. Este pentru prima dată când sunt aduse moaştele unui sfânt la hramul bisericii noastre“, ne-a spus Pavel Lalau, un sătean îmbrăcat în costum naţional.

Pentru a scoate în evidenţă tradiţia şi specificul sătucului de munte, elevii Şcolii Generale din Buhalniţa au oferit un recital de muzică religioasă şi poezie.

Copiii, îmbrăcaţi în costum naţional, au fost coordonaţi de doamna învăţătoare Ana Amarinei. Vizibil emoţionat de publicul numeros, un copil a recitat poezia cu lacrimi în ochi. După acest moment, preotul paroh le-a mulţumit copiilor şi le-a oferit câte o iconiţă. (Constantin CIOFU)

Locul tihnit de la poalele muntelui

Biserica din Buhalniţa a fost mănăstire la 1458, iar Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a aşezat-o sub oblăduirea Neamţului. Anul acesta se împlinesc 550 de ani de atestare documentară a Bisericii din Buhalniţa. Mănăstirea avea în proprietatea sa multe păduri. În 1627, Miron Barnovschi a construit o altă biserică pe locul celei atestate de voievodul sfânt al Moldovei, pentru credinţa şi evlavia călugărilor din Mănăstirea Hangului. Ctitorul ei a înzestrat-o cu podoabe pentru buna desfăşurare a vieţii liturgice şi a împroprietărit-o cu moşii întinse, pentru ca cei care se rugau în aceste sfinte locuri s-o poată întreţine. Miron Barnovschi, în testamentul său pe care îl scria de la Constantinopol, înainte de a fi martirizat, vorbea despre biserica lui astfel: „Eu nu cred să existe un loc mai frumos şi mai tihnit pe lume decât locul de la mănăstirea mea, din Şesul Hangului, la poalele muntelui“.

La hramul Mănăstirii Buhalniţa participa adesea, alături de ctitorul Miron Barnovschi, Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. (ZARUL LUMINA)


















Niciun comentariu: