luni, 20 ianuarie 2014

„Această biserică este o perlă a Iaşului“

Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ din Iaşi a îmbrăcat sâmbătă, 18 ianuarie 2014, staie de sărbătoare. Lăcaşul de închinăciune din apropierea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi a cuprins la un loc, timp de câteva ore, preoţi, medici, asistenţi şi numeroşi ieşeni. Cu acest prilej s-a adus un omagiu foştilor angajaţi ai spitalului amintit, mutaţi la Domnul.

A devenit o tradiţie ca, în fiecare an, cu prilejul hramului Bisericii „Sfinţii Atanasie şi Chiril“, care funcţionează ca paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, să fie organizată „Ziua pneumologului ieşean“. După oficierea Sfintei Liturghii de către soborul preoţilor, s-a slujit Parastasul pentru angajaţii spitalului trecuţi la cele veşnice. De asemenea, cadrele medicale, alături de numeroşi ieşeni, au participat la slujba Te Deumului, în cadrul căreia s-a pomenit personalul medical care îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Iniţiativa organizării „Zilei pnenumologului ieşean“ aparţine prof. dr. Traian Mihăescu. „Începuturile organizării unor manifestări în această zi au fost frumoase, însă, din păcate, trăim nişte vremuri tulburi. Lumea este deziluzionată de organizarea sanitară. Prilejul acesta de a ne întâlni, în fiecare an, cu foştii colegi ieşiţi la pensie, de a-i rememora pe cei care nu mai sunt în viaţă şi care au avut un rol însemnat în combaterea tuberculozei şi a bolilor respiratorii în judeţul Iaşi şi în toată Moldova, este un prilej important. Am rămas foarte mulţumit că şi anul acesta s-a putut organiza acest eveniment şi că am revăzut colegii, unii dintre ei chiar foarte în vârstă, care au venit cu greu aici, dar foarte mulţumiţi de invitaţia primită. Părintele Dumitru Păduraru, misionar de caritate în cadrul spitalului, este sufletul acestei manifestări. S-a făcut o slujbă de pomenire a celor care au lucrat în acest spital, dar şi o slujbă pentru cei care trudesc în continuare pentru combaterea bolilor pulmonare, puţin cam neglijate în actuala Românie“, a spus prof. dr. Traian Mihăescu.

„O comoară din centrul Iaşului“

Activitatea preoţilor misionari din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi este folositoare pentru pacienţii internaţi. Pe lângă activitatea misionară, părintele Dumitru Păduraru face demersuri de mai mulţi ani pentru salvarea Bisericii „Sfinţii Atanasie şi Chiril“, aflată într-un proces avansat de degradare. „Asistenţa spirituală este importantă în bolile respiratorii cronice, boli care afectează calitatea vieţii. Părintele Dumitru Păduraru face o activitate aproape de martir, iar veniturile sunt mici şi pentru că bolnavii noştri sunt săraci. Acest lucru se vede mai ales în privirile pacienţilor, încrezători că boala se va vindeca. Sigur, este greu. Demersurile pentru refacerea acestui monument istoric încă mai durează. După cum vedeţi, este un monument foarte vechi cu icoane foarte vechi, o comoară din centrul Iaşului, din păcate cam părăsită, pe care sperăm să o putem salva. Astfel, la conferinţele medicale din fiecare an, am făcut şi o secţiune specială pentru asistenţa religios-confesională în spital. Chiar la sfârşitul lunii martie va avea loc o manifestare la Academia Română, unde vom prezenta şi această latură spirituală a tratării bolilor, existând chiar şi cercetări ştiinţifice care arată rolul rugăciunii în asistenţa medicală“, a adăugat prof. dr. Traian Mihăescu.

„Momente înălţătoare“ în ziua hramului

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) - filiala Iaşi s-a implicat în derularea hramului de la Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“, mai ales că în acest sfânt lăcaş şi-a început activitatea acum 14 ani. „Aşteptăm în fiecare an această sărbătoare a hramului, care, pentru noi, este un fel de continuare a sărbătorilor iernii. Ca în toţi anii, ne-am implicat împreună cu părintele Dumitru Păduraru în organizarea hramului. Ne simţim extraordinar de apropiate de această biserică, dar şi de părintele, care a reuşit să creeze o atmosferă aproape de familie. Şi anul acesta, doamnele au socotit că este cazul să contribuie fiecare cu ce poate, aşa că am încercat, alături de Spitalul de Pneumoftiziologie, să aducem ofrande pentru a oferi celor care sunt prezenţi o mică bucurie“, a declarat Margareta Vlad, preşedinta SOFR - filiala Iaşi. „Ne-a ajutat Dumnezeu să ajungem la biserică în această zi şi mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi. Sperăm ca mai multe doamne şi mai mulţi credincioşi să se alăture SOFR - filiala Iaşi să vină la această sfântă biserică. Sperăm ca împreună să aşezăm acest sfânt lăcaş în rândul tuturor bisericilor ortodoxe din România, din punctul de vedere al refacerii strălucirii pe care îl merită“, a mărturisit Lucia Popovici, membră SOFR - filiala Iaşi. „Alături de celelalte zile de sărbătoare din ceilalţi ani, de când s-a împlinit ca biserica aceasta să fie biserica de suflet a Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române, am trăit momente înălţătoare şi luminoase în sufletul meu, la fel ca şi în această zi a hramului. Această biserică este un monument istoric, fiind printre primele lăcaşuri de închinăciune valoroase de la noi. Aici a fost înfiinţat primul cor bisericesc de Theodor Burada, care s-a mutat la Catedrala mitropolitană din Iaşi, odată cu ridicarea acesteia. Această biserică este o perlă a Iaşului şi aici simt mereu o stare deosebită, mai ales că acesta este locul unde ne întâlnim. Ne dorim să fim mereu în număr mare şi biserica să fie mereu plină, deoarece aici ne încărcăm cu toate cele ce sunt de folos sufletului nostru“, a sublinat Elena Jescu, membră SOFR - filiala Iaşi.

Niciun comentariu: