luni, 19 noiembrie 2012

Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Rădăuţi

Enoriaşii parohiei "Sfântul Dumitru" din Rădăuţi au avut ieri bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Pimen. Înalt Preasfinţia Sa a resfinţit acum 26 de ani lăcaşul de închinăciune care a deservit până în 1940 comunitatea evanghelică germană din Rădăuţi. După ce a intrat în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, biserica a fost împodobită cu pictură şi catapeteasmă. 

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Dumitru" din Rădăuţi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi. La finalul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod "2012 - Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română". Apoi, IPS Arhiepiscop Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre milostenie. "Pastorala Sfântului Sinod citită astăzi (n.r. ieri) este un îndemn la faptele de milostenie. Sfinţii Părinţi ne învaţă că postul trebuie însoţit de faptele de milostenie şi de rugăciune. De asemenea, creştinul trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească, după ce primeşte binecuvântarea duhovnicului. Cu faptele de milostenie vom merge înaintea tronului de judecată al lui Dumnezeu. Îngrijirea, ajutarea sau vizitarea unui bolnav reprezintă o faptă de milostenie. Fiecare dintre noi ajută în felul său, însă în acest an am fost îndemnaţi cu toţii să sporim faptele de milostenie şi de ajutorare a acelor bolnavi. Oamenii aflaţi în suferinţă pot fi sprijiniţi cu bani pentru medicamente, cu alimente s.a.", a arărat IPS Pimen, care a continuat cuvântul de învăţătură prin a face referire la Evanghelia din Duminica a 26-a după Rusalii. 

"Copiii trebuie învăţaţisă fie milostivi"

"Fiecare dintre noi poate să-i ajute cu ceva pe cei bolnavi. Bogatul nu este întotdeauna milostiv, aşa cum am înţeles din Sfânta Evanghelie rostită astăzi (n.r. ieri) în cadrul Sfintei Liturghii. Acestui bogat căruia i-a rodit din belşug ţarina ar fi trebuit să împartă săracilor din ceea ce i-a dat Dumnezeu. Când vom pleca din această lume, vom merge la Dumnezeu doar cu faptele de milostenie. Sfântul Ioan Gură de Aur scrie că Biserica, văzând că bogaţii nu ajută pe săraci, pe cei bolnavi, a luat hotărârea să aibă bunuri pământeşti. Tot Sfântul Ioan Gură de Aur spune că dacă fiecare om ar da o pâine unui sărac, nu ar mai exista flămânzi", a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Înalt Preasfinţia Sa şi-a exprimat apoi bucuria pentru că a slujit la Biserica "Sfântul Dumitru" din Rădăuţi. IPS Pimen i-a îndemnat pe credincioşi să-i înveţe şi să-i povăţuiască pe copii spre fapte de milostenie. "Copiii trebuie învăţaţi să fie milostivi. Dacă îi învăţăm de mici să fie milostivi, vor ajuta pe cei săraci când vor ajunge la vârsta maturităţii", a explicat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Părintele paroh Vasile Juravle a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen pentru că a slujit Sfânta Liturghie în prima duminică din Postul Crăciunului în Biserica "Sfântul Dumitru" din Rădăuţi. De asemenea, pr. paroh Vasile Juravle a amintit că Înalt Preasfinţia Sa a resfinţit acest sfânt lăcaş în anul 1986. 

Catapeteasmă realizată de renumitul pictor Epaminonda Bucevschi

Biserica "Sfântul Dumitru" din Rădăuţi a fost construită în anul 1886 de către comunitatea evanghelică germană din Rădăuţi. A deservit această comunitate până în 1940, iar ulterior lăcaşul a intrat în proprietatea statului român. În anul 1942 a fost adaptat cultului ortodox printr-o hotărâre a Mitropoliei Bucovinei. Biserica a fost sfinţită pe 21 mai 1942 de mitropolitul Tit Simedrea de la Cernăuţi. Iconostasul a fost pictat de pictorul Epaminonda Bucevschi, fiind adus în anul 1911 mai întâi la capela Liceului "Eudoxiu Hurmuzache" din Rădăuţi. Biserica "Sfântul Dumitru" a fost loc de rugăciune pentru liceeni şi pentru militarii care erau în acea vreme în zona Rădăuţilor. Din anul 1947 devine biserică parohială. "Noi ţinem în mod deosebit iconostasul din biserică pentru că este deosebit de reprezentativ. Aceasta pentru că pictorul Epaminonda Bucevschi şi-a imprimat stilul deosebit în pictura din Bucovina. Considerăm că talentul acestui mare pictor bucovinean trebuie pus în evidenţă printr-un volum", a spus pr. paroh Vasile Juravle. 

Lucrări de reparaţii şi înfrumuseţare

Părintele Vasile Juravle a fost numit la Biserica "Sfântul Dumitru" din Rădăuţi în anul 1983, când a iniţiat o serie de reparaţii la acest sfânt lăcaş. "Noi am căutat pe cât a fost posibil să adaptăm biserica la cultul ortodox. Este pictată în stilul neobizantin între anii 1985-1988 în tehnica frescă. Între anii 2007-2009 am beneficiat de câteva sponsorizări de la Primăria Rădăuţi, astfel că lângă biserica parohială s-a ridicat un complex care cuprinde paraclisul, casa de prăznuire şi casa mortuară. În anul 2008 a fost schimbat acoperişul bisericii, iar cu prilejul hramului din acest an s-a realizat o icoană din mozaic cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate cele rânduite şi pentru că ne ajută să mergem pe calea mântuirii. Gândul nostru de recunoştinţă se îndreaptă în această zi (n.r. ieri) către Înalt Preasfinţitul Pimen, care a slujit pentru prima dată în biserica noastră în anul 1986, pe vremea când era episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor", a amintit pr. paroh Vasile Juravle. La Biserica "Sfântul Dumitru" din Rădăuţi mai slujesc pr. Mihai Irinciuc, pr. Juravle Ciprian şi diac. Ciprian Gavra.

Niciun comentariu: