sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică

Credincioşii ortodocşi cinstesc mâine Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) sunt închinate acestei sărbători. În această seară va fi oficiată slujba Vecerniei, iar mâine programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi pomenirea celor adormiţi.

Biserica Vovidenia din Iaşi îşi sărbătoreşte mâine hramul. Lăcaşul de cult a fost ridicat înainte de anul 1645, tradiţia atribuind ctitoria domnitorului Vasile Lupu. În anul 1992, Biserica Vovidenia a fost dată spre folosinţă Asociaţiei studenţilor greci din Iaşi, iar în 2002 a fost preluată de comunitatea elenă. De la 1 ianuarie 2010 sfântul lăcaş a devenit biserică parohială, paroh fiind părintele Daniel Isai. În curtea lăcaşului de închinăciune a fost ridicat din luna noiembrie a anului trecut Centrul de zi pentru persoane vârstnice Vovidenia, în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială, cu fonduri de la Guvernul României. Centrul de zi va fi inaugurat în primăvara anului viitor.

Pelerini la hramul a două mănăstiri nemţene

Şi Biserica Vovidenia din Botoşani va fi mâine în sărbătoare. Aseară a fost adus un fragment din moaştele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Biserica "Sfântul Ioan Iacob Românul" a Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ şi de serbarea hramului Bisericii Vovidenia din Botoşani. În Protopopiatul Paşcani, mâine este hram la Valea Seacă, iar în Protopopiatul Săveni va fi sărbătoare în parohiile Mihail Kogălniceanu şi Stânca - Ştefăneşti. În Protopopiatul Hârlău îşi serbează hramul biserica parohiei Bârleşti, în timp ce în Protopopiatul Darabani Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi cinstită în parohia Cuza Vodă. În Protopopiatul Dorohoi mâine este hram la Strahova, iar din Protopopiatul Ceahlău, parohia Buhalniţa este mâine în sărbătoare. În Arhiepiscopia Iaşilor, două aşezări monahale îşi serbează în Duminica a XXVI-a după Rusalii hramul: Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ şi Mănăstirea Peştera din judeţul Neamţ. În această seară, la cele două aşezări monahale va fi oficiată slujba Privegherii, iar mâine credincioşii se vor ruga în timpul Sfintei Liturghii. Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi sărbătorită şi de credincioşii parohiei Dealul Morii - Meleşcani, Protopopiatul Oneşti. Hram va fi mâine şi în parohia Căbeşti II din Protopopiatul Bacău Sud şi la Mănăstirea Baimac din judeţul Bacău. Biserica Vovidenia din parohia Dragomireşti, Protopopiatul Vaslui este, şi ea, în sărbătoare. Sfântul lăcaş a fost ctitorit de enoriaşii satului pe la 1774, lângă o biserică mai veche.

Niciun comentariu: