vineri, 12 noiembrie 2010

Sărbătoarea Sfântului „mult iubit de credincioşi“

Biserica Ortodoxă l-a pomenit ieri pe Sfântul Mare Mucenic Mina, patronul spiritual al mai multor biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Singura biserică din Piatra Neamţ închinată Sfântului Mare Mucenic Mina, ajutătorul celor păgubiţi, a îmbrăcat ieri haine de sărbătoare. Programul liturgic a început miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi. Oamenii au adus prinoase la biserică pentru a fi binecuvântate şi s-au închinat cu evlavie icoanei Sfântului Mina. Aşa cum este tradiţia, la final a avut loc o agapă frăţească. În ziua hramului, sute de credincioşi s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiate în demisolul sfântului lăcaş. "Sărbătoarea hramului bisericii noastre este un moment mult aşteptat pentru că Sfântul Mina este mult iubit de credincioşi. Am avut foarte mulţi credincioşi care au venit în număr mare atât la slujba Vecerniei unită cu Litia, cât şi la slujba Sfintei Liturghii", ne-a spus pr. paroh Gheorghe Puşcălău. Construcţia Bisericii "Sf. M. Mc. Mina" din Piatra Neamţ a început în anul 1999, iar anul acesta a fost acoperită turla mare. În perioada următoare vor începe lucrările la faţade, prin aplicarea de cadramente din piatră şi se va tencui la interior. "Am întâmpinat hramul din acest an cu bucurie pentru că din primăvară s-a lucrat intens la biserică, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă de criză. Ne îndreptăm gândul de mulţumire faţă de Sfântul Mina şi faţă de credincioşii noştri care din puţinul lor au oferit şi bisericii. Când spuneam că e foarte greu şi că suntem în criză totală, atunci Sfântul ne trimitea pe cineva care să ajute în continuare la construcţia sfântului lăcaş. Credincioşii noştri, atât din Piatra Neamţ, cât şi din alte judeţe învecinate, au mare evlavie la Sfântul Mina. Acest lucru reiese şi din prezenţa lor în fiecare an la hramul bisericii", a mărturisit pr. Gheorghe Puşcălău.

Manifestări religios-culturale la Biserica "Sfântul Mina" din Iaşi

Hramul Bisericii "Sf. M. Mc. Mina" din cartierul ieşean Păcurari, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 1, a început miercuri seara cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi arhim. Arsenie Butnaru, stareţul Mănăstirii Vlădiceni din judeţul Iaşi, cel care a oferit Bisericii "Sfântul Mina" din Iaşi în anul 2008 o părticică din moaştele Sfântului, care se păstrează în icoana hramului de pe catapeteasmă. Hramul bisericii s-a încheiat cu obişnuita agapă frăţească pentru toţi credincioşii. După cum ne-a relatat pr. paroh Constantin Prodan, miercuri seara s-a lansat CD-ul cu slujba Acatistului Sfântului Mare Mucenic Mina săvârşită de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, alături de membrii Corului "Alatarul", şi au fost prezentate câteva icoane pictate în cadrul atelierului de artă bizantină "Sfântul Mina" care funcţionează în cadrul parohiei. Pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, şi arhim. Arsenie Butnaru au primit câte o icoană cu Sfântul Mina. Ieri-dimineaţă s-au oficiat Utrenia, Acatistul Sfântului Mina, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori. După slujba Sfintei Liturghii, un grup de copii de la Şcoala "Ion Creangă", aflată în parohia "Sfântul Mina", a prezentat un program de cântece şi poezii religioase. Elevii au fost coordonaţi de prof. Lucia Câmpeanu, directorul şcolii.

Bisericile Sfântului Mina

În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ieri şi-au mai serbat hramul Biserica "Sf. Ap. Andrei" şi "Sf. M. Mc. Mina" din cartierul ieşean Podu Roş, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, biserica parohiei Tulbureni, Protopopiatul Botoşani, Biserica "Sf. M. Mc. Mina" din Bârlad, Biserica "Sf. M. Mc. Mina" din Suceava, Schitul "Sf. M. Mc. Mina" al Mănăstirii Sihăstria, Schitul "Sf. M. Mc. Mina" al Mănăstirii Nechit din judeţul Neamţ şi Mănăstirea "Sf. M. Mc. Mina" - Roşiori din judeţul Suceava.

Niciun comentariu: