miercuri, 10 noiembrie 2010

Credincioşii au venit să-i mulţumească Taumaturgului de la Eghina

Mii de credincioşi au participat la hramul Bisericii "Sfântul Ierarh Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun. La Vecernia de luni seara s-a lansat cartea "Sfântul Nectarie - Minuni în România" şi s-a vizionat expoziţia de icoane "Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi". Biserica "Sfântul Ierarh Nectarie" din Iaşi şi-a serbat ieri hramul. Luni seara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Sute de credincioşi au venit la biserica aflată în cartierul ieşean Alexandru cel Bun pentru a se închina raclei ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Arhimandritul Dosoftei Şcheul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la viaţa Sfântului Ierarh Nectarie, amintind de faptul că din anul 2006 o părticică din moaştele vindecătorului de cancer se află în acest sfânt lăcaş. "Sfântul Ierarh Nectarie este un sfânt al zilelor noastre, care lucrează în viaţa fiecăruia, a celor care îl cinstesc şi i se roagă. Mulţi dintre cei prezenţi pot mărturisi despre minunile, despre ajutorul şi despre ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie. Noi, ortodocşii, credem că toţi sfinţii sunt mijlocitorii noştri înaintea Preasfintei Treimi. Aşa trebuie să avem credinţa, că Sfântul Nectarie nu ne va lăsa ori de câte ori îi vom cere ajutorul. Să le cerem ajutorul sfinţilor. Felicităm pe părintele paroh Petrică Lehaci şi pe ceilalţi preoţi slujitori de la această biserică pentru că în fiecare zi săvârşesc Sfânta Liturghie. Vă felicităm şi pe dumneavoastră, iubiţi credincioşi, cei veniţi să vă rugaţi în această biserică, contribuind după puteri la terminarea lucrărilor", a spus arhim. Dosoftei Şcheul.

"Eram bolnav şi Sfântul Nectarie m-a vindecat"

În continuare, a avut loc lansarea cărţii "Sfântul Nectarie - Minuni în România", apărută cu binecuvântarea Preasfinţitului Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, la Editura Egumeniţa din Galaţi. Volumul redă câteva dintre minunile Sfântului Nectarie, două dintre ele săvârşite chiar în Iaşi. Părintele paroh Petrică Lehaci a adus în faţa credincioşilor prezenţi la slujba Vecerniei oameni care, prin rugăciunile Sfântului Nectarie, au primit vindecare. "Eram bolnav şi Sfântul Nectarie m-a ajutat şi m-a vindecat. Îi mulţumesc în fiecare zi Sfântului pentru că m-a ajutat atunci", a spus copilul Ionel Florin. Prof. de religie Mihaela Prisecaru de la Liceul Teoretic "Miron Costin" a mărturisit că elevii clasei a VII-a de la această şcoală şi-au pus întrebarea de ce nu se mai termină lucrările la Biserica "Sfântul Nectarie" din Iaşi. "Elevii şi-au exprimat bucuria de a contribui şi ei cu bani pentru terminarea lucrărilor la biserică. Suma iniţial strânsă a fost de 14 lei. Copiii au fost încântaţi că au putut, din economiile lor, să ofere ceva Sfântului. I-am încurajat şi le-am dat ca termen ziua hramului Sfântului Nectarie", a afirmat prof. Mihaela Prisecaru.

Un dar din suflet pentru Sfântul Nectarie

Despre cum a fost iniţiată ideea colectării, până în prezent, a sumei de 70 de lei a vorbit în faţa credincioşilor Andreea Claudia Călin, elevă în clasa a VII-a. "Ideea de a strânge o sumă de bani a venit odată cu intrarea în biserică. Vâzând mulţimea de oameni care se îmbulzea să se închine la moaştele Sfântului Nectarie, ne-am gândit să contribuim cu o sumă de bani ca să le dăm un exemplu oamenilor care dau banii pe lucruri inutile. Cu această sumă dorim să sprijinim adevărata credinţă. Aceşti bani au fost daţi din suflet, chiar dacă este o sumă mică", a amintit Andreea Claudia Călin. Părintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a oferit elevelor care au donat din puţinul lor pentru finalizarea lucrărilor la Biserica Sfântului Nectarie Diploma "Iubitor de semeni, iubitor de Dumnezeu". Credincioşii au vizitat apoi expoziţia de icoane "Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi" în cinstea Sfântului Nectarie, de Ana-Maria Axinte. Programul liturgic a continuat ieri cu Sfânta Liturghie. Oamenii s-au rugat cu evlavie în timpul slujbei, după ce mai înainte s-au închinat raclei cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Niciun comentariu: