joi, 25 noiembrie 2010

„Crăciunul ne cere să ieşim din individualismul nostru“

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat marţi seara în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi conferinţa "Persoană versus individ". Prelegerea a fost susţinută de pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu.

Evenimentul s-a derulat în cadrul tradiţionalelor conferinţe din perioada Postului Naşterii Domnului. "Persoană versus individ", aşa s-a numit prima dintre aceste conferinţe, a fost moderată de Silviu Cluci, coordonatorul Departamentului credinţă-cultură din cadrul ASCOR Iaşi. Pr. conf. dr. Constantin Necula a vorbit în deschiderea alocuţiunii despre consumerismul din perioada Crăciunului, care transformă persoana în individ şi o dezumanizează. "Astăzi asistăm la o îngropare a persoanei de dragul individului, individualităţii şi a comunităţii. În esenţă ne dezumanizăm pentru că devenim nişte roboţei extrem de bine diluaţi în elementele fundamentale de viaţă, extrem de afectaţi de modul în care ceilalţi se maschează în a fi oameni şi extrem de izolaţi din cauza puţinei noastre credinţe", a explicat pr. conf. dr. Constantin Necula, care a precizat că în zilele noastre, când informaţia ne bombardează, "cele mai puţin informaţii sunt cele despre credinţă şi despre mersul Bisericii".

Restaurarea Crăciunului la modul evanghelic

"Biserica ne spune că pentru a putea consuma trebuie să participi. Dacă nu participi, nu poţi consuma. Elementul de persoană în Biserică l-am eludat noi înşine, punând mereu accentul pe lucruri care privesc comunitatea. Este foarte dificil, într-o lume axată pe discursuri foarte înalte teologic, pe care nu le mai înţeleg nici teologii. Biserica trebuie să-şi păstreze echilibrul şi să înţeleagă că venirea Mântuitorului Hristos în mijlocul lumii s-a făcut de dragul ca oamenii să-L vadă pe Dumnezeu, să-L cunoască, să se pocăiască, să se împărtăşească, să se mântuiască. Trebuie să ne restaurăm Crăciunul la modul evanghelic pentru că altfel vom transforma Biserica într-un fel de mall. Crăciunul ne cere să ieşim din individualismul nostru, în numele Celui care ne-a redat demnitatea de persoană. În pragul Crăciunului, despre tensiunea între individ şi persoană trebuie să vorbim destinşi, convinşi fiind că a doua Persoană a Sfintei Treimi, Iisus Hristos, este Fiul lui Dumnezeu Cel întrupat", a adăugat pr. conf. dr. Constantin Necula. În continuare pr. Constantin Necula a vorbit despre individ şi persoană şi despre locul în care omul poate să-şi reconsolideze "coroana de stăpân al lumii". "Dumnezeu, când l-a pus pe om mai marele creaţiei şi a îngăduit să fie coroană, S-a gândit că această coroană va şti să-şi poarte cu demnitate lucrurile cele de preţ dăruite. Există un loc în care Hristos admite de fiecare dată să ne reconsolideze coroana de stăpân al lumii, şi acest loc este Biserica. Am observat în ultima vreme că cerem Bisericii activităţi pentru individ şi mai puţin pentru persoană. Biserica este corabia mântuirii. Cine nu se supune acestei conştiinţe că Biserica este corabia mântuirii va vorbi despre Biserica-cantină socială, Biserica-radio, Biserica-televiziune etc. Ea produce sfinţi. Cine înţelege lucrul acesta şi îl trăieşte ca atare nu se poate teme niciodată că trece în individ, pierzându-şi conştiinţa personală de sine. Tot timpul, făcându-se apel la acest "individ", oamenii de ştiinţă au uitat să definească ce pierde un om când devine individ", a mai spus pr. Necula

"Exerciţiul Crăciunului este să-L vezi pe Hristos cum Se naşte"

Invitatul tinerilor ascoreni din Iaşi i-a sfătuit pe cei prezenţi ca în săptămânile care premerg sărbătorii Naşterii Domnului să mediteze la darul pe care îl aduce Crăciunul. "Vreau să nu vă lăsaţi purtaţi în cete de 1.000 de colindători, într-o gaşcă de mâncăi de sarmale şi cârnaţi. Mireasma Crăciunului e buna-cuviinţă, este înţelegerea actului mântuitor al Întrupării Mântuitorului Hristos, este dezaburirea ochilor omului singur. Mireasma Crăciunului poate fi întinderea unei mâini cordiale către cel care vi se pare că nu va avea niciodată cordialitate suficientă cât să vă cuprindă mâna cordială în mâna lui. Exerciţiul Crăciunului este să-L vezi pe Hristos cum Se naşte, altfel rămânem nişte indivizi", a spus în încheiere pr. conf. dr. Constantin Necula.

Niciun comentariu: