vineri, 11 octombrie 2013

Implicare în hramul Sfintei Parascheva

Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români (AMFOR) - filiala Iaşi va veni în acest an în întâmpinarea pelerinilor care vor ajunge la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. În această seară, după Pelerinajul „Calea Sfinţilor“ va începe programul „Hrană pentru pelerini“.

Medicii şi asistentele de la mai multe spitale din Iaşi, precum şi studenţii medicinişti vor face voluntariat la punctul de prim ajutor care este deschis în curtea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Astfel, cu ajutorul voluntarilor Crucii Roşii, vor fi identificaţi pelerinii care au nevoie de îngrijiri medicale. Această activitate este derulată de AMFOR Iaşi, unul dintre colaboratorii principali ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în perioada sărbătorilor Sfintei Parascheva. „Cei implicaţi efectiv sunt în primul rând medicii specialişti, foarte bine pregătiţi. Sunt unii care preferă anumite ture, pentru ca există un grafic de gărzi, dimineaţa, după-amiaza şi noaptea, pentru a asigura o asistenţă medicală non-stop, începând de vineri până marţi, adică pe toată durata desfăşurării sfintelor sărbători. Alături de medici sunt şi alte persoane implicate, asistenţi medicali, studenţi la medicină, alţi voluntari, deci o echipă complexă. Ne bucură faptul că, în fiecare an, aceşti oameni vin cu toată deschiderea, pornirea lor venind chiar din suflet, din toată inima, fiind un act absolut voluntar“, a spus dr. Vladimir Poroch, preşedintele AMFOR Iaşi.

Sfaturi pentru pelerini

În activitatea de acordare a primului ajutor, organizată sub egida Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pe lângă colaborarea cu AMFOR, există şi colaborări cu alte organizaţii implicate în sănătate, respectiv cu Serviciul de Ambulanţă. Alte organizaţii implicate sunt Crucea Roşie şi serviciile de urgenţă din spitalele ieşene. „Atunci când cineva şi-a propus să vină în pelerinaj la Iaşi, noi îl sfătuim, în primul rând, să se îmbrace adecvat, adică să ţină cont de faptul că noaptea temperaturile sunt scăzute şi că în timpul zilei este mai cald, deci să aibă şi haine mai groase şi haine mai subţiri. De asemenea, este foarte important ca încălţămintea să fie una comodă şi groasă. Pentru că este posibil să plouă, să aibă o haină de ploaie sau o umbrelă. Ar fi indicat să poarte şi ceva pe cap, pentru că vântul şi statul într-un loc fac ca sângele să nu mai circule atât de bine prin organism. Pacienţii care se află sub tratamente cronice să nu uite să-şi aducă medicaţia pe care aceştia o iau în mod curent. Tratamentul nu trebuie întrerupt, ci luat, conform schemei de tratament, în fiecare zi“, a subliniat dr. Vladimir Poroch. La rândul de pelerini vor fi voluntari de la Crucea Roşie care vor identifica eventualele cazuri medicale. Toate problemele semnalate vor fi aduse la punctul de ajutor, iar dacă acestea sunt grave, vor fi redirecţionate la Serviciul de Ambulanţă SMURD care va fi în curtea Mitropoliei şi ulterior direcţionate către spital. „Ca bucuria sufletească să fie foarte mare, trebuie ca fiecare persoană să aibă grijă şi de trup, îmbrăcându-se bine, luând tratamentul cronic indicat de către medic şi respectând dieta, în cazul celor cu diabet zaharat, a celor care sunt dependenţi de insulină, sau a celor care suferă de alte afecţiuni cronice. Aş dori să mulţumesc, pe această  cale, tuturor celor care se implică în mod voluntar şi care fac din inimă această activitate“, a conchis dr. Vladimir Poroch.

Programul „Hrană pentru pelerini“ începe astăzi la Iaşi

Biroul de Asistenţă Socială (BAS) Diaconia, în colaborare cu protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 2, Iaşi 3 şi Paşcani, derulează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, programul „Hrană pentru pelerini“. Acest program va începe în această seară prin oferirea de pachete cu alimente şi ceai cald credincioşilor care aşteaptă la rândul format pe străzile din apropierea Catedralei mitropolitane din Iaşi. „Sunt aproximativ 50 de parohii din toate cele patru protopopiate care doresc să fie împreună-lucrătoare la acest program. Pentru a evita anumite nesincronizări, s-au întocmit liste cu responsabilii de la fiecare protopopiat, pentru a putea fi recunoscute de către forţele de ordine şi de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică“, a spus pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“. (
pagina 2)

Niciun comentariu: