marți, 25 octombrie 2016

Ctitorul catedralei din Buhuşi, comemorat prin rugăciune

 La Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Buhuşi a fost pomenit duminică, 23 octombrie 2016, preotul Gheorghe Creţu, ctitorul locaşului de închinăciune. Cu acest prilej, s-a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul slujitor. 


Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae“ din oraşul Buhuşi, a fost pomenit duminică, 23 octombrie 2016, prin rugăciune, preotul Gheorghe Creţu, cel care a ridicat această biserică. Momentul comemorativ a fost iniţiat de părintele paroh Vasile Cozma, care este şi protopop al Protopopiatului Buhuşi. „O perioadă lungă de timp, nu s-a vorbit despre meritele acestui mare preot, care a ridicat catedrala oraşului Buhuşi. Meritele părintelui Gheorghe sunt remarcabile, întrucât a avut gândul bun în anul 1930 de a pune piatra de temelie a catedralei din Buhuşi. Biserica a fost sfinţită pe 6 iulie 1947, de Episcopul Iustinian Vasluianul, pe atunci vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei. La slujba de sfinţire, a fost adusă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de către Preafericitul Părinte Teoctist Arăpaşu, pe atunci exarh al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei. Conform datelor pe care le-am găsit în piciorul Sfintei Mese, moaştele Ocrotitoarei Moldovei au stat în biserica noastră timp de o noapte. Credincioşii au venit în număr mare pentru a se închina Sfintei“, a amintit părintele paroh Vasile Cozma.

Biserica „Sfântul Nicolae“, ridicată prin jertfa preotului Gheorghe Creţu

După sfinţirea bisericii, preotul Gheorghe Creţu a avut o perioadă foarte grea. A fost persecutat de regimul comunist, pentru ca mai apoi să ajungă în temniţele comuniste. După ieşirea din închisoare, a rămas fără drept de slujire, iar apoi a fost numit preot în satul Negriteşti - Podoleni, judeţul Neamţ. „Conform memoriilor lui, pe care le-am găsit la o credinciosă din parohie, a dus-o foarte greu. A încercat să repare biserica din Negriteşti, însă nu a reuşit acest lucru. A plecat la Domnul în anul 1979 şi, din păcate, este trecut în uitare. M-am gândit ce aş putea face pentru acest preot extraordinar, memorabil, pentru a trezi conştiinţa credincioşilor. Le-am spus oamenilor că biserica reprezentativă a oraşului Buhuşi este înălţată prin meritul preotului Gheorghe Creţu“, a adăugat părintele protopop Vasile Cozma, care a ridicat în memoria vrednicului ctitor un monument din marmură neagră pe mormântul preotului Gheorghe. Pentru a marca personalitatea ctitorului locaşului de închinăciune s-a organizat şi o expoziţie cu fotografii şi înscrisuri ce i-au aparţinut.

„Nu poţi să-i uiţi pe cei ce au lăsat o biserică atât de frumoasă“

În cuvântul rostit, părintele Vasile Cozma a explicat credincioşilor meritele preotului Gheorghe Creţu şi a remarcat că „nu putem vorbi de prezent şi mai ales de viitor, dacă nu vorbim mai întâi de trecut“. „Am găsit un citat într-o carte deosebit de important: «Noi închidem ochii celor morţi, iar morţii ne deschid nouă ochii minţii». Mă bucur că ni s-au deschis ochii minţii noastre ca să putem să-i pomenim şi să ne rugăm pentru cei ce nu mai sunt printre noi şi cărora le datorăm recunoştinţă pentru toate cele ce ni le-au lăsat nouă. Credincioşii parohiei au conştientizat că biserica în care noi ne rugăm este ridicată datorită părintelui Gheorghe. Cu siguranţă că de acum înainte părintele Gheorghe şi-a făcut un loc special în inima lor. Oamenii nu-l vor uita şi vor pomeni copiilor lor de viaţa plină de jertfă a părintelui Gheorghe. Nu poţi să-i uiţi pe cei ce au lăsat o biserică atât de frumoasă“, s-a exprimat părintele protopop Vasile Cozma. Amintim că în luna septembrie a anului 2014, catedrala din Buhuşi a fost sfinţită de IPS Părinte Ioachim, după ample lucrări de restaurare, atât în interior, cât şi în exterior, începute, la iniţiativa părintelui paroh Vasile Cozma, în luna ianuarie a anului 2012.

Niciun comentariu: