joi, 28 februarie 2013

Proiect pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos

La începutul lunii februarie, în cadrul parohiei „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi a început implementarea unui program european intitulat „Informează-te şi acţionează“.

Proiectul este finanţat prin programul Uniunii Europene „Tineret în Acţiune“, Sub-acţiunea 5.1. - „Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret“, având următorii parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Poliţia Municipiului Iaşi, Poliţia Locală Iaşi, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi, Colegiul Economic Administrativ din Iaşi şi Colegiul Tehnic „Mihail Sturza“ din Iaşi. „Prin acest proiect încercăm să realizăm un cadru în care tinerii să se implice dinamic şi voluntar în însuşirea şi promovarea unui stil de viaţă sănătos. Marea parte a activităţilor pe care le vom desfăşura vor avea loc în licee. Sunt implicaţi 105 tineri de la cele cinci licee partenere, care sunt prezenţi în toate activităţile proiectului. Vom avea o campanie de conştientizare în legătură cu promovarea stilului de viaţă sănătos, ce vizează implicarea a sute de elevi din municipiul Iaşi“, a spus pr. paroh Mihai Eduard Doroşincă, care este şi directorul executiv al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În cele cinci licee partenere vor fi create o serie de grupuri suport, dar şi seminarii legate de promovarea stilului de viaţă sănătos. La parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ vor avea loc o serie de cursuri non-formale pentru însuşirea şi promovarea stilului de viaţă sănătos. De asemenea, va fi organizată o campanie de informare în liceele partenere şi un marş al tinerilor, care vor comunica celor din jur cât de important este ca stilul de viaţă sănătos să fie însuşit. „Avem programate o serie de activităţi sportive în cadrul cărora vom urmări comunicarea mesajului din proiectul nostru. Punctul central al proiectului va consta într-o întâlnire cu tinerii la nivel local“, a explicat pr. paroh Mihai Eduard Doroşincă.

Conferinţă ASCOR -filiala Iaşi

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi organizează astăzi, de la ora 19:00, conferinţa „Alegerea sufletului pereche, alegere pentru veşnicie“. Prelegerea va fi susţinută de pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi va avea loc în Sala T17 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Conferinţa va fi precedată de rostirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva în capela facultăţii. (C.C.)

„Taina Sfântului Maslu - vindecare şi binecuvântare“

Liceul Particular Numărul 1 din Piatra Neamţ a găzduit marţi, 26 februarie 2013, activitatea cu tema „Taina Sfântului Maslu - vindecare şi binecuvântare“, în cadrul parteneriatului Şcoală - Biserică „Educaţie prin credinţă“, încheiat între instituţia amintită şi parohia Conţeşti - Girov, Protopopiatul Piatra Neamţ. Elevii, alături de cadrele didactice, au vizionat câteva scurtmetraje despre Taina Sfântului Maslu şi o prezentare în Power Point a acestei taine. „Activităţile din cadrul parteneriatului nostru urmăresc să sublinieze învăţătura Bisericii despre mântuire şi ansamblul de mijloace şi căi de atingere a mântuirii. Elevii au dreptul la opinie, la dialog, pentru a căuta împreună cu noi răspunsuri la frământările specifice vârstei“ a declarat prof. de religie Mihaela Moncea, de la Liceul Particular din Piatra Neamţ. (C.C.)

„O viaţă frumoasă“


 La Mănăstirea Pogleţ - Corbasca, din judeţul Bacău, a avut loc marţi, 26 februarie 2013, înmormântarea Înalt Preasfinţitului Adrian, fost Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală. Slujba a fost oficiată de un sobor de 11 ierarhi ai Bisericii noastre, în prezenţa unui număr mare de preoţi, diaconi, monahi, monahii şi credincioşi din toată Moldova. Personalitatea Înalt Preasfinţitului Adrian a fost evocată în mesajul trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi prin cuvintele rostite de IPS Teofan, IPS Iosif şi PS Ioachim Băcăuanul.

Ierarhi ai Bisericii noastre, preoţi, diaconi, monahi, monahii şi sute de credincioşi l-au condus marţi, 26 februarie 2013, pe ultimul drum pe Înalt Preasfinţitul Părinte Adrian Hriţcu, fost Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală. Străvechea biserică din lemn a Mănăstirii Pogleţ, aflată în inima Moldovei, în partea de nord a comunei Corbasca, înconjurată de păduri de stejar, a fost neîncăpătoare încă de la primele ore ale dimineţii de numărul mare de slujitori şi credincioşi care au venit să se roage pentru sufletul ierarhului. Din curtea aşezării monahale se puteau vedea venind pe jos oameni de toate vârstele spre lăcaşul de închinăciune în care se afla depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Înalt Preasfinţitului Adrian. Deşi vremea sfârşitului de februarie a fost neprielnică, oamenii au lăsat toate grijile pentru a ajunge la mănăstire pentru a-şi lua rămas bun de la un părinte care de multe ori i-a ascultat şi i-a binecuvântat. De catafalc s-au apropiat cu emoţie şi lacrimi în ochi şi credincioşi din Ştiubieni, judeţul Botoşani, satul natal al ierarhului.
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, au oficiat marţi dimineaţă Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii.

O viaţă frumoasă, cu „momente de singurătate şi de tristeţe“

La finalul Sfintei Liturghii, sicriul cu trupul neînsufleţit al Înalt Preasfinţitului Adrian a fost scos din sfântul lăcaş şi aşezat pe un podium special amenajat. Aici s-a oficiat rânduiala înmormântării călugărilor de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. După săvârşirea slujbei, PS Varlaam Ploieşteanul a transmis mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
IPS Teofan a remarcat, în cuvântul său, că fostul Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală a avut o viaţă binecuvântată şi frumoasă. „Înalt Preasfinţitul Adrian a avut o viaţă frumoasă pentru că Dumnezeu l-a binecuvântat să se nască în ţinutul Botoşanilor, nu departe de locul în care a copilărit Sfântul Ioan Hozevitul, sau părinţii Cleopa Ilie, Paisie Olaru şi Dionisie de la Colciu. A avut o viaţă frumoasă pentru că Dumnezeu i-a binecuvântat paşii spre frumoase mănăstiri, spre adânca şi frumoasa cale monahală. A vieţuit în mod special la Mănăstirea Neamţ, dar şi la Slatina, Durău sau Plumbuita. A avut o viaţă frumoasă pentru că Dumnezeu l-a binecuvântat să slujească în Catedrala mitropolitană din Iaşi, bucurându-se de binecuvântatele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. În acest sfânt lăcaş a slujit de nenumărate ori ca mare eclesiarh şi episcop-vicar. A avut o viaţă frumoasă pentru că a avut binecuvântarea să-l cunoască de tânăr pe vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu. IPS Adrian a fost ucenic al patriarhului Iustin Moisescu, pe vremea când era mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, într-o perioadă dificilă. IPS Adrian a avut o viaţă frumoasă pentru că a cunoscut lumea liberă înainte de anul 1989, fiind prezent în capitala Franţei şi în Europa Occidentală, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu pentru românii de acolo. După retragerea Înalt Preasfinţiei Sale a avut momente de singurătate şi de tristeţe. Acestea au fost trăite cu nădejde în Bunul Dumnezeu, care răsplăteşte pe cei care iubesc podoaba Casei Sale. Rugăm pe Dumnezeu să-l odihnească în pace. Să răsplătească Dumnezeu dragostea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi a maicilor din această mănăstire, care s-au îngrijit ca bătrâneţile Înalt Preasfinţitului Adrian să fie mai uşoare“, a spus IPS Teofan.

IPS Adrian, stâlp şi mărturie a trecutului

A urmat cuvântul Înalt Preasfinţitului Iosif, care a amintit că IPS Adrian Hriţcu a pus temeliile multor comunităţi, mai ales că vrednicul ierarh mutat la Domnul a rămas la Paris după ce s-a retras din scaunul arhiepiscopal. „Viaţa Înalt Preasfinţitului Adrian, cel puţin în ultimii 33 de ani, a fost legată de slujirea comunităţii românilor din Europa Occidentală. Această comunitate, în vremea comunismului, a fost foarte scindată şi învrăjbită, dar IPS Adrian a avut curajul să o slujească. A pus temeliile multor comunităţi prin intermediul cărora românii au putut să se organizeze. Recunoştinţa noastră, a ierarhilor, a preoţilor şi a credincioşilor este mare şi pentru faptul că, după 1990, IPS Adrian a rămas în Franţa. Înalt Preasfinţia Sa a rămas ca un stâlp şi ca o mărturie a trecutului, a tradiţiei, dar şi a continuităţii românilor. A fost un părinte duhovnicesc mult cinstit, onorat şi respectat de către această comunitate. În ultima parte a vieţii nu a dorit să rămână la Paris, simţindu-se legat de meleagurile Moldovei. S-a întors la Pogleţ, dorind să moară aici pentru a fi înmormântat lângă părintele Calistrat Ifrim, fost duhovnic al acestei aşezări monahale“, a subliniat IPS Iosif.

Ctitorul bisericii parohiei Băcioiu

PS Ioachim Băcăuanul a menţionat că Înalt Preasfinţitul Adrian a ales ca loc de retragere Mănăstirea Pogleţ datorită prieteniei pe care ierarhul o avea cu IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi cu părintele Calistrat Ifrim, fost duhovnic al acestei aşezări monahale. „Am avut prilejul să-l cunosc pe IPS Adrian încă de pe vremea când am intrat în monahism la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ. După o vreme, am fost trimis la studii în Franţa de Preafericitul Părinte Daniel. Cel care m-a aşteptat într-una din gările Parisului a fost IPS Adrian. Înalt Preasfinţia Sa mi-a oferit primele sfaturi, mai ales că ieşisem dintr-un popor constrâns de libertate. A ştiut să-şi facă datoria cu acrivie în tot ceea ce i s-a rânduit să realizeze. Gândul Înalt Preasfinţitului Adrian a fost acela de a se retrage în Moldova. Întrucât avea o prietenie cu IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a ales să se retragă la Pogleţ. Aici a găsit un suflu duhovnicesc cu totul aparte, mai ales că se cunoştea cu părintele Calistrat Ifrim, care a plecat la Domnul în anul 2009. Doresc să mulţumesc Înalt Preasfinţitului Adrian pentru că a contribuit financiar la ridicarea Bisericii cu hramurile «Izvorul Tămăduirii» şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din parohia Băcioiu, Protopopiatul Sascut. Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaş a fost pusă în luna iulie a anului 2010, iar în prezent biserica este ridicată“, a amintit PS Ioachim Băcăuanul, care a mulţumit în mod solemn maicilor Mănăstirii Pogleţ pentru că au fost aproape de IPS Adrian în vremea bolii şi a neputinţei. Gândul de recunoştinţă al Episcopului-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului s-a îndreptat apoi către autorităţile şi persoanele care s-au implicat în buna organizare a înmormântării Înalt Preasfinţitului Adrian.
După „Veşnica pomenire“, sicriul cu trupul neînsufleţit al Înalt Preasfinţitului Adrian a fost purtat pe umeri de preoţi în jurul bisericii. După rostirea celor trei ectenii, s-a mers în procesiune către mormântul ierarhului, aflat în apropierea lăcaşului de închinăciune. Sicriul a fost aşezat în mormântul aflat lângă cel al părintelui Calistrat Ifrim, aşa cum a fost dorinţa Înalt Preasfinţitului Adrian. Rugăciunile pentru sufletul vrednicului ierarh, ce a intrat în inimile multora dintre cei care l-au cunoscut şi preţuit, se vor înălţa pururea către Tronul Preasfintei Treimi, dorul şi lacrimile, însă, vor putea fi stăpânite prin nădejdea în Învierea Mântuitorului Hristos, Cel ce a biruit moartea şi ne-a deschis calea veşniciei.

„Arhiepiscopul Adrian a fost un neîntrecut slujitor“

Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti, prezent la slujba înmormântării, a avut prilejul să-l cunoască pe IPS Adrian. „IPS Adrian a fost un ierarh dintr-o mare generaţie de ierarhi formaţi la Mănăstirea Neamţ. A fost unul dintre principalii colaboratori ai mitropolitului Iustin Moisescu în vremuri foarte grele pentru Biserică. A ocupat funcţia de exarh al mănăstirilor Arhiepiscopiei Iaşilor în perioada când monahii erau obigaţi să părăsească aşezările monahale. Decretul 410 din 1959 l-a surprins pe IPS Adrian Hriţcu în funcţia de exarh. El a trăit împreună cu monahii şi monahiile din eparhie acest greu moment al despărţirii de mănăstirile din Moldova. A avut o foarte mare grijă faţă de satul natal, ajutând la construirea bisericii parohiei Ştiubieni, pe care a sfinţit-o. Ori de câte ori venea în România, poposea măcar pentru câteva ceasuri în parohia Ştiubieni şi la mănăstirile din judeţul Botoşani, cu precădere la Mănăstirea Vorona. Arhiepiscopul Adrian a fost un neîntrecut slujitor. Părinţii care osteneau la Catedrala mitropolitană din Iaşi în vremea Înalt Preasfinţiei Sale mi-au povestit că vrednicul ierarh slujea cu o rară măiestrie. În cadrul Sfintei Liturghii cânta «Tatăl nostru», după melodia lui Ciprian Porumbescu. În anul 2000, am ajuns la Paris cu un grup de părinţi de la Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru a susţine câteva concerte de muzică religioasă. Atunci, Arhiepiscopul Adrian ne-a invitat în modestul apartament din Paris. Am petrecut multe ceasuri alături de Înalt Preasfinţia Sa, care ne-a povestit despre atmosfera de altădată de la Catedrala mitropolitană din Iaşi. A fost locul pe care l-a iubit foarte mult şi de care amintea permanent“, a remarcat arhim. Timotei Aioanei.

miercuri, 27 februarie 2013

ATOR Zoiţani a împlinit un an de existenţă

Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Zoiţani, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, a împlinit la sfârşitul săptămânii trecute un an de existenţă. Momentul aniversar a fost marcat prin rugăciune, dar şi prin rememorarea frumoaselor activităţi desfăşurate de membrii asociaţiei.

În perioada 22-23 februarie 2013, membrii din Asociaţia Tineretul Ortodox Român - filiala Zoiţani au marcat împlinirea unui an de existenţă. Vineri, 22 februarie, în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Zoiţani, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, a fost oficiat Paraclisul Maicii Domnului. În ziua următoare, s-a săvârşit Sfânta Liturghie şi un Te Deum pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu. „Spre orele serii, tinerii s-au reunit la sediul asociaţiei, unde au depănat amintiri şi împărţit impresii unii altora despre anul de activitate ce a trecut. De asemenea, s-au organizat jocuri şi concursuri interactive, s-a cântat şi s-a pus în scenă o piesă de teatru. Dintre activităţile dedicate aniversării amintim şi campania „Pentru un zâmbet de copil“. În cadrul acestei campanii, tinerii au oferit haine, jucării, rechizite şi dulciuri pentru câteva familii defavorizate cu mulţi copii“, a relatat pr. Ciprian Strâmbu, coordonatorul ATOR - Zoiţani.
În urmă cu un an, nouă tineri din parohia Zoiţani - Adăşeni, Protopopiatul Săveni, sub îndrumarea părintelui Ciprian Strâmbu, s-au întâlnit pentru prima dată în cadrul filialei Asociaţiei Tineretul Ortodox Român. Celor nouă tineri li s-au mai adăugat alţi 21 de membri. Încă de la început filiala Zoiţani a fost sprijinită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Din luna septembrie a anului trecut, filiala din Zoiţani are propriul sediu. Aici se derulează şi se organizează activităţile din cadrul filialei. „La ATOR - filiala Zoiţani am învăţat ce înseamnă prietenia, întrajutorarea, încrederea, munca în echipă şi bucuria fiecărei clipe. Dar cel mai important am învăţat cum să am grijă de sufletul meu; m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, am învăţat să comunic mai bine cu El prin rugăciune, fiind ajutorul meu şi motivul prin care şi pentru care eu exist“, a spus Anca Câşlariu. „Această asociaţie este ca o carte vie, formată din câţiva tineri ce încearcă să-şi formeze personalitatea, unde găsim calea către Dumnezeu şi dreapta credinţă. Iubindu-L pe Dumnezeu şi făcând lucruri plăcute Lui, ne umplem sufletul cu bunătate şi speranţă“, a mărturisit Iuliana Clicinschi.

Întrunirea preoţilor Protopopiatului Iaşi 2

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi a avut loc luni, 25 februarie 2013, şedinţa lunară a preoţilor Protopopiatului Iaşi 2. Tema dezbătută în cadrul întâlnirii a fost „Viaţa, dar al lui Dumnezeu“, fiind susţinută de pr. Radu Brânză, referent în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. „A fost rulat un film legat de conceperea şi naşterea pruncilor, fiind aduse argumente de ordin teologic şi moral pentru combaterea fenomenului avortului. Preoţii au luat cuvântul pe marginea temei expuse, apoi au primit pliante şi afişe necesare desfăşurării activităţii de prevenire şi combatere a fenomenului avortului în parohii. Părintele Neculai Dorneanu, care face parte din Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor, a prezentat un rezumat al Adunării eparhiale care a avut loc pe 23 februarie 2013. De asemenea, pr. Ionuţ Valerică a efectuat instructajul trimestrial privind securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi instructajul în domeniul situaţiilor de urgenţă la nivel de protopopiat. În încheiere, s-a vorbit despre reorganizarea cercurilor pastorale, apoi au fost aduse la cunoştinţa preoţilor temeiurile Centrului eparhial Iaşi“, a relatat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. Luni dimineaţă, 27 de preoţi din cele şapte comune ale Protopopiatului Iaşi 2 s-au întâlnit la Centrul eparhial Iaşi cu reprezentanţii Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Ştefan cel Mare“. Părinţii parohi au aflat noutăţi legate de proiectele prin intermediul cărora se accesează fonduri europene. (C. Ciofu)

Proiectul „Calea mântuirii“, la Roman

Preoţii din 16 parohii ale Protopopiatului Roman înscrişi în proiectul „Calea mântuirii“ s-au reunit luni, 25 februarie 2013, la sediul protoieriei. Întâlnirea a fost moderată de pr. Liviu Lupu, coordonatorul proiectului la nivelul Protopopiatului Roman, care a prezentat etapele implementării proiectului în fiecare parohie. „Preoţii prezenţi la întrunire au primit materiale şi bibliografia necesară bunei desfăşurări a catehezelor pentru adulţi. Proiectul se desfăşoară pe parcursul a 12 săptămâni, în funcţie de necesităţile pe care le are fiecare comunitate parohială. În cadrul Protopopiatului Roman, activitatea catehetică se desfăşoară conform normelor bisericeşti, iar acest nou program, „Calea mântuirii“, îmbunătăţeşte şi uniformizează cateheza, ducând la dezvoltarea misiunii laicatului în cadrul Bisericii Ortodoxe Române“, a spus pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman. Proiectul „Calea mântuirii“ este implementat în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. (C. Ciofu)

IPS Adrian Hriţcu a fost înmormântat la Pogleţ

La Mănăstirea Pogleţ-Corbasca din judeţul Bacău a fost săvârşită ieri slujba înmormântării Înalt Preasfinţitului Adrian Hriţcu, care a trecut la Domnul pe 23 februarie 2013. La slujbă au participat sute de preoţi, vieţuitori din mănăstiri şi credincioşi care l-au cunoscut pe vrednicul ierarh.

Slujba înmormântării fostului Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Înmormântarea ierarhului a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan, înconjurat de un sobor din care au facut parte IPS  Mitropolit Iosif, PS Varlaam Ploieşteanul şi PS Ioachim Băcăuanul în biserica Mănăstirii Pogleţ. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de maici de la Mănăstirea Tisa Silvestri. La final, sicriul cu trupul neînsufleţit al Înalt Preasfinţitului Adrian a fost scos din sfântul lăcaş şi a fost aşezat pe un podium special amenajat. Aici, ierarhii amintiţi au săvârşit slujba înmormântării călugărilor.

La momentul de rugăciune au participat peste 100 de preoţi din Patriarhia Română, monahi şi monahii, precum şi sute de credincioşi care l-au cunoscut, iubit şi preţuit pe IPS Adrian. După săvârşirea slujbei, PS Varlaam Ploieşteanul a transmis mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. IPS Teofan a remarcat că fostul Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală a avut o viaţă binecuvântată, pentru că Dumnezeu i-a binecuvântat mulţi ani la Catedrala mitropolitană, bucurându-se de prezenţa moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. A urmat cuvântul Înalt Preasfinţitului Iosif, care a amintit că IPS Adrian Hriţcu a pus temeliile multor comunităţi, mai ales că vrednicul ierarh mutat la Domnul a rămas la Paris după ce s-a retras din scaunul arhiepiscopal, „ca o mărturie a trecutului, a tradiţiei, dar şi a continuităţii românilor de mai bine de 170 de ani pe meleagurile Europei Occidentale“. PS Ioachim Băcăuanul a menţionat că retragerea Înalt Preasfinţitului Adrian la Mănăstirea Pogleţ a fost pricinuită de prietenia pe care ierarhul o avea cu un fost duhovnic al acestei aşezări monahale, părintele Calistrat Ifrim. În acelaşi timp, PS Ioachim Băcăuanul a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru că au venit la slujba înmormântării Înalt Preasfinţitului Adrian.

marți, 26 februarie 2013

Binecuvântare arhierească la Mănăstirea Golia

 Biserica Mănăstirii Golia din Iaşi a fost arhiplină duminică, 24 februarie, numeroşi credincioşi participând la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Teofan. Înalt Preasfinţia Sa a hirotonit un ierodiacon şi a proherisit întru duhovnici trei slujitori ai sfântului altar de la Mănăstirea Golia.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 24 februarie, Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile „Înălţarea Domnului“ şi „Acoperământul Maicii Domnului“ a Mănăstirii Golia din Iaşi. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost întâmpinat în faţa sfântului lăcaş de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, de arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia, de arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, din judeţul Neamţ, şi de soborul slujitorilor. În dangătul clopotelor şi al cântării „Pre Stăpânul“, IPS Părinte Mitropolit a intrat în străvechea biserică ce a primit, acum mai bine de doi ani,  veşmântul resfinţirii. Lăcaşul de închinăciune a fost plin de credincioşii care au aşteptat cu emoţie sosirea Înalt Preasfinţitului Teofan. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul psaltic al Mănăstirii Golia, dirijat de Ionuţ Zavate. La momentul potrivit din timpul slujbei a fost pomenit vrednicul de amintire arhiepiscop Adrian Hriţcu, care a plecat la Domnul sâmbătă, 23 februarie 2013.

Dobândirea darului smereniei

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la pilda vameşului şi a fariseului. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat că, în perspectiva apropierii Postului Mare, Biserica ne aşază în faţă vameşul şi fariseul, „doi oameni credincioşi, însă foarte deosebiţi în ceea ce priveşte relaţia lor cu Dumnezeu“. „Fariseul, aflat în rugăciune, îi prezintă lui Dumnezeu faptele cele bune, amintindu-i de câte ori pe săptămână posteşte. El se consideră pe sine superior vameşului care se afla în spatele templului. Vameşul este conştient de multele sale păcate şi nu îndrăzneşte să-şi ridice ochii la cer. El se roagă lui Dumnezeu să fie iertat de multele sale păcate, spunând din adâncul sufletului său: «Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului». Fariseul, pe de o parte, este drept şi mândru, în timp ce vameşul este păcătos şi smerit. Sfântul Ioan Gură de Aur, meditând la cele două feluri de oameni, aşază la rădăcina evlaviei oamenilor un exemplu: «Închipuiţi-vă două trăsuri care se întrec între ele. Trăgătorii uneia să fie dreptatea cu mândria, iar trăgătorii alteia - păcatul cu smerenia; şi veţi vedea că trăsura păcatului învinge pe cea a dreptăţii; nu pentru că păcatul ar fi având aşa de multă putere proprie, ci prin tăria smereniei celei legate cu dânsul. Şi trăsura dreptăţii rămâne în urmă, nu pentru că dreptatea ar fi foarte slabă, ci pentru greutatea şi povara mândriei. Adică, precum smerenia, prin puterea ei cea însemnată, covârşeşte puterea păcatului şi ne ridică până la cer, aşa, pe de altă parte, mândria, prin greutatea şi povara ei cea mare, pune stăpânire pe dreptate şi o doboară la pământ». Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că bine ar fi ca omul să fie drept şi smerit. Acest lucru este pentru Sfântul Ioan Gură de Aur definiţia smereniei. Biserica ne cheamă să privim cu onestitate în noi şi să recunoaştem ambiţia, pretenţia la superioritate şi întunericul dinlăuntrul nostru. Sfinţii Părinţi nu au avut o rugăciune mai aprinsă şi mai adâncă spre Dumnezeu, decât aceea de a primi darul smereniei. Sfântul Isaac Sirul l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea smerenie, ştiind că nu există suferinţă mai mare decât cea a omului mândru şi orgolios. De asemenea, Sfântul a conştientizat că nu există pace lăuntrică mai adâncă, decât în sufletul celui ce îmbracă haina smereniei“, a spus IPS Teofan.
În cadrul slujbei, ierodiaconul Nicon de la Mănăstirea Horaiţa din judeţul Neamţ a fost hirotonit ieromonah. De asemenea, protos. Flavian Sârbu, ierom. Iustinian Vlădica şi ierom. Serafim Nastasiu au fost hirotesiţi duhovnici. La final, arhim. Vitalie Danciu a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a slujit în biserica Mănăstirii Golia, precum şi părinţilor care au format soborul slujitorilor.

IPS Adrian Hriţcu va fi înmormântat astăzi la Mănăstirea Pogleţ

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va oficia astăzi la Mănăstirea Pogleţ, comuna Corbasca, din judeţul Bacău, slujba înmormântării Înalt Preasfinţitului Adrian Hriţcu, fost Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală. Aseară a fost oficiată slujba Stâlpilor, iar în această dimineaţă de la ora 7:00 se va sluji Utrenia. La ora 8:00 vor fi întâmpinaţi ierarhii slujitori, iar de la ora 8:30 se va săvârşi Sfânta Liturghie. În jurul orei 11:00 va începe slujba înmormântării, urmând ca la final să fie rostit mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, va urma cuvântul Înalt Preasfinţitului Teofan şi vor fi transmise şi alte mesaje ale ierarhilor Bisericii noastre. IPS Adrian s-a născut la 22 februarie 1926, în localitatea Ştiubieni din judeţul Botoşani, primind la botez numele de Aurel. După absolvirea Şcolii de cântăreţi din Mănăstirea Neamţ (1940-1944), a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1948-1953) şi Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1953-1957), studii de specializare la Facultatea de Teologie din Fribourg - Elveţia şi Institutul Ecumenic de la Bossey (1973). Pe 27 ianuarie 1974 a fost hirotonit întru arhiereu, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor cu titlul „Botoşăneanul“, iar în 1982 a fost numit Arhiepiscop al Arhiepiscopiei misionare ortodoxe române pentru Europa Centrală şi Occidentală, cu sediul la Paris, pe care a păstorit-o până în anul 1992. (C. Ciofu)

„Religia la învăţământul preuniversitar“

Profesorii de religie din judeţul Iaşi au beneficiat, timp de zece zile, de un curs de perfecţionare, organizat la Casa Corpului Didactic (CCD) din Iaşi. La cele patru sesiuni ale cursului au participat 20 de cadre didactice de religie ortodoxă şi catolică.
În perioada 14-23 februarie 2013, la Casa Corpului Didactic din Iaşi s-a derulat cursul de perfecţionare „Religia la învăţământul preuniversitar“, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Acesta a fost coordonat de prof. de religie Fulvia Horobeţ, de la Şcoala „Elena Cuza“ din Iaşi, formator în cadrul întâlnirilor, şi de prof. de religie Maria Orzetic, de la Şcoala „George Coşbuc“ din Iaşi, fiind adresat profesorilor disciplinei religie din judeţul Iaşi. Cursul a oferit lămuriri referitoare la metodele didactice moderne în activităţile care ţin de religie. S-au înscris 20 de profesori de religie, majoritatea fiind debutanţi în învăţământ. „Ne-am bucurat pentru că am derulat un curs de specialitate, prin intermediul Casei Corpului Didactic Iaşi, mai ales că disciplina religie a fost mai puţin reprezentată în cadrul acestei instituţii. Cursul a început pe data de 14 februarie 2013 şi s-a desfăşurat pe parcursul a patru sesiuni de lucru, care s-a finalizat cu o sesiune de evaluare. Au participat cu foarte mult interes 20 dintre colegii debutanţi, însă am avut în mijlocul nostru profesori care au gradul al doilea sau care sunt înscrişi pentru inspecţiile curente la gradul întâi. Cursul a cuprins atât partea teoretică de specialitate, cât şi partea practică, prin lămuriri, prin recomandări metodice, prin aplicare de jocuri didactice. Jocul este activitatea pe care ne-am axat, întrucât este o metodă de lucru modernă şi atrăgătoare, atât pentru abordarea psihopedagogică din perspectiva copilului, dar şi a pedagogului modern. Dorim să mulţumim conducerii Casei Corpului Didactic Iaşi, respectiv prof. dr. Simona Vrânceanu, care a inclus în oferta de formare a Casei Corpului Didactic cursul nostru. Gândul nostru de recunoştinţă se îndreaptă şi către Înalt Preasfinţitul Teofan, către pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, şi către arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Am avut parte de susţinere încă de la proiectarea cursului şi nădăjduim că intenţiile noastre de a veni în ajutorul profesorilor de religie sunt sprijinite în continuare. La cursul nostru s-au înscris şi profesori de religie romano-catolică. Ei au venit cu idei de predare foarte frumoase, pe care le aplică la orele de religie. Astfel, în timpul cursului a fost un schimb util de bune practici, care au fost valoroase pentru întreaga asistenţă“, a amintit prof. Fulvia Horobeţ.

„Aceste cunoştinţe trebuie asimilate în sistemul de valori al profesorului“

Adeverinţa pe care o vor obţine profesorii de religie în urma participării la acest curs este avizată de Ministerul Educaţiei Naţionale. Aceasta va folosi profesorilor participanţi întrucât însumează 30 de ore de curs, ce vor putea fi convertite în credite, în urma întocmirii unui dosar ce va fi aprobat de Casa Corpului Didactic în luna octombrie a acestui an. „Profesorii de religie participanţi au fost foarte interesaţi de acest curs şi de aceea ne-am gândit să le oferim acele informaţii pe care, personal, le-am dobândit în mulţi ani de învăţământ. Cei mai mulţi dintre profesorii participanţi se pregătesc pentru examenul de definitivat, astfel că le-a fost oferită şi o parte teoretică. Prin teoria oferită sub formă de bibliografie dorim să-i orientăm în literatura de specialitate, autorizat şi eficient. În psihopedagogie se dobândesc foarte puţine cunoştinţe, iar după 1990 nu au mai fost obligatorii aceste sesiuni de pregătire a unui examen de calificare pe o nouă treaptă în învăţământ, totul depinzând de facultăţile absolvite şi de solicitările tinerilor. Profesorii ne-au mărturisit că simt nevoia să participe la un curs de perfecţionare, înaintea unui examen, cum este cel de definitivat. De obicei, un formator vine cu o sinteză de cunoştinţe gata pregătite. Aceste cunoştinţe trebuie asimilate în sistemul de valori al profesorului, astfel încât să progreseze în munca pe care o desfăşoară la clasă“, a explicat prof. Maria Orzetic.

„Mi-au plăcut jocurile didactice care pot fi aplicate la orele de religie“


Cursul de perfecţionare de la Casa Corpului Didactic Iaşi a fost considerat „eficient“ de profesorii de religie, întrucât îi ajută în activitatea didactică. „Consider că acest curs este foarte eficient, întrucât am învăţat noi metode didactice. S-a folosit foarte mult partea practică a ceea ce trebuie să facă un profesor de religie în şcoală. Coordonatoarele cursului au ştiut să pună în practică anumite reguli pe care în general debutanţii le deprind mai greu“, a declarat prof. de religie Ionela Boroianu, care predă la Liceul Teoretic „Miron Costin“ din Iaşi şi la Liceul „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. „Acest curs ne-a oferit câteva idei şi posibilităţi de punere în practică, la şcoală. Mi-au plăcut jocurile didactice care pot fi aplicate la orele de curs. Am primit o mică bibliografie de unde putem procura aceste jocuri. Cursul a avut în vedere metodele psihologice şi pedagogice pe care le putem pune în practică“, a spus prof. de religie Bogdan Damian de la Şcoala Generală Dobrovăţ, judeţul Iaşi.

luni, 25 februarie 2013

Manifestări dedicate mitropolitului Visarion Puiu

La sediul Protopopiatului Paşcani s-au deschis vineri, 22 februarie 2013, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“. Manifestările au fost organizate de Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, în colaborare cu Protopopiatul Paşcani.

În sala de festivităţi a Protoieriei Paşcani a avut loc vineri, 22 februarie, o întâlnire cu doi oaspeţi deosebiţi din Republica Moldova: conf. dr. Vasile Şoimaru, de la Academia de Ştiinţe Economice din Chişinău, şi prof. Vasile Iovu, de la Conservatorul din Chişinău. Întâlnirea a debutat cu prezentarea a trei cărţi scrise de conf. dr. Vasile Şoimaru: monografia „Neamul Şoimăreştilor“, „Românii din jurul României, în imagini“ şi „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare“. Întâlnirea s-a desfăşurat sub egida „Mitropolitul Visarion Puiu, dor de Basarabia“. Chipul şi personalitatea mitropolitului Visarion Puiu a fost evocată de pr. Dumitru Cristea, de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, de prof. Vasile Şoimaru şi de prof. Vasile Iovu. „În cadrul acestei întâlniri, prof. Vasile Iovu a interpretat, cu o sensibilitate deosebită, câteva cântări folclorice la nai. La această întâlnire au participat cadre didactice şi elevi de la Colegiul Naţional «Mihail Sadoveanu» din Paşcani, alături de prof. Carmen Dumitriu, directorul şcolii. Bucuria noastră a fost aceea că sala de conferinţe a protopopiatului a fost umplută de un grup de elevi care şi-au conturat în inima şi în sufletul lor imaginea reală a mitropolitului păşcănean Visarion Puiu“, a relatat pr. protopop Pavel Postolachi.
„Zilele Mitropolit Visarion Puiu“ de la Paşcani au continuat sâmbătă, 23 februarie, cu Sfânta Liturghie dedicată tinerilor, oficiată la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Paşcani. La slujbă au participat liceeni din Paşcani care fac parte din Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Paşcani.
Miercuri, 27 februarie, la Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil“ din Paşcani se va oficia Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu. La eveniment vor participa toţi preoţii din Protopopiatul Paşcani care se vor reuni în conferinţa lunară administrativă. Părintele Cristinel Tănase, de la parohia Strunga, care este şi doctorand al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, va susţine comunicarea „90 de ani de la întronizarea ca episcop al Hotinului a mitropolitului Visarion Puiu“. „În încheierea manifestărilor va avea loc un pelerinaj la troiţa închinată mitropolitului Visarion Puiu din cartierul păşcănean Fântânele“, a adăugat pr. protopop Pavel Postolachi.

Simpozion internaţional la Muzeul de Istorie din Roman

Asociaţia „Visarion Puiu“ din Roman organizează, în perioada 26-28 februarie, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XVII-a, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Manifestările vor avea loc sub egida „Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, învestirea şi instalarea ca episcop al Hotinului“. Miercuri, 27 februarie, de la ora 9:00, la Catedrala arhiepiscopală din Roman se vor oficia Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu. De la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Roman va avea loc simpozionul internaţional „Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, învestirea şi instalarea ca episcop al Hotinului“, în cadrul căruia vor fi expuse comunicări ştiinţifice ale invitaţilor din ţară şi străinătate. În cadrul evenimentului va fi lansat numărul 4 al revistei „Valori perene“ şi va fi vizionat un film documentar. În aceeaşi zi, de la ora 18:00, va avea loc la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman vernisajul expoziţiei documentare „In memoriam Visarion Puiu“, care va fi urmată de o masă rotundă cu tema „Asociaţia «Visarion Puiu», realizări şi perspective“. Joi, 28 februarie, va avea loc un pelerinaj intitulat „Pe urmele lui Visarion Puiu în Basarabia“.

sâmbătă, 23 februarie 2013

Sinaxa preoţilor Protopopiatului Buhuşi

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit joi, 21 februarie 2013, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Buhuşi.

Preoţii Protopopiatului Buhuşi s-au reunit în rugăciune, acum două zile, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Buhuşi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. În cuvântul adresat slujitorilor sfântului altar şi credincioşilor, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a îndemnat la împreună-lucrare, „fiind conştienţi de misiunea la care i-a chemat Domnul Hristos, aceea de a fi luminători într-o lume din ce în ce mai secularizată“. De asemenea, Preasfinţia Sa a apreciat unitatea preoţilor din cuprinsul Protoieriei Buhuşi, precum şi activitatea dinamică care se desfăşoară din punct de vedere administrativ. Referatul cu tema „Aspecte pastoral-misionare în opera părintelui Dumitru Stăniloae“ a fost susţinut de pr. Iustin Onofrei de la parohia Moldoveni 1. „În cadrul Sfintei Liturghii, toţi preoţii, alături de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos din acelaşi potir, reînnoind bucuria şi dragostea comuniunii la început de an. De fiecare dată când slujim împreună cu PS Ioachim Băcăuanul se simte duhul rugăciunii şi al prezenţei lui Dumnezeu în sufletele noastre. Sinaxa preoţilor Protopopiatului Buhuşi s-a derulat sub două coordonate: Anul Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae. Întâlnirea preoţilor protoieriei noastre cu PS Ioachim Băcăuanul constituie un prilej de a ne ruga împreună şi de a ne bucura de comuniunea creată în rugăciunile pe care le-am săvârşit împreună. În cadrul slujbei am primit binecuvântare şi dezlegare prin rugăciunile rostite, mai ales că în curând va începe Postul Paştilor. Am cerut de la Dumnezeu luminare pentru sufletul şi mintea noastră. Referitor la rugăciune şi la comuniunea rugăciunii, părintele Dumitru Stăniloae spunea: «Nimeni nu-şi poate da seama cât de mult valorează el pentru altul, dar îşi dă seama cât valorează altul pentru el». Cred că aceste cuvinte sunt destul de grăitoare şi concludente pentru zilele noastre“, a spus pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi.

Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În Duminica a 33-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Golia din Iaşi, iar IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. PS Corneliu, Episcopul Huşilor, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huşi, iar PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va sluji la Catedrala arhiepiscopală din Roman. (C.C.)

Cerc pastoral în parohia Homiceni - Bârgăuani

În biserica parohiei Homiceni - Bârgăuani, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, a avut loc joi, 21 februarie 2013, întrunirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Pantelimon“ - Bârgăuani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, alături de preoţii care fac parte din cercul pastoral. După cum ne-a relatat pr. paroh Bogdan-Cristinel Hotea, la finalul slujbei, pr. Ion Bucur de la parohia Certieni a susţinut referatul cu tema „Sfinţii Împăraţi - propovăduitori ai dreptei credinţe“. „La slujba Sfintei Liturghii au participat şi numeroşi credincioşi, care s-au rugat împreună cu noi şi au mulţumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite“, a spus pr. paroh Bogdan-Cristinel Hotea. (C.C.)

vineri, 22 februarie 2013

Părintele Ion Cârciuleanu, pe calea împărăţiei cerurilor


Părintele Ion Cârciuleanu, fost paroh al parohiei Galata din Iaşi timp de 37 de ani, a fost condus ieri pe ultimul drum. Slujba înmormântării a fost oficiată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost dus apoi spre cimitirul parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Galata. 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a fost neîncăpătoare ieri pentru numărul mare de preoţi şi credincioşi care au venit să se roage pentru sufletul preotului Ion Cârciuleanu, ajuns la vârsta de aproape 98 de ani. Vrednicul slujitor, care a păstorit timp de aproape patru decenii parohia Galata, a plecat luni spre lumea veşniciei, după o viaţă închinată lui Dumnezeu şi Bisericii. Dimineaţă s-a oficiat Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi, în mijlocul sfântului lăcaş aflându-se sicriul cu trupul neînsufleţit al preotului Ion Cârciuleanu. Oamenii nu au contenit să treacă prin dreptul sicriului pentru a aprinde o lumânare şi pentru a lăsa o floare în semn de recunoştinţă faţă de cel care le-a fost preot paroh, duhovnic, povăţuitor şi prieten. Într-o atmosferă deosebită de pace lăuntrică, slujba înmormântării a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Părintele Ion Cârciuleanu a fost înconjurat de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi, aşezaţi ca o coroană, ţinând lumânări aprinse în mâini. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi protopopi din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, stareţi şi egumeni din Arhiepiscopia Iaşilor, preoţi parohi. Lângă sicriul în care se afla părintele Ion Cârciuleanu au stat membrii familiei. La slujbă a mai asistat un grup de maici de la Mănăstirea Galata din Iaşi care au avut prilejul să-l cunoască pe părintele Ion Cârciuleanu şi care s-au împărtăşit ani la rând de cuvântul Preacucerniciei Sale, atunci când revenea să slujească în biserica aşezării monahale. 

„Avem astăzi sentimentul unei grele pierderi“

La finalul slujbei, pr. paroh Mircea Stoleriu şi-a exprimat regretul pentru trecerea la cele veşnice a părintelui Ion Cârciuleanu, amintind în acelaşi timp câteva date biografice. „Părintele Ion Cârciuleanu a deschis calea împărăţiei cerurilor pentru mulţi dintre cei care sunt în acest sfânt lăcaş. Pe mulţi i-a botezat şi i-a cununat. De multe ori sfinţia sa i-a mângâiat şi i-a întărit pe oameni. Părintele a fost cel care ne-a pus epitrahilul pe cap, ascultând spovedania noastră, pentru a ne ridica mai buni, mai împăcaţi şi cu nădejdea mântuirii. Avem astăzi (n.r. ieri) sentimentul unei grele pierderi, cu atât mai mult cu cât părintele care ne părăseşte a fost o personalitate complexă“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. 
A urmat alocuţiunea părintelui Vasile Nechita, de la parohia „Sfântul Andrei“ din Iaşi, care a remarcat că în timpul slujirii părintelui Ion Cârciuleanu ca paroh, biserica Mănăstirii Galata a fost restaurată şi reconsolidată. De asemenea, pr. Vasile Nechita a transmis condoleanţe familiei îndoliate din partea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. 
În continuare, conf. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi a prezentat câteva gânduri ale unor personalităţi ale Iaşului şi ucenici ai părintelui Ion Cârciuleanu. 
În dangătul clopotelor, sicriul cu trupul părintelui Ion Cârciuleanu a fost purtat în jurul bisericii, apoi a fost dus spre cimitirul Galata. Clopotele străvechii mănăstiri de pe dealul Galata au răsunat în momentul în care cortegiul a ajuns în faţa porţii acestei aşezări monahale. Aici a fost rostită o ectenie, apoi s-a mers în procesiune până la cimitir, unde părintele Ion Cârciuleanu a fost înmormântat. Dacă pe durata înmormântării soarele a zâmbit parcă din cer, la finalul rânduielii, norii l-au acoperit. O adiere de vânt a trecut apoi peste chipurile celor prezenţi, uşurând parcă povara durerii din sufletele celor care l-au iubit pe părintele Ion Cârciuleanu.

„Întâlnirea cu părintele Ion Cârciuleanu a fost un prilej de nădejde“


Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit miercuri, 20 februarie, Parastasul pentru părintele Ion Cârciuleanu din Iaşi. Slujba a fost oficiată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi, locul unde a fost depus sicriul cu trupul părintelui Ion Cârciuleanu. Sute de credincioşi s-au rugat alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de soborul slujitorilor şi de familia îndoliată pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire preot. IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat la finalul slujbei un cuvânt celor prezenţi în care a reliefat câteva dintre calităţile părintelui Ion Cârciuleanu. „Părintele Ion Cârciuleanu a plecat din valea plângerii în valea adumbrită de Duhul Sfânt a împărăţiei cerurilor. Cu certitudine, preoţii aici de faţă, şi mai ales pr. Mircea Stoleriu, au avut binecuvântarea de multe ori să slujească Dumnezeiasca Liturghie împreună cu părintele Ion. Credincioşii l-au întâlnit pe părintele la scaunul spovedaniei sau slujind în biserica Mănăstirii Galata şi în acest sfânt lăcaş. Încă din primele zile ale sluijirii în Moldova, părintele Ion Cârciuleanu m-a căutat. Era firav la chip, luminat parcă de asceză, fiind încărcat de foarte mulţi ani. Întâlnirea cu părintele Ion Cârciuleanu a fost un prilej de nădejde. Vorbea puţin, atingea esenţialul şi era suficient să-l priveşti să te scoată din preocuparea unor probleme prea pământene. Frământarea părintelui de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu este a omului care L-a cunoscut pe Hristos. Împărtăşindu-se din bunătatea dumnezeiască, părintele a simţit să-i facă şi pe ceilalţi părtaşi“, a spus IPS Teofan.

Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi va avea loc mâine Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor. Întâlnirea va fi prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi va fi precedată de Sfânta Liturghie şi de slujba Te Deumului. După cum ne-a relatat pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, în cadrul adunării vor fi prezentate rapoartele de activitate pentru fiecare sector al Centrului eparhial Iaşi. „Dările de seamă vor fi acceptate şi asumate de membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor pe procesele-verbale care se întocmesc la fiecare sector în parte. Apoi se vor face propunerile pentru anul 2013, care sunt legate de proiectele pe care le-au fixat sectoarele Centrului eparhial Iaşi. În cadrul Sectorului administrativ bisericesc ne-am propus să realizăm o centralizare la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor a planurilor parcelării tuturor cimitirelor. Un proiect de o amploare deosebită anul acesta va fi în legătură cu lucrările de reabilitare a ansamblului mitropolitan“, a spus pr. Marian Timofte. În cadrul întâlnirii vor fi constituite cinci comisii în care s-au grupat câte două sau trei sectoare: comisia administrativ-bisericească (Cancelaria eparhială, Sectorul administrativ-bisericesc şi Sectorul exarhat), comisia culturală şi educaţională (Sectorul cultural şi Sectorul învăţământ), comisia economică, bugetară şi patrimonială, comisia organizatorică, juridică şi de validare şi comisia social-filantropică. Adunarea eparhială reprezintă forul cel mai înalt la nivelul fiecărei eparhii, fiind convocată şi prezidată de chiriarhul eparhiei. Din Adunarea eparhială fac parte clerici (o treime) şi mireni (două treimi) care au fost aleşi pentru un mandat de patru ani. (C. Ciofu)

Părintele Ionel Cuţuhan, noul protopop al Protopopiatului Ceahlău

Protopopiatul Ceahlău are un nou protopop, în persoana părintelui Ionel Cuţuhan de la parohia Grinţieş. Numirea părintelui Ionel Cuţuhan a avut loc miercuri, 20 februarie, în cadrul şedinţei Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor. 

Părintele Ionel Cuţuhan de la parohia Grinţieş este noul protopop al Protopopiatului Ceahlău. Părintele Ionel Cuţuhan îl înlocuieşte astfel pe părintele protopop Mihai Damian, care a ieşit la pensie şi care a ocupat funcţia de protoiereu al Protopopiatului Ceahlău timp de 22 de ani. „Părintelui Mihai Damian i-au încetat raporturile de misiune şi slujire, întrucât a împlinit vârsta legală de pensionare. Centrul eparhial Iaşi aduce mulţumiri părintelui protopop Mihai Damian pentru activitatea depusă în cei 22 de ani în fruntea Protopopiatului Ceahlău. Centrul eparhial a colaborat foarte bine cu părintele protopop Mihai Damian în toată această perioadă“, a explicat pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cadrul Permanenţei de miercuri, 20 februarie, IPS Teofan a binecuvântat ca părintele Mihai Damian să păstorească în continuare parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău.
 
De la 1 martie 2013, părintele Ionel Cuţuhan va îndeplini criteriile prevăzute de Statutul Bisericii Ortodoxe Române pentru funcţia de protopop. „Consider că numirea în funcţia de protopop al Protopopiatului Ceahlău a venit de la Bunul Dumnezeu. Îmi doresc să realizez o misiune rodnică pentru a se răspândi şi întări cuvântul lui Dumnezeu în Protopopiatul Ceahlău. O activitate misionară deosebită a fost întreprinsă de părintele protopop Mihai Damian. Preacucernicia Sa s-a ostenit în calitate de protopop cu devotament, cu dragoste şi cu sârguinţă. Îmi doresc să continui frumoasa lucrare a părintelui protopop Mihai Damian. În acelaşi timp, voi căuta să ascult de cuvântul Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Nădăjduiesc să am o colaborare frumoasă, rodnică şi strânsă cu părinţii Protopopiatului Ceahlău. Activitatea administrativă este importantă, însă trebuie să avem în vedere în primul rând mântuirea noastră şi a credincioşilor pe care îi păstorim. Misiunea încredinţată este o binecuvântare de la Dumnezeu. Mă voi strădui să desfăşor o activitate cât mai bună pentru părinţii Protopopiatului Ceahlău şi pentru a împlini cuvântul Înalt Preasfinţitului Teofan“, a mărturisit pr. protopop Ionel Cuţuhan.

Întâlnire în cadrul proiectului FORTE, la Roman

Sala de şedinţe a Centrului de zi „Episcop Melchisedec“ a găzduit marţi, 19 februarie 2013, o întâlnire a preoţilor romaşcani în cadrul proiectului FORTE - Formare Trainică pentru Parteneriat Social. Sesiunea a avut loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi a debutat cu prezentarea activităţilor Sectorului social de către pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care este şi consultant patriarhal în cadrul proiectului. „Participanţii au fost familiarizaţi cu noţiunile de viziune, misiune, direcţii şi obiective strategice pentru a înţelege necesitatea procesului planificării strategice. Obiectivul acestei întâlniri a fost, pe de o parte, prezentarea imaginii de ansamblu a realizărilor echipei nucleu care a lucrat pe parcursul unui an la planificarea strategică pentru perioada 2013-2016 , iar, pe de altă parte, să atragă în echipă şi alte persoane dornice să se implice în etapele viitoare ale operaţionalizării strategiei. Activităţi similare s-au desfăşurat şi în celelalte protopopiate ale Eparhiei Romanului şi Bacăului, urmând ca strategia de dezvoltare să fie prezentată în cadrul întâlnirilor viitoare“, a declarat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman. (C. Ciofu)

Întâlnire pentru combaterea traficului de persoane, la Podu Turcului

Protopopiatul Sascut, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Combatere a Traficului de Persoane - filiala Bacău, Fundaţia „Episcop Melchisedec“ a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului - filiala Bacău şi Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă“ din Podu Turcului, a organizat ieri o întâlnire cu tema „Combaterea traficului de persoane şi a consumului de substanţe interzise“. Dezbaterea a avut loc la Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă“, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
„Prima etapă a întâlnirii s-a desfăşurat cu elevii de liceu şi a doua cu cei de gimnaziu. Tinerii s-au arătat impresionaţi şi interesaţi de consecinţele pe care le au asupra lor cele două practici. Ei au urmărit filme care tratează cele două teme. În cuvântul adresat tinerilor am accentuat importanţa folosirii liberului arbitru în mod corect, spre zidirea noastră. Părintele Liviu Burlacu de la Fundaţia «Episcop Melchisedec» a arătat interdependenţa dintre consumul de substanţe interzise şi traficul de persoane“, a spus pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut. (C.C.)

joi, 21 februarie 2013

„Părintele Ioan Bilauca a făcut din preoţie idealul cel mai sfânt al vieţii sale“

 Preotul Ioan Bilauca, fost paroh al parohiei Mitocu Dragomirnei 2, Protopopiatul Suceava 1, a fost condus ieri pe ultimul drum. Slujba înmormântării a fost săvârşită de IPS Arhiepiscop Pimen. Părintele Ioan Bilauca a plecat la Domnul sâmbătă, 16 februarie 2013, în urma unui infarct miocardic. Împreună cu enoriaşii parohiei, a ctitorit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. 
 
Credincioşii din localitatea Mitocu Dragomirnei, judeţul Suceava, precum şi cei din alte localităţi şi-au luat ieri rămas bun de la părintele Ioan Bilauca. Din ziua în care a plecat la cele veşnice, rugăciunea pentru părintele a fost necontenită, aceasta fiind singura care a alinat sufletele celor întristaţi, dar cu nădejde în Înviere. Slujba înmormântării a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de 70 de preoţi. În cuvântul adresat celor prezenţi, IPS Pimen a subliniat calităţile părintelui Ioan, arătând că a fost un om de jertfă, un om al rugăciunii şi al postului. „Părintele Ioan a primit o educaţie aleasă de la mama sa, care este prezentă zilnic în Catedrala arhiepiscopală din Suceava. Pe tot parcursul vieţii sale, pr. Ioan Bilauca s-a străduit să răspândească lumină şi bucurie. Părintele Ioan Bilauca a făcut din preoţie idealul cel mai sfânt al vieţii sale“, a remarcat Arhipăstorul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După slujba înmormântării, sicriul cu trupul părintelui a fost purtat în procesiune în jurul bisericii parohiale, apoi a fost aşezat în mormântul aflat lângă sfântul lăcaş. După plecarea la cele veşnice a părintelui paroh de la Mitocu Dragomirnei 2, în fiecare dimineaţă s-a oficiat Sfânta Liturghie de către protos. Andrei Reziuc, stareţul Mănăstirii Prislop din judeţul Maramureş, care este fiu al satului Mitocu Dragomirnei. Alături de cuvioşia sa au mai slujit preoţi, colegi sau prieteni ai regretatului preot Ioan Bilauca. În fiecare seară a fost oficiată slujba Stâlpilor. „Plecarea părintelui Ioan Bilauca din această lume este o mare durere pentru familie, pentru noi cei care l-am cunoscut, iubit şi preţuit, dar şi pentru locuitorii din Mitocu Dragomirnei şi din Suceava. Credincioşii din multe sate învecinate au venit să-şi ia rămas bun de la vrednicul preot. Participarea oamenilor la slujba înmormântării şi la slujbele din zilele precedente a fost impresionantă. În cei 35 de ani de preoţie nu am văzut o atât de mare participare a credincioşilor în rugăciune pentru un slujitor al sfântului altar“, a mărturisit pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. 

„Frământat“ de zidirea bisericii din sufletele credincioşilor

Părintele Ioan Bilauca a plecat la cele veşnice sâmbătă, 16 februarie 2013, la vârsta de 37 de ani. Vrednicul de pomenire slujitor s-a născut pe 6 iunie 1975. După absolvirea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Târgovişte (2005) a fost hirotonit diacon şi apoi preot pentru parohia Mitocu Dragomirnei 2. În urma sa a rămas soţia şi două fetiţe. Cu câteva zile înainte de plecarea sa la cele veşnice, părintele Ioan Bilauca a mers la sediul Protopopiatului Suceava 1 pentru a cere sfatul părintelui protopop Vasile Irimia, întrucât în toamna acestui an ar fi dorit să sfinţească biserica parohială. „Părintele dorea ca biserica pe care a ridicat-o în ultimii şapte ani cu sprijinul credincioşilor să fie sfinţită de IPS Pimen. Era foarte frământat să finalizeze dotarea sfântului lăcaş, astfel încât târnosirea bisericii să se desfăşoare în bune condiţii. A fost preocupat atât de înălţarea sfântului lăcaş din zid, cât şi pentru înălţarea bisericii din sufletele credincioşilor“, a amintit pr. protopop Vasile Irimia. 

„Era o fire blândă şi foarte bun la suflet“

În afară de duminici şi sărbători, părintele Ioan Bilauca slujea aproape zilnic în biserica parohială fie Acatistul, fie Taina Sfântului Maslu. Aproape în fiecare lună se săvârşea Taina Sfântului Maslu de obşte, chemând alţi preoţi de la parohiile vecine ca să slujească împreună. „Era preocupat să organizeze cateheză pentru credincioşi, mai ales pentru a apăra credinţa noastră ortodoxă faţă de prozelitismul neoprotestant, destul de prezent în comuna Mitocu Dragomirnei. Părintele paroh a realizat o mică bibliotecă, care are un număr mare de cărţi ce pot fi împrumutate de enoriaşii care doresc să afle cât mai multe lucruri din tainele credinţei noastre. Era o fire blândă şi foarte bun la suflet. Într-un timp foarte scurt a reuşit să adune în jurul său o bună parte din credincioşii parohiei nou înfiinţate“, a adăugat pr. protopop Vasile Irimia. Părintele Ioan Bilauca se străduia ca în biserică toţi credincioşii să cânte. De aceea, în fiecare sâmbătă făcea repetiţii cu dascălul bisericii, pentru ca acesta să cânte cât mai frumos cântările Utreniei şi ale Sfintei Liturghii. „Plecarea părintelui din această lume s-a petrecut sâmbătă, 16 februarie, după ce săvârşise slujba Vecerniei şi după ce repetase cu tânărul cântăreţ toată rânduiala slujbei pentru duminica următoare. Pe când se îndrepta spre casă cu maşina în care se mai afla paraclisierul, părintele a suferit acest infarct miocardic ce i-a fost fatal“, a explicat pr. protopop Vasile Irimia. (pagina)

miercuri, 20 februarie 2013

„Părintele Ion Cârciuleanu slujea cu multă căldură şi smerenie“

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a fost oficiată luni, 18 februarie 2013, slujba Stâlpilor pentru părintele Ion Cârciuleanu din Iaşi. Vrednicul pe pomenire preot a plecat la Domnul la vârsta de 97 de ani, după o viaţă închinată lui Dumnezeu şi Bisericii. În această seară, de la ora 19:00, Înalt Preasfinţitul Teofan se va ruga lângă sicriul părintelui Ion Cârciuleanu pentru ca sufletul sfinţiei sale să se odihnească în lumina cerească. 

Părintele Ion Cârciuleanu, fost slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Iaşi, a plecat la Domnul în prima zi a acestei săptămâni. În seara zilei de luni, 18 februarie 2013, a fost oficiată slujba Stâlpilor de către un sobor de preoţi. La final, părintele paroh Mircea Stoleriu, cel care l-a cunoscut şi a slujit împreună cu părintele Ion Cârciuleanu, a adresat familiei îndoliate şi credincioşilor prezenţi un cuvânt în care a scos în evidenţă chipul luminos al unuia dintre cei mai longevivi preoţi din Iaşi. „Vârsta la care a ajuns părintele Ion Cârciuleanu este una binecuvântată. La această vârstă el s-a străduit să răscumpere timpul, după cum ne învaţă Mântuitorul Hristos. Părintele Ion a plecat din această lume după o viaţă îndelungată şi rodnică. Viaţa părintelui s-a desfăşurat în două timpuri: timpul dinainte de 1989 şi cel după 1990, când el a slujit. Sunt lucruri şi timpuri care au cerut slujiri diferite, grele prin mulţimea problematicii care era pusă înaintea fiecărui preot. Părintele Ion va putea să se înfăţişeze înaintea lui Dumnezeu şi să spună: «Mi-am făcut datoria!». Tot timpul a fost preocupat de ceea ce înseamnă misiunea şi lucrarea preotului. Părintele a avut mereu o responsabilitate deosebită pentru cei încredinţaţi spre păstorire, având în minte ceea ce a spus Sfântul Antim Ivireanul: «De gâtul preotului atârnă sufletele credincioşilor». Ştim că părintele Ion a avut, înainte de 1989, o activitate foarte bogată la biserica din Dealul Galata, înfruntând timpurile adverse Bisericii şi gândirii creştine. Părintele ştia mai presus de toate că de gâtul preotului atârnă sufletele credincioşilor. Slujea şi ţinea cuvânt de învăţătură frumos. Acest «frumos» comprimă idei, adunare de învăţături pe care el le punea în faţa credincioşilor, nefiind pe placul timpului de atunci. Făcea cateheză, deşi nu era îngăduit acest lucru. L-am cunoscut în acele vremuri şi îmi făcea mare plăcere să-l văd. Cuvântul pe care îl spunea celui cu care se întâlnea era: «Dumnezeu să te binecuvânteze!». Totdeauna când ne întâlneam avea un zâmbet pe faţă“, şi-a amintit pr. Mircea Stoleriu. 

„Sfatul cel bun“ de la părintele 

După anul 1989, părintele Ion Cârciuleanu a mai activat la biserica de pe Dealul Galata, astăzi Mănăstirea „Înălţarea Domnului“ - Galata, apoi a ieşit la pensie. „Curând a venit la biserica noastră, unde ne-am simţit bucuroşi să-l primim în vremurile acestea atât de grele. Părintele Ion Cârciuleanu slujea cu multă căldură şi smerenie. Ştia să fie mereu atât de limpede, având un comportament rafinat faţă de ceilalţi, astfel încât prezenţa sa era o bucurie. Rostea rugăciunile cu un patos interior. Avea nişte accente atât de puternice şi mai ales sugestive, încât cei care îl ascultau erau prinşi în mreaja rugăciunii rostite de sfinţia sa. Aceasta este o mare calitate a unui preot. Se ruga şi prindea pe toţi cei din jur în rugăciune. Prezenţa părintelui în sfântul altar era şi cea care aducea şi pentru noi, cei mai tineri, un suflu nou, uşurare. De multe ori când ne confruntam cu greutăţi, ne duceam la părintele Ion Cârciuleanu, care ne oferea sfatul cel bun. Ne îndemna să fim răbdători şi înţelepţi. Cuvântul de învăţătură al părintelui era substanţial, foarte exact şi bogat. Acest cuvânt pleca dintr-o inimă legată de Hristos. Acest lucru îl transmitea credincioşilor. Cuvântul său era incomod, iar predica pe care o rostea îi zdruncina pe cei care îl ascultau“, a subliniat pr. Mircea Stoleriu. 

„Duhovnicul ce privea viaţa în toată complexitatea ei“

Ani la rând, pr. Ion Cârciuleanu a participat la simpozioanele şi întâlnirile organizate de parohia „Adormirea Maicii Domnului“ încă din primii ani de după revoluţie. „Cuvântul sfinţiei sale avea aceleaşi bogate sensuri, avea substanţă, avea frumuseţe şi receptivitate, fiind ascultat şi iubit. Părintele a avut o familie atât de frumoasă. Niciodată nu a făcut rabat de la problemele Bisericii pentru că avea familie. Ştia cu multă delicateţe să fie prezent şi în familie. Îmi aduc aminte de serile minunate în care părintele Ion Cârciuleanu lansa în biserica noastră cărţile pe care le scria. Sala de conferinţe a parohiei noastre era plină de oameni de cultură, de oameni deosebiţi. L-am simţit pe preotul Ion Cârciuleanu în primul rând ca pe un părinte. Apoi, mi-a fost duhovnic. Părintele era duhovnicul ce privea viaţa în toată complexitatea ei. Sfinţia sa privea raportul omului cu semenul său şi al preotului cu ai săi credincioşi. Îl punea pe preot să se cântărească pe sine înaintea lui Dumnezeu, să se valorizeze, să răscumpere timpul şi să poată să dea seama că a făcut ceva bun. Suntem întristaţi pentru că am rămas fără duhovnicul nostru“, a mărturisit pr. Mircea Stoleriu. pagina

Simpozion dedicat Sfântului Constantin cel Mare, la Grupul Şcolar „J. M. Elias“ din Sascut

Tinerii şi profesorii de la Grupul Şcolar „J. M. Elias“ din Sascut au participat luni, 18 februarie, la simpozionul „Constantin cel Mare şi actualitatea reformelor sale“. S-a discutat despre globalizare, dar şi despre alte probleme ale societăţii noastre.

Grupul Şcolar „J. M. Elias“ din Sascut a găzduit luni, 18 februarie 2013, un simpozion dedicat actualităţii reformelor marelui împărat Constantin, în contextul Anului Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Întâlnirea face parte din seria activităţilor organizate de Protopopiatul Sascut, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în parteneriat cu Grupul Şcolar „J. M. Elias“ din Sascut. După cum ne-a relatat pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut, tema simpozionului s-a intitulat „Constantin cel Mare şi actualitatea reformelor sale“. „La simpozion au participat elevi şi profesori din şcoală, care au discutat despre reforma religioasă întreprinsă de Constantin cel Mare, cu accent pe actualitatea lor. S-a vorbit şi de problema adulterului, a avortului, a violenţei în familie. În continuare s-a făcut referire la fenomenul globalizării, care tinde să niveleze conştiinţa societăţii contemporane, distrugând identitatea culturală, religioasă şi etnică a popoarelor“, a spus pr. protopop Ioan Negoiţă. Liceenii s-au arătat interesaţi de problemele puse în discuţie, de relaţiile interumane şi de relaţia omului cu Dumnezeu. „Tinerii s-au arătat receptivi la problemele prezentate şi s-au purtat discuţii axate pe problemele cu care astăzi Biserica se confruntă, constatându-se că unele măsuri luate atunci ar fi foarte benefice şi astăzi, mai ales cele referitoare la ocrotirea instituţiei familiei: adulter, avort, violenţă domestică s.a. În acest an vor fi organizate noi întâlniri cu tinerii liceeni, pentru a se putea răspunde întrebărilor şi preocupărilor acestora“, a mai spus pr. protopop Ioan Negoiţă. 
 
Mâine, reprezentanţii Protopopiatului Sascut, alături de cei ai Poliţiei Judeţene Bacău şi de cei ai Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, vor fi prezenţi la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă“ din Podu Turcului, judeţul Bacău. În cadrul acestei sesiuni se va discuta despre problema traficului de persoane şi despre consumul de droguri.

Şedinţa preoţilor Protopopiatului Hârlău

Preoţii din Protopopiatul Hârlău s-au reunit luni, 18 februarie 2013, în şedinţa lunară. Părintele Andrei Florariu de la parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ Satu Nou - Belceşti a prezentat referatul „Chipul părintelui Dumitru Stăniloae reflectat în activitatea sa pastorală şi culturală“. „Tema a fost foarte bine documentată şi frumos prezentată. Părintele Andrei Florariu ne-a prezentat viaţa şi activitatea cărturărească ale părintelui Dumitru Stăniloae, începând cu anii săi de educaţie în teologie, apoi amintind de studiile marelui teolog din ţară şi străinătate. De asemenea, au fost prezentate cele mai importante lucrări ale părintelui Dumitru Stăniloae. Teologia părintelui Dumitru Stăniloae în întregimea ei poate fi numită o «teologie a rugăciunii», în mod direct când vorbeşte de rugăciune şi în mod indirect deoarece găsim în lucrările sale mai multe referinţe privind importanţa, foloasele şi necesitatea rugăciunii. Tema expusă a amintit de chipul părintelui Stăniloae, zugrăvit de patriarhi, mitropoliţi şi preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Dumitru Stăniloae a fost un mărturisitor al iubirii divine şi un apărător al demnităţii umane. El a scris o teologie care îndeamnă mereu la rugăciune şi la unirea omului cu Dumnezeu“, a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. În partea a doua a întâlnirii au fost transmise adresele venite de la Centrul eparhial Iaşi şi s-au structurat cercurile pastoral-misionare din Protopopiatul Hârlău. (C. Ciofu)

Curs de perfecţionare pentru profesorii de religie

La Casa Corpului Didactic (CCD) din Iaşi a început joi, 14 februarie 2013, un curs de perfecţionare intitulat „Religia la învăţământul preuniversitar“. Acesta se derulează cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, având sprijinul pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Cursul este coordonat de prof. de religie Fulvia Horobeţ, de la Şcoala „Elena Cuza“ din Iaşi, formator în cadrul întâlnirilor, şi de prof. de religie Maria Orzetic, de la Şcoala „George Coşbuc“ din Iaşi. „Cursul se adresează profesorilor disciplinei religie din judeţul Iaşi. Acesta oferă lămuriri referitoare la metodele didactice moderne în activităţile care ţin de religie. S-au înscris 20 de profesori de religie, majoritatea fiind debutanţi în învăţământ. Ne bucurăm că acest curs de specialitate a câştigat intrarea în oferta de formare a Casei Corpului Didactic. Cursul are patru sesiuni, evaluarea finală urmând să aibă loc în luna martie a acestui an. Profesorii de religie vor primi la final adeverinţe de absolvire, cursul fiind avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale“, a spus prof. Fulvia Horobeţ. (C.C.)

marți, 19 februarie 2013

„Rugăciunea stăruitoare aduce pace în sufletul omului“

Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 17 februarie 2013, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. 

Sucevenii au participat, în urmă cu două zile, în număr mare la slujba Sfintei Liturghii la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, oficiată de IPS Pimen. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Catedralei arhiepiscopale din Suceava, dirijat de pr. prof. Lucian Tablan Popescu. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XVII-a după Rusalii. „Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. duminică) ne lămureşte pe deplin că trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu cu multă credinţă şi stăruinţă, precum femeia cananeancă. Mântuitorul ne spune: «Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţ㻓 (Matei 17, 20). Munţii pe care trebuie să-i mutăm sunt păcatele noastre. Muntele pe care trebuie să-l mutăm din sufletul nostru e duşmănia, care este neţinerea răului în mintea omului. Femeia cananeancă a strigat către Mântuitorul ca să-i miluiască pe fiica ei. Evanghelia ne spune că Domnul Hristos «nu i-a răspuns nici un cuvânt». Aceasta pentru a ne arăta că trebuie să ne rugăm cu stăruinţă, astfel încât să fim mai conştienţi de ajutorul lui Dumnezeu şi de ceea ce cerem. Atunci când nu este împlinită cererea noastră, să nu ne împuţinăm sufleteşte pentru că Dumnezeu ştie ce ne este de folos. Dacă noi am primi ajutorul îndată, tot în acel moment L-am şi părăsi pe Dumnezeu. Cel Preaînalt cunoaşte adâncul inimii noastre şi de aceea mai zăboveşte în împlinirea cererilor noastre. Noi trebuie să ne rugăm în orice loc şi în orice vreme, însă de multe ori uităm de acest lucru. De aceea, necazurile şi împlinirea cererilor noastre adresate lui Dumnezeu au această lucrare binecuvântată de Cel Preaînalt ca să ne apropiem de El. Rugăciunea stăruitoare aduce pace în sufletul omului. Mângâierea noastră este aceea că ne-am rugat şi ne-am apropiat de Dumnezeu. El ne binecuvântează cu o bucurie tainică şi cu o mulţumire sufletească. Suntem datori să ne rugăm pentru toată lumea. Dumnezeu împlineşte cererile noastre atunci când credem că acestea ne sunt de folos, dându-ne nădejde şi încredere, dar şi o bucurie tainică. Să nu dispreţuim pe nimeni, pentru că Dumnezeu ştie mai bine credinţa şi viaţa fiecăruia. Să nu judecăm după ceea ce văd ochii. Cât de frumos spune Sfântul Apostol Pavel: «Rugaţi-vă neîncetat!». Aceasta înseamnă că trebuie să avem mereu mintea la Dumnezeu. Cei din jurul nostru trebuie priviţi ca pe fraţii noştri“, a spus IPS Pimen, care a făcut referire în continuare la creşterea copiilor. „Atunci când copilul este povăţuit ca în zi de sărbătoare să vină la biserică şi să se roage seara şi dimineaţa, este mai cuminte şi mai înţelegător. Rugăciunile din biserică sau din Ceaslov au o frumuseţe fără egal pentru că în ele se află Dumnezeu în chip tainic. Nu se poate tâlcui bucuria noastră atunci când ne rugăm. Să mulţumim lui Dumnezeu pentru necazurile pe care ni le dă pentru că acestea ne aduc la calea către El“, a subliniat IPS Pimen. pagina

luni, 18 februarie 2013

190 de ani de la naşterea episcopului Melchisedec Ştefănescu

Vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Ştefănescu a fost comemorat pe 15 februarie la Roman, dar şi în alte oraşe din ţara noastră, cu prilejul împlinirii a 190 de ani de când s-a născut. Episcopul Melchisedec a primit numele de botez Mihail. El a fost unul dintre fiii familiei preotului Petrache Ştefănescu din satul Gârcina, judeţul Neamţ. Părintele Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, ne-a vorbit despre educaţia deosebită pe care a primit-o episcopul Melchisedec, dar şi despre familia ilustrului ierarh.


În zona Gârgina din judeţul Neamţ s-a născut acum 190 de ani episcopul Melchisedec Ştefănescu. Anul trecut, în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost comemoraţi 120 de ani de la plecarea ierarhului în ceruri. Cu acel prilej, PS Ioachim Băcăuanul, care este şi preşedintele Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ şi care s-a îngrijit de recuperarea şi reînnoirea zestrei lăsate de episcopul Melchisedec în parcul ce îi poartă numele, spunea: „Episcopul Melchisedec este privit astăzi ca un apărător neobosit al credinţei strămoşeşti, pe care a considerat-o ca fiind liantul durabil ce a contribuit la unitatea neamului românesc. El a înţeles să-şi pună în slujba poporului şi a Bisericii toată fiinţa sa vibrândă de cel mai curat şi sincer patriotism. Ortodoxia sa a fost adăpată din izvorul nesecat al Scripturilor şi al Sfintei Tradiţii“.
„Astăzi (n.r. vineri, 15 februarie), la ziua naşterii episcopului Melchisedec, ne amintim de ceea ce s-a întâmplat la 15 februarie 1823. Copilul născut în casa preotului Petrache Ştefănescu şi a presbiterei Anastasia din Gârcina a intrat în această lume în cea de-a 15-a zi a lunii februarie, în anul 1823, primind numele de botez Mihail. Tradiţia acestei familii cu rădăcini eclesiastice este foarte frumoasă şi foarte interesantă. Tatăl episcopului Melchisedec, preotul Petrache Ştefănescu, avea în familia sa foarte mulţi preoţi şi monahi. Bunicul său, Constantin, s-a retras la bătrâneţe la un schit, luând numele de Costandie. Din partea bărbătească de pe tată mai cunoaştem că protopopul Vasile din Piatra Neamţ, trăitor în prima jumătate a veacului al XVII-lea, era un străbun al său. Un fiu al acestuia pe nume Ioan, preot fiind, s-a stabilit în satul Gârcina, după cererea locuitorilor. Apoi, fiul preotului Ioan, Andrei, este tatăl bunicului episcopului Melchisedec. Preotul Petrache Ştefănescu, tatăl episcopului, este membru al unei străvechi familii de preoţi din zona Moldovei“, a arătat pr. protopop Florin Ţuscanu.

Primii ani de şcoală, în tinda bisericii

Aceste mărturii sunt cuprinse într-o lucrare deosebit de frumoasă, intitulată „Episcopul Melchisedec. Studiu asupra vieţii şi activităţii lui“, de Constantin C. Diculescu, editată în anul 1908. Cartea cuprinde mai multe mărturii şi despre venerabila mamă a episcopului Melchisedec, presbitera Anastasia. Anastasia era fiica preotului Focşa din Negreşti, care s-a călugărit la bătrâneţe sub numele de Ilarion, cu metania la Mănăstirea Bisericani. „În tot cursul vieţii conjugale, Anastasia, de la 1819, când s-a măritat, şi până la 22 mai 1868, ziua şi anul morţii sale, s-a distins prin virtuţile ei de mamă şi de soţie. A fost o mamă model pentru că a avut 15 copii. Tânărul Mihail (episcopul Melchisedec) şi-a trăit copilăria în casa părintească împreună cu fraţii şi surorile sale, crescând sub îngrijirea mamei sale, bucurându-se de frumuseţile naturii ce încojoară satul natal. Mai apoi, într-o zi de 1 decembrie 1829, episcopul Melchisedec îşi va aminti că la sărbătoarea profetului Naum, pe când avea aproape 7 ani, a fost dus la şcoala din sat, care funcţiona în tinda Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ din Gârcina. În dimineaţa acelei zile, presbitera Anastasia l-a pus pe Mihail să facă metanii la icoane şi să se roage Sfântului Naum, care deschide mintea copiilor la învăţătură. În tinda acestei şcoli a făcut primii paşi spre carte, sub îndrumarea unui călugăr de la o mănăstire învecinată, care se ocupa pe timpul iernii de pregătirea copiilor satului. Copiii învăţau atunci Psaltirea, Ceaslovul şi scrisul. La 9 ani, a fost dus la o şcoală de stat la Piatra Neamţ, iar apoi drumul său va cunoaşte un progres, pentru că era unul dintre copiii înzestraţi şi aleşi de Dumnezeu pentru o slujire cu totul specială“, a menţionat pr. protopop Florin Ţuscanu. Amintim că preotul Petrache Ştefănescu este primul paroh al parohiei Gârcina, fiind ctitor al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“, sfânt lăcaş în care a fost botezat episcopul Melchisedec Ştefănescu.

Un om important, cu rol deosebit în viaţa Bisericii şi a ţării

Episcopul Melchisedec Ştefănescu a ajuns locotenet de episcop la Huşi, episcop eparhiot la Dunărea de Jos, episcop al Romanului, din 1879 până în 1892, în luna mai, când a trecut la cele veşnice. „A fost un om foarte important şi reprezentativ pentru Biserică, în momentele grele prin care a trecut ţara: Revoluţia din 1848, Unirea Principatelor Române din 1859, Războiul de Independenţă din 1877, confirmarea autocefaliei Bisericii noastre. Vrednicul de pomenire episcop Visarion Puiu, fost ucenic al episcopului Melchisedec, a rostit câteva cuvinte memorabile, care sunt de mare actualitate şi astăzi: „Sunt umbre care dau mai mare strălucire luminii, sunt morminte care dau viaţă; din cultul morţilor răsar eroii şi virtuţile. Şi tot prin cultul celor trecuţi din această viaţă se dă cea dintâi răsplată celor care au săvârşit în lume virtuţi şi fapte însemnate pentru binele obştesc“. Aceste rânduri au fost citite de Visarion Puiu la Parastasul de 30 de ani al episcopului Melchisedec Ştefănescu“, a evidenţiat pr. protopop Florin Ţuscanu. pagina