marți, 10 decembrie 2013

Simpozion la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi

Credincioşii din parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi au participat duminică, 8 decembrie 2013, la ultima manifestare din cadrul Simpozionului „Hristos - Calea, Adevărul şi Viaţa“, ediţia a XVII-a. Tema dezbaterii a fost „Chemarea lui Dumnezeu şi chemarea lumii“. La finalul întâlnirii, corul parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata a susţinut un concert de colinde. 
 
Simpozionul „Hristos - Calea, Adevărul şi Viaţa“, organizat de parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi, a ajuns la final. Duminică seara, invitaţii au abordat tema „Chemarea lui Dumnezeu şi chemarea lumii“. Părintele paroh Mircea Stoleriu, moderatorul dezbaterii, a vorbit pentru început despre chemarea lui Dumnezeu, „care ne vine prin sfaturile evanghelice“. „Chemarea lui Dumnezeu vine prin Sfânta Scriptură, prin Sfinţii Părinţi şi prin Biserică. Fiecare dintre noi are o experienţă de viaţă în care Hristos este prezent. Hristos nu va putea fi acuzat vreodată că a lăsat pe cineva fără ca să-l cheme. Toţi sunt chemaţi. În sufletul şi conştiinţa fiecăruia dintre noi Hristos vorbeşte şi ne cheamă. Chemarea lumii comportă acomodarea la timp“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Pr. lect. dr. Adrian Dinu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a atras atenţia că în zilele noastre asistăm la o vrăjire a lumii din punct de vedere secular: „Noi ne distanţăm foarte mult de ceea ce înseamnă chemarea adevărată, de vocaţia pe care o avem ca oameni şi ca ortodocşi. Tot ceea ce a creat Dumnezeu este raţional, doar patima este neraţională. Trebuie să ne descoperim fiecare dintre noi chemările pe care ni le aşază Dumnezeu în fiecare dintre noi. Să avem deschiderea faţă de tot ceea ce ne oferă viaţa pentru a ne regăsi pe noi şi a rupe vraja acestei lumi care încearcă tot mai mult să ne domine şi să se instaureze în sinea noastră“. A urmat alocuţiunea conf. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, inspector management educaţional al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, care a vorbit despre intelectualul creştin. „Intelectualul are o mare răspundere în faţa oamenilor şi a lui Dumnezeu. El a fost înzestrat cu ceva în plus, având astfel obligaţia de a transmite acel bine oamenilor. Intelectualul trebuie să fie un exemplu, să-şi încorporeze adevăratele valori şi să le transmită mai apoi oamenilor. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: «Dacă vrei să ai o bătrâneţe liniştită, educă-ţi copiii la timp». Pentru a oferi copiilor o educaţie bună, trebuie să avem fundament creştim în educaţia noastră. Să facem cu toţii ceea ce trebuie, astfel încât să dăruim copiilor ceea ce trebuie. Astfel, vom dobândi cele bune dacă vom şti să dăruim ce trebuie“. Lect. dr. Laura Cuţitaru, de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a amintit în continuare câteva date biografice despre Nicolae Steinhardt, citind câteva pasaje din „Jurnalul fericirii“, în care se relatează aspecte din viaţa fostului deţinut politic, dar şi mărturii din timpul detenţiei. 

„Există tensiune între voia lumii şi calea lui Dumnezeu“

Scriitorul Grigore Elisei a remarcat că cerul şi pământul sunt două componente esenţiale ale universului spiritual: „Cerul şi pământul definesc în mare măsură viaţa unui om. În poemul dramatic «Meşterul Manole», publicat în 1968 de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, se vorbeşte de faptul că omul este disputat concomitent de cer şi de pământ. Acesta este axul ideatic pe care este centrat acest poem dramatic. Omul este disputat de Biserică şi femeie, de dragostea spirituală şi de cea trupească. Mitropolitul Bartolomeu Anania a reuşit să împace şi să se mişte cu o naturaleţe cuceritoare în aceste două părţi ale aceluiaşi univers: cel ceresc şi cel pământean. La scurt timp după ce a ajuns arhiepiscop al Clujului, mitropolitul Bartolomeu a vizitat închisoarea de la Aiud. Era înveşmântat în haine strălucitoare de arhiereu“. În continuare, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a amintit că Hristos a venit în lume ca să o mântuiască: „Există o tensiune între voia lumii şi calea lui Dumnezeu. Aceasta transpare numai dintr-o singură comparaţie a modului în care sunt scrise evangheliile, care sunt pietrele de bază ale credinţei noastre. Îl vedem pe Hristos de multe ori interacţionând cu iudeii pe subiecte cât se poate de arzătoare, în care se vede clar opoziţia lumii faţă de Dumnezeu şi faţă de legea lui. Toată această lucrare culminează pe dealul Golgotei. Hristos este răstignit de o lume care nu L-a înţeles şi nu L-a primit, El fiind văzut ca un reformator venit să strice comoditatea vieţuirii noastre de zi cu zi. Dacă citim Evanghelia după Luca, vom vedea un Hristos aplecat asupra unor oameni care au aşteptări de la Dumnezeu ce, paradoxal, nu ţin de această lume. În Evanghelia după Luca vedem o dragoste aproape nefirească pentru cei păcătoşi. Nu există nimic fără voia lui Dumnezeu, iar această lume are un scop pe care, dacă învăţăm cum să-l accesăm, atunci lucrurile stau un pic mai simplu. Hristos spune la un moment dat: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa». Părinţii au văzut în această afirmaţie o nevoie a lui Hristos de a spune un adevăr un pic mai profund decât ceea ce poate apărea la prima vedere“. La final, corul parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata a susţinut un concert de colinde româneşti, apoi a fost vizionat un montaj de la evenimentele precedente ale simpozionului din acest an. pagina 1

Niciun comentariu: