vineri, 1 noiembrie 2013

„Sfinţii Zenovie şi Zenovia au arătat o viaţă neţărmurită faţă de Dumnezeu“

Biserica noastră i-a pomenit miercuri, 30 octombrie 2013, pe Sfinţii Zenovie şi Zenovia. Cei doi sfinţi ocrotesc paraclisul din biserica mare a Mănăstirii Nechit. În ajunul sărbătorii a fost oficiată Privegherea, iar în ziua hramului s-a slujit Sfânta Liturghie de un sobor de preoţi şi diaconi. 
 
Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a fost, timp de o zi, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi din mai multe zone ale ţării, care au venit să-i cinstească pe Sfinţii Zenovie şi Zenovia, sărbătoriţi în fiecare an pe 29 octombrie de Biserica Ortodoxă. Oamenii şi-au îndreptat paşii spre aşezarea monahală, de aproape sau de departe, pentru a se ruga sfinţilor care mijlocesc la tronul Preasfintei Treimi. Programul liturgic dedicat acestei frumoase sărbători, în care şi-au serbat onomastica arhim. Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, şi arhim. Zenovie Ghidescu, proinstareţul acestei aşezări monahale, a început marţi seara cu slujba Privegherii. În ziua hramului, Ceasurile au fost urmate de Acatistul Sfinţilor Zenovie şi Zenovia şi de Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi din judeţul Neamţ. Din soborul de preoţi au mai făcut parte pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamţ, şi pr. prof. Constantin Mosor, fost cadru didactic în cadrul Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. Coroana de preoţi care a slujit în jurul sfântului altar de la Mănăstirea Nechit, închinat Sfântului Spiridon, a umplut de bucurie inimile pelerinilor care vin cu drag spre aceste meleaguri. Pe tot parcursul slujbei, credincioşii s-au rugat în linişte împreună cu slujitorii sfântului altar, după ce, de dimineaţă, s-au închinat la racla în care se află papucul Sfântului Spiridon şi la cea care adăposteşte moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele proinstareţ Zenovie Ghidescu a fost împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. 

Desfătare spirituală în Biserica lui Hristos

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de pr. prof. Constantin Mosor, care a explicat că Sfinţii Zenovie şi Zenovia au ales adevărul de minciună, sfinţenia de păcat şi virtutea de căderea în fărădelege. „Cei doi sfinţi au renunţat la plăcerile lumeşti, la orice glorie pământească, pentru a se regăsi în bucuria cerească. Sfinţii Zenovie şi Zenovia au arătat o viaţă neţărmurită faţă de Dumnezeu. Ei s-au dedicat în întregime slujirii Lui, făcând suprema alegere de a muri pentru Hristos. Prezenţa noastră la această slujbă reprezintă rezultatul alegerii de a crede în Bunul Dumnezeu şi de a avea evlavie faţă de sfinţii Săi. Noi datorăm sfinţilor statutul de creştini. În această zi, desfătarea noastră spirituală a atins cerul. În Biserică trăim ceea ce nu putem trăi nicăieri în altă parte. Biserica se oferă ca o maică adevărată care ne cuprinde la sânul ei. Dragostea Bisericii este pentru noi binefăcătoare şi înălţătoare, astfel încât nu putem renunţa niciodată la darurile ei. Dumnezeu ne-a determinat să alegem să nu fim astăzi în altă parte, să nu ne preocupăm de alte lucruri“, a spus pr. prof. Constantin Mosor. După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra părintelui Zenovie Grigore şi asupra părintelui Zenovie Ghidescu. Părintele stareţ Zenovie Grigore a menţionat că prezenţa numărului mare de credincioşi se datorează credinţei pe care oamenii o au în Dumnezeu. De asemenea, stareţul Mănăstirii Nechit a mulţumit preoţilor şi pelerinilor care s-au rugat împreună la acest moment de sărbătoare, apreciind prezenţa unui grup de 50 de persoane care au venit la hram din judeţul Galaţi.

Niciun comentariu: